P1040547
Donderdag 08 sep 2016

Blauwe bessenjam!

Jam is een populair broodbeleg. Maar het is ook erg lekker in een taartvulling of op een plakje vijgenbrood. In dit recept gebruik ik chiazaad als natuurlijk verstevigingsmiddel. Als chiazaad in aanraking komt met vocht gaat het geleren. In een normaal jam-recept gaat veel suiker én geleermiddel. Door de grote hoeveelheden suiker die in gewone jam gaat, is dit tegelijkertijd ook een goed conserveermiddel waardoor de jam lang houdbaar blijft. Zelfgemaakte jam volgens bovenstaand recept, wat officieel helemaal geen jam mag heten omdat het niet voldoende suiker bevat, is niet lang houdbaar.


Jam is een populair broodbeleg. Maar het is ook erg lekker in een taartvulling of op een plakje vijgenbrood. In dit recept gebruik ik chiazaad als natuurlijk verstevigingsmiddel. Als chiazaad in aanraking komt met vocht gaat het geleren. In een normaal jam-recept gaat veel suiker én geleermiddel. Door de grote hoeveelheden suiker die in gewone jam gaat, is dit tegelijkertijd ook een goed conserveermiddel waardoor de jam lang houdbaar blijft. Zelfgemaakte jam volgens bovenstaand recept, wat officieel helemaal geen jam mag heten omdat het niet voldoende suiker bevat, is niet lang houdbaar. In de koelkast blijft het zo’n 2-3 weken goed. Zelf maak ik dus geen potten jam meer op voorraad voor de winter, maar ik vries héél veel zomerfruit in, zodat ik de hele winter kleine beetjes jam kan maken van het bevroren zomerfruit.  

Blauwe bessenjam met chiazaad  

Ingrediënten voor 1 grote pot jam: 

400 gram blauwe bessen, 2 eetlepels chiazaad, 2 eetlepels biologische honing 

Bereiding: 

Was de blauwe bessen en doe deze in een pan. Breng de bessen voorzichtig op laag vuur aan de kook en laat even 5 minuten pruttelen en kapot koken. Voeg het chiazaad toe. Zet het vuur laag en laat even 15 minuten op laag vuur indikken. Roer af en toe door. Zet het vuur uit, roer de honing door de jam en laat afkoelen. Schep de jam in een schone pot en bewaar in de koelkast.  

Tip:

Uiteraard kunnen de blauwe bessen in dit recept vervangen worden door ander zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of pruimen.  

Fijne dag!

Liefs, Williene

Vroeger thuis aten wij regelmatig koninginnesoep. Vooral de erwtjes die erin zaten vond ik...
lees verder
Regelmatig krijg ik de vraag op workshops maar ook via mail hoe ik denk over Stevia (of...
lees verder
Ik zag afgelopen week pofmais in de natuurwinkel liggen. Dat leek me een leuke bezigheid met de...
lees verder
  Het is volop zomer, al is het aan het weer nog niet echt te merken. Daardoor wil...
lees verder
Heb je nog niets lekkers gebakken voor 't weekend? Dan kan ik je deze aanbevelen ;-) Normaal koop...
lees verder
Het heeft even geduurd voordat ik echt lekkere nasi had gevonden zonder een pakje. Ontelbare...
lees verder

4 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke woensdag 14 sep 2016 om 19:30
    Kun je ipv chiazaad ook (gebroken) lijnzaad gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 15 sep 2016 om 12:40
      Chia bindt de jam. Ik denk niet dat lijnzaad hetzelfde resultaat geeft.
  • Teuny
    Teuny woensdag 07 jun 2017 om 14:33
    Moet je chiazaad eerst wassen of weken?
    • Smakelijck donderdag 08 jun 2017 om 14:42
      Nee hoor!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190