Chocoladepasta en Dulce de leche!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
De favoriete chocoladepasta :-) Het kadootje is verloot en voor degene die staan te springen om het zelf te gaan maken hierbij het recept. Het is niet moeilijk, maar je hebt wel een keukenmachine nodig.
Chocoladepasta:
Ingredienten voor ongeveer 3 jampotten van 450 ml:
225 gram (gepelde) hazelnoten, 300 gram pure chocolade (min. 70% cacao), 300 ml gecondenseerde melk (Friesche Vlag), 3 a 4 el kokosolie, snuf zout, 10 el heet water.
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de hazelnoten even 8 minuten roosteren op een bakplaat. Laat de noten even iets afkoelen en maal ze dan in de keukenmachine tot een bijna gladde pasta.
Smelt de chocolade samen met de kokosolie en de gecondenseerde melk au bain marie. Roer het glad en voeg toe aan de hazelnootpasta. Voeg een snuf zout toe en maal het geheel goed door in de machine.Voeg het hete water toe tot het een dikke smeerbare consistentie heeft.
Schep de chocoladepasta in schone steriele potten en draai de deksels erop.
Op een koele plek is dit zeker 2 weken houdbaar.
Gecondenseerde melk is in blikjes van ong. 300 ml verkrijgbaar in de supermarkt. Volgens mij staan ze in elke supermarkt op een andere plek, bij onze AH staat de gecondenseerde melk bij de kokosmelk etc.
Nog een heel erg leuk weetje: Met deze gecondenseerde melk kun je nog iets fantastisch maken. Namelijk dulce de leche. Dat is een soort caramelsaus die je kunt gebruiken op ijs, toetjes, taart etc.
Neem dan een blikje gecondenseerde melk, haal de wikkel eraf en doe het blikje (ja, blikje en al, dus niet openmaken) in een pan. Laat de pan helemaal vol lopen met water zodat het blikje helemaal onder staat. Breng dit in z'n geheel aan de kook en laat dit zo'n 3 a 4 uur koken. Controleer steeds of het blikje nog onder water staat, anders kan het blikje ontploffen. Haal na 3 a 4 uur het blikje uit de pan (pas op: heet!) en laat het iets afkoelen. Maak het open en doe de caramelsaus in een schone pot. Mmm, smullen maar!
Ga de pasta welproberen,want dat lusten ze wel hier.
Groet, Wilma
Groeten,
Maria
Succes!
Ik ga t proberen met wat kokosmelk.
Vandaag op pad geweest met mijn lijstje in de AH :)
Flink zoeken, maar t geeft wel een fijn gevoel dat ik mijn gezin verantwoord te eten geef...
groetjes
allereerst super bedankt voor t posten van al deze recepten!
Mijn leven staat op zijn kop sinds ik hier mee bezig ben :) maardat heb ik er wel voor over, zeker je artikel over melk heeft me wakker geschud ( ik maar braaf mijn jongens melk geven elke dag ..)
Ik heb de pasta ook gemaakt, de kids vinden m lekker, maar ik vind m wel erg puur ( houd ook niet zo van pure chocola ) heb je misschien nog n tip om de smaak wat milder te krijgen?
alvast bedankt!
Graag gedaan hoor! Het klopt dat de smaak heel erg puur is. Je kunt wat meer (kokos)melk toevoegen om 'm wat milder te maken, maar dan wordt 't waarschijnlijk ook wat vloeibaarder. Je kunt ook wat melkchocolade toevoegen en dat langzaam verminderen. Zo wen je geleidelijk aan de pure smaak, want je kunt het echt leren eten!
Succes hoor!
Dank je! Nee die lijst had ik nog niet gezien, inderdaad erg handig!
Groetjes Ellen
Super al deze recepten... Ik heb bij de Jumbo gekeken voor kokosmelk maar daar zitten ook e nummers in. Waar hebben ze kokosmelk zonder e nummers of welk merk moet ik zoeken?
Groetjes Ellen
Kokosmelk van Blue Elephant is zonder Enummers en van Terrasana. Die laatste komt uit de natuurwinkel. Blue Elephant is oa bij de AH te koop.
http://www.moween.eu/evrij/producten.html Ken je deze lijst al? Daar staat per supermarkt alle E-vrije producten. Heel handig als je even wilt kijken wat je waar kunt kopen.
Groetjes, Williene
Gr. Erica
Je zou het kunnen verwarmen en verdunnen met wat melk of wat water.
Succes!
Groetjes, Williene
Wat een heerlijke chocopasta! Mijn complimenten.
Zou je de chocola ook kunnen vervangen door cacao? Met wat rietsuiker erbij natuurlijk. Misschien heb je hier ervaring mee, anders probeer ik het zelf.
groetjes, Corien
Helaas hebben wij geen keukenmachine, kan het ook met een staafmixer?
Groetjes
Jolanda
Groetjes, Williene
Groetjes
Jolanda
Succes!
Groetjes, Williene
Owkee bedankt dan ga ik daar eens kijken.
Zo leuk daar je kast mee vol te hebben staan, met lekkere handige dingen erin.
Nog andere lekkere recepten voor?
Groetjes
Jolanda
Ik haal weckpotjes bij de Xenos of de Sligro bijv.
Succes!
Groetjes, Williene
Klopt dat heeft Friesche Vlag ook.
Ik doe de Dulce in schone potten en in de koelkast. Ongeopend kun je 'm dan wel een paar maanden bewaren.
Succes ermee :-)
Groetjes, Williene