13-03-2020

Monchoutaart met kersen!

Het is weer bijna weekend en daarom een weekendrecept! Vandaag een klassieker en er staan er al een aantal op de website, maar op deze manier vinden de meeste hem toch het lekkerst. In de zomer kun je natuurlijk lekkere, zoete verse kersen gebruiken, daarvoor is het nu nog wat te vroeg, maar veel supermarkten hebben gelukkig kersen in de diepvries. Je kunt ook kersen op siroop gebruiken, hierin zit alleen wel wat suiker toegevoegd, ze zijn meestal wel vrij van E-nummers (Aarts, AH of natuurwinkel). 

Monchoutaart met kersen!

Ingrediënten voor een vorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 170 gram (glutenvrije) suikervrije koekjes, 75 gram roomboter of gebruik 3-4 eetlepels suikervrije abrikozenjam (Fior Di Frutta) (of gebruik dit glutenvrije recept voor de bodem)

Voor de vulling: 250 milliliter slagroom, 400 gram monchou, vanillemerg van een half vanillestokje, biologische honing of ahornsiroop naar smaak (ongeveer 5-6 lepels)

Voor de topping: 200 gram (diepvries)kersen, 1 theelepel biologische maïzena (of gebruik arrowroot), 1 eetlepel koud water

Bereiding:

Bekleed je bakvorm met bakpapier.

Maal de biscuits of koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter op laag vuur. Meng de kruimels met de boter (of abrikozenjam) er verdeel in de bakvorm. Zet de bodem voor 15 minuten in de koelkast.

Klop de slagroom stijf. Zet even apart. Klop de monchou helemaal glad en voeg de honing of ahorn en het vanillemerg toe. Als dit een mooie gladde structuur heeft mag de slagroom erbij. Klop nog even goed door en verdeel over de bodem. Zet de monchoutaart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de kersen op laag vuur met een beetje water. Maak een theelepel maïzena (of arrowroot) aan met koud water. Voeg de maïzena toe als de kersen beginnen te koken. Je kunt hier eventueel wat zoetmiddel toevoegen als je dat nodig vindt. Kook het geheel nog even 1 á 2 minuten mee om de saus te laten binden en laat dan afkoelen.

Verdeel de kersen over de monchoutaart als deze voldoende is opgesteven en de kersen volledig zijn afgekoeld.

Eet Smakelijck en een fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

25 Reacties

  • Loes
    Loes vrijdag 13 mrt 2020 om 09:59
    Dag Williene, Heb je ook tips om deze taart lactosevrij te maken? Ik heb al jaren geen monchoutaart meer op vanwege een intolerantie en dat terwijl het m'n lievelingstaart is :)
    • Smakelijck vrijdag 13 mrt 2020 om 10:20
      Je zou dan lactosevrije roomkaas kunnen gebruiken en lactosevrije room?
    • Geerke
      Geerke zaterdag 14 mrt 2020 om 16:39
      Hoi Williëne, Ik heb nog een vraag over lactose vrije roomkaas. Ik heb al twee keer het geprobeerd om met lactose vrije roomkaas het te maken, maar de taart zakt dan weer in. Heb jij een tip?
      • Smakelijck maandag 16 mrt 2020 om 16:10
        Wellicht een idee om wat gelatine toe te voegen?
    • Verschoor
      Verschoor woensdag 18 mrt 2020 om 15:02
      Klopfix toevoegen, dan blijft hij stevig.
      • Smakelijck woensdag 18 mrt 2020 om 17:06
        Klopt, maar is niet Enummervrij :-)
      • Geerke
        Geerke zaterdag 28 mrt 2020 om 19:43
        De monchou taart met lactosevrije roomkaas is gelukt. Ik heb er klopfix voor gebruikt! Bedankt voor de tip.
        • Gerdine
          Gerdine woensdag 01 jul 2020 om 19:41
          Mag ik vragen welke lactosevrije roomkaas je hebt gebruikt? Ook op zoek naar deze maar kan hem nergens vinden.....
    • Dianne
      Dianne woensdag 20 mei 2020 om 15:03
      Is de hoeveelheid echt voor een vorm van 20 cm diameter? Ik heb echt een dikke bodem en hele dikke monchoulaag...
      • Smakelijck donderdag 21 mei 2020 om 20:59
        Ja, dat is de vorm die ik hier altijd gebruik.
    • Gerdine
      Gerdine vrijdag 03 jul 2020 om 19:02
      Klopt het echt dat er 400 gram monchou in moet? Dat zijn 4 pakjes.....ik dacht misschien is het wel een typefout....
      • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 21:58
        Nee hoor, dat klopt helemaal :-)
    • Ingrid
      Ingrid vrijdag 26 mrt 2021 om 15:40
      Kun je gewoon de diepvries kersen gebruiken vw de suikers of een bio variant?
      • Smakelijck vrijdag 26 mrt 2021 om 16:54
        Diepvrieskersen zijn prima!
    • Leandra Van den Dorpel
      Leandra Van den Dorpel vrijdag 13 mei 2022 om 12:06
      Hoi, Ik heb nog niet zo heel veel bakervaring. Misschien een domme vraag, maar hoe klop je de slagroom stijf? En de bodem heb ik geprobeerd, maar ik moest meer boter gebruiken. En nog was het niet echt deeg. Doe ik dan iets verkeerd?
    • Leandra Van den Dorpel
      Leandra Van den Dorpel vrijdag 13 mei 2022 om 12:07
      Ik had de bodem van de bessentaart gebruikt. Omdat ik geen abrikozenjam had. Dat vergeet ik er bij te zetten.
      • Smakelijck vrijdag 13 mei 2022 om 13:49
        Het wordt ook niet echt deeg, je krijgt dan soort van kruimels die je in de vorm strijkt. Doordat je de vulling erop stort, blijft het geheel bij elkaar, en door het opstijven in de koeling wordt de bodem ook stevig. Meer boter is dus niet nodig.
      • Smakelijck vrijdag 13 mei 2022 om 13:50
        Slagroom klop je stijf met een mixer. Je koopt dus ongeklopte slagroom, doet dit met een zoetmiddel in een kom en met een mixer klop je tot je een mooie, stijve room hebt. Niet te ver doorkloppen, anders wordt het boter en gaat het schiften. Succes!
        • Lydia
          Lydia vrijdag 20 jan 2023 om 22:09
          Ook heel belangrijk, de slagroom moet koud geklopt worden. Anders gaat het schiften.
    • Esther
      Esther vrijdag 24 feb 2023 om 14:58
      Waar koop je eigenlijk suikervrije koekjes?
      • Smakelijck maandag 27 feb 2023 om 09:05
        In het verleden gebruikte ik hiervoor speltbiscuits uit de natuurwinkel. Helaas zijn deze al een hele tijd uit de handel genomen. Sindsdien gebruik ik weleens koekjes van Bio Today of ik maak zelf een bodem van zelfgemaakte koekjes als ik meer tijd heb.
        • Gerdine
          Gerdine dinsdag 07 mrt 2023 om 21:31
          Heb je ook een recept voor een suikervrije koek(jes) bodem?
    • Smakelijck donderdag 09 mrt 2023 om 08:24
      Je kunt deze recepten hier heel goed voor gebruiken: https://www.smakelijck.nl/recepten/koekjes/haverkoekjes-/ https://www.smakelijck.nl/recepten/koekjes/suikervrije-koekjes-/
    • Jeanne
      Jeanne woensdag 14 feb 2024 om 14:55
      bedankt voor alle fijne recepten, valt altijd goed in de smaak hier! Gebruik je ook weleens agar agar als alternatief voor gelatine voor bijv slagroom kloppen? verwarm je het dan of juist niet?
      • Smakelijck donderdag 15 feb 2024 om 09:15
        Nee, AgarAgar gebruik ik nooit, het verliest snel z'n stevigheid en is een rood E-nummer.
Laat een bericht achter!
255