Biscuitbodem!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Sommigen van jullie weten misschien al dat ik heel veel bak. Veel taarten, cupcakes etc. Dit doe ik met name op bestelling en geef ik ook workshops taart bekleden.
Een basis van zo'n taart is een biscuitbodem. Dit is een luchtige taartbodem die je naar smaak kunt vullen. Deze bodem kun je ook heel goed invriezen. Verpak hem dan goed in een plastic zak. Zo kun je hem al een tijdje van tevoren maken en heb je altijd een goede basis op voorraad.
Een lekkere, luchtige biscuitbodem maak je zo:
Nodig voor een bakvorm van 24 cm: 270 gr. suiker, 5 eieren (even in warm water leggen), 180 gr. bloem, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 dl kokend water.
Suiker en eieren samen 15 a 20 minuten mixen. Bloem en bakpoeder zeven. Dan de mixer op laagste stand zetten, en lepel voor lepel de bloem erdoor. 1dl kokend water erdoor mixen, heel eventjes. 20 min op 160 graden, dan 15 min. op 180 graden. Je kunt testen of de bodem gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan is hij gaar. Test dit regelmatig na 25 baktijd, is de bodem te gaar dan wordt hij te droog.
Als hij gaar is, meteen de zijkanten losmaken en op z'n kop op een rooster zetten. Dan zakt hij in zijn geheel een cm. in. Heb je een 5 cm hoge heerlijk luchtige taart.
Tip: Om een mooie strakke taart te krijgen gebruik ik de onderkant als bovenkant!
Als de taart is afgekoeld kun je de taart 1 of 2 keer doorsnijden en vullen met wat je lekker vindt. Een mousse, slagroom, jam, banketbakkersroom, tokkelroom, mokka, tobleronemousse (staat ook op mijn blog), verse vruchten in een laagje slagroom, etc. Erg lekker is bijv. op de eerste laag een laagje frambozenconfiture (bonne maman) en op de 2e laag slagroom (gezoet en geklopt met klopfix) waarin je frambozen (vriezer AH) duwt, vervolgens smeer je de taart af met slagroom.
Als de taart is gevuld kun je hem afsmeren met slagroom of botercreme en de bovenkant/zijkant versieren met wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld: zijkant met hagelslag, nougatine, amandelschaafsel, bovenop slagroom of mokkatoefjes met vruchten, chocolaadjes, chocoladerasp, letters van gespoten van gesmolten chocolade etc.
Succes!
Liefs, Williene
Succes met je taart!
Gisteren heb ik deze bodem gemaakt, maar dan aangepast naar gezond. Dus spelbloem en kokosbloesemsuiker erin, alles in dezelfde verhoudingen.
Nou het is helemaal niks geworden. Ik had het de volledige tijd in de oven gedaan en toen was hij helemaal niet gaar. uiteindelijk nog extra tijd erin gedaan: 5+10minuten en toen nog 10 minuten op zijn kop, en nog was hij niet gaar. Maar al wel bijna verbrand (had hem wel afgedekt tegen het aanbranden) blijkbaar kan dit recept niet 1,2,3 worden omgezet naar een gezondere versie... erg jammer van al die dure ingrediënten. Maar goed daar leren we van. Nu maar kijken of het gezondere recept van jou wel gaat lukken, want moet dit weekend toch een taart hebben aangezien zoonlief jarig is. en hij wilde slagroom taart en ja daar heb je een bodem voor nodig.
Mocht je nog tips hebben dan hoor ik het graag van je.
Groetjes, Nelleke
Een gezondere versie van biscuitbodem staat ook bij de index, met amandelmeel. Deze lukt wel vrijwel altijd!
Succes!
Als je vanille wil toevoegen moet je inderdaad het merg toevoegen. En met speltbloem zal het ook vast kunnen. Zeven is om de klontjes uit het deeg te halen.
Succes! Voor het doorsnijden heb ik een taartzaagje. Ideaal, dan snij je hem heel mooi recht door.
Lijkt mij niet heel erg als hij bruin wordt, ik ben niet meer zo op het uiterlijk van eten:)
Als het maar smaakt en "gezond" is.
Maar dan heb ik nog steeds de vraag of er minder palmsuiker door kan?
Misschien ook een beetje vanille merg erdoor (of de inhoud ervan, ik weet nog niet zo goed wat nou wat is van een vanillestokje:)
En kan vast met speltbloem (waar is dat zeven voor?)
Ga het denk met slagroom met frambozen/aardbeien doen en jam ertussen.
Klinkt wel erg lekker, ben bang dat het met de suikervrije bodem niet lukt met doorsnijden?
Hoe snijdt jij die door?
Is daar een handige manier voor?
Groetjes thamar
Alvast wat inspiratie aan het opdoen voor de eerste e vrije kinderverjaardag in juni:)
Kan ik dit recept gebruiken en dan de suiker vervangen door iets anders?
Palmsuiker misschien? Kan er dan minder door?
Heb ook je recept gezien met amandelmeel, maar de cakejes die ik daarmee maak zijn erg breekbaar, maar wel superlekker trouwens!
Groetjes thamar
Met palmsuiker krijg je een donkerbruin resultaat en dat wil je denk ik niet. In de index staat inderdaad de suiker en glutenvrije versie. Vind ik een hele goede basis voor biscuit. Maar wel breekbaar inderdaad.
Succes!
Groetjes, WIlliene
Wij eten nl. ook nauwelijks suiker en al helemaal niet in baksels..
Er staat een suikervrije én glutenvrij recept bij de Index! Hopelijk is het gelukt?
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Groetjes
Ik heb nu al 2 keer een biscuitbodem gemaakt die mislukt is. ( niet jouw recept) maar ze zakken iedere keer in! Vanmiddag had ik er 1 daar moest weer bakpoeder in... en daar moest ik ook eerst het eiwit heel lang mixen, daarna pas het eigeel erbij. Die moest maar 10 minuten in de oven, maar zakte daarna wel in. K ga de volgende keer deze proberen, hoop datie dan wel lukt! Heb hem nog nooit gemaakt met gekookt water... Mijn recept kwam uit het dikke taartenboek van koken&genieten. Hoe komt dat dat een biscuitbodem zo verschillend is? Groetjes
Er zijn heel veel recepten voor biscuits en elke is weer anders, ik heb er destijds ontzettend veel geprobeerd en deze vind ik echt heel goed. Ik zou zeggen, probeer 'm eens, hopelijk heb je daar meer succes mee!
Succes!
Over het algemeen kun je de volgende manier aanhouden om de hoeveelheid van je ingredienten te bepalen.
Doe water in je vorm en meet de hoeveelheid water af. Reken per halve liter één ei. Per ei gebruik je 50g suiker, 35g bloem, en 20 ml water. Ong. per 100 gram meel gebruik je een theelepel bakpoeder.
Hiermee kun je de biscuit in alle mogelijke vormen bakken.
Succes ermee!
Groetjes, Williene
alvast bedankt.
Voor banketbakkersroom heb ik al meer aanvragen gehad, die komt als het goed is volgende week op m'n blog! Daar gebruik ik geen custard. Klopt dat daar aroma in zit, maar ik gebruik het zelden.
Fijn dat de biscuit gelukt is! Ik doe altijd bakpapier op de bodem, dan weet ik zeker dat hij er goed uitkomt. Misschien een tip voor de volgende keer!
Groetjes, Williene
Mixtijd blijft gewoon het zelfde, ook in een KitchenAid. Ik heb er ook 1, en juist door het lange mixen krijg je een heerlijke luchtige basis!
Ik ben benieuwd of je biscuit is gelukt!
Succes!
Groetjes, Williene
De biscuitbodem van jouw recept is helemaal goed gelukt, afgezien van de siliconenvorm waar hij aan de bodem bleef plakken... Een beetje meer slagroom op gedaan, niemand die het ziet, taart was evengoed erg lekker!
Groetjes, Anne-Rinke