17-11-2023

Speculaascake!

 

Speculaascake - Zonder pakjes en zakjes

Ingrediënten:

200 gram (spelt)bloem of -meel*, 150-200 gram suiker**, 200 gram roomboter, 4 eieren, 2 theelepels bakpoeder, 1,5 eetlepel speculaaskruiden, 1 theelepel kaneelpoeder, snuf Keltisch zout, amandelschaafsel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de cakevorm van 25 centimeter met bakpapier of vet in met boter.

Mix de roomboter met de suiker luchtig en romig in ongeveer 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het bloem, bakpoeder, zout, kaneelpoeder en speculaaskruiden toe. Mix alles tot een glad beslag. Giet het in de cakevorm en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de cake in ongeveer 60 minuten bruin en gaar. Haal de cake uit de bakvorm en laat afkoelen.

*Eet je glutenvrij? Vervang dan 2/3 door havermeel of een ander glutenvrij meel en 1/3 door amandelmeel.

**Voor het beste resultaat gebruik je kokosbloesemsuiker. Afhankelijk hoe zoet je de cake wilt hebben gebruik je 150 tot 200 gram. Je kunt ook een gedeelte van de suiker vervangen door imkerhoning.

Fijn weekend! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

15 Reacties

  • Woudi
    Woudi zaterdag 18 nov 2023 om 12:33
    Hoi Willine, kan ik de bakpoeder vervangen door baking soda?
  • Woudi
    Woudi zaterdag 18 nov 2023 om 12:33
    Hoi Willine, kan ik de bakpoeder vervangen door baking soda?
    • Smakelijck maandag 20 nov 2023 om 10:17
      Dat kan in combinatie met een kneepje citroensap!
      • Woudi
        Woudi dinsdag 21 nov 2023 om 19:46
        Dankjewel!
    • Jenny
      Jenny vrijdag 24 nov 2023 om 22:35
      Deze cake gister gemaakt en vandaag geproefd. Lekker hoor! Dit is weer zo'n blijvertje! Ik heb wijnsteen bakpoeder gebruikt met een kneepjes limoensap.
      • Smakelijck maandag 27 nov 2023 om 10:26
        Fijn om te lezen!
    • Roelindd
      Roelindd maandag 27 nov 2023 om 11:05
      Goedemorgen, De cake afgelopen weekend gemaakt, maar hij was aan de droge kant.. hoe krijg ik hem luchtiger en smeuïger? Bvd!
      • Smakelijck maandag 27 nov 2023 om 11:16
        Dan heb je de oventemperatuur waarschijnlijk te hoog en te lang de cake erin gelaten. LIever je prikker iets te vochtig dan te droog. En iedere oven is anders, dus baktijden kunnen verschillen per oven.
    • Marieke
      Marieke donderdag 30 nov 2023 om 08:38
      Bij mij was de cake ook veel te droog. De oventijd had ik een kwartier verkort. De smaak was goed!
      • Marieke
        Marieke donderdag 30 nov 2023 om 08:40
        Ik had speltmeel gebruikt. Volgende keer bloem en misschien een extra ei.
        • Smakelijck donderdag 30 nov 2023 om 10:29
          Meel maakt een cake inderdaad droger van smaak. Je kunt dan een extra ei toevoegen.
    • Annieke Ten Hove
      Annieke Ten Hove woensdag 10 jan 2024 om 22:16
      Hallo, wij eten glutenvrij maar wij kunnen niet tegen amandelmeel. Wat zal ik dan als vervanging doen? Bedankt alvast!!
      • Smakelijck donderdag 11 jan 2024 om 09:45
        Je kunt hazelnotenmeel of gemalen zonnebloempitten gebruiken. Zo hou je dan toch een luchtige structuur.
    • marijke
      marijke vrijdag 12 jan 2024 om 11:56
      Prachtige cake! Heb appel en rozijnen toegevoegd.
      • Smakelijck vrijdag 12 jan 2024 om 12:11
        Oh, dat lijkt me heerlijk! Goede tip!
Laat een bericht achter!
255