16-03-2012

Chocoladepasta en Dulce de leche!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 
 
De favoriete chocoladepasta :-) Het kadootje is verloot en voor degene die staan te springen om het zelf te gaan maken hierbij het recept. Het is niet moeilijk, maar je hebt wel een keukenmachine nodig.
 
 
 
Chocoladepasta:
 
Ingredienten voor ongeveer 3 jampotten van 450 ml:
225 gram (gepelde) hazelnoten, 300 gram pure chocolade (min. 70% cacao), 300 ml gecondenseerde melk (Friesche Vlag), 3 a 4 el kokosolie, snuf zout, 10 el heet water.
 
 
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de hazelnoten even 8 minuten roosteren op een bakplaat. Laat de noten even iets afkoelen en maal ze dan in de keukenmachine tot een bijna gladde pasta.
 
 
Smelt de chocolade samen met de kokosolie en de gecondenseerde melk au bain marie. Roer het glad en voeg toe aan de hazelnootpasta. Voeg een snuf zout toe en maal het geheel goed door in de machine.Voeg het hete water toe tot het een dikke smeerbare consistentie heeft.
 
Schep de chocoladepasta in schone steriele potten en draai de deksels erop.
 
Op een koele plek is dit zeker 2 weken houdbaar.
 
 
Gecondenseerde melk is in blikjes van ong. 300 ml verkrijgbaar in de supermarkt. Volgens mij staan ze in elke supermarkt op een andere plek, bij onze AH staat de gecondenseerde melk bij de kokosmelk etc.
 
 
 
 
 
Nog een heel erg leuk weetje: Met deze gecondenseerde melk kun je nog iets fantastisch maken. Namelijk dulce de leche. Dat is een soort caramelsaus die je kunt gebruiken op ijs, toetjes, taart etc.
 
Neem dan een blikje gecondenseerde melk, haal de wikkel eraf en doe het blikje (ja, blikje en al, dus niet openmaken) in een pan. Laat de pan helemaal vol lopen met water zodat het blikje helemaal onder staat. Breng dit in z'n geheel aan de kook en laat dit zo'n 3 a 4 uur koken. Controleer steeds of het blikje nog onder water staat, anders kan het blikje ontploffen. Haal na 3 a 4 uur het blikje uit de pan (pas op: heet!) en laat het iets afkoelen. Maak het open en doe de caramelsaus in een schone pot. Mmm, smullen maar!
 
 

Deel via social media

 
Print recept

30 Reacties

  • wilma
    wilma zondag 23 feb 2014 om 06:26
    Misschien dom vraagje,maar die melk in het blikje krijgt door het lange koken dan die caramelsmaak??
    Ga de pasta welproberen,want dat lusten ze wel hier.
    Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 feb 2014 om 09:41
      Ja, door het koken in blik wordt de melk caramel. Succes met de pasta!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 18 nov 2013 om 10:03
    Ik heb de chocopasta gemaakt, erg lekker! Zeker met de hazelnoten die ik wat 'crunchy' heb gelaten. Helaas is de pasta alleen erg dik/taai, niet echt smeerbaar dus. Zou dat beter worden met wat meer olie, of juist met wat meer water?

    Groeten,
    Maria
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 nov 2013 om 13:34
      Dankjewel! Je kunt er wat meer kokosolie bij doen of wat extra water. Dat maakt denk ik niet heel veel uit.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 11 sep 2013 om 20:52
    Dank je wel
    Ik ga t proberen met wat kokosmelk.
    Vandaag op pad geweest met mijn lijstje in de AH :)
    Flink zoeken, maar t geeft wel een fijn gevoel dat ik mijn gezin verantwoord te eten geef...

    groetjes
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 10 sep 2013 om 19:21
    hoi williene
    allereerst super bedankt voor t posten van al deze recepten!
    Mijn leven staat op zijn kop sinds ik hier mee bezig ben :) maardat heb ik er wel voor over, zeker je artikel over melk heeft me wakker geschud ( ik maar braaf mijn jongens melk geven elke dag ..)
    Ik heb de pasta ook gemaakt, de kids vinden m lekker, maar ik vind m wel erg puur ( houd ook niet zo van pure chocola ) heb je misschien nog n tip om de smaak wat milder te krijgen?
    alvast bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 10:04
      Ha,

      Graag gedaan hoor! Het klopt dat de smaak heel erg puur is. Je kunt wat meer (kokos)melk toevoegen om 'm wat milder te maken, maar dan wordt 't waarschijnlijk ook wat vloeibaarder. Je kunt ook wat melkchocolade toevoegen en dat langzaam verminderen. Zo wen je geleidelijk aan de pure smaak, want je kunt het echt leren eten!

      Succes hoor!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 24 mrt 2013 om 15:34
    Net gemaakt met kokosmelk en het is SUPER lekker!!!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 mrt 2013 om 11:12
      Leuk! Ik heb 'm pas ook met kokosmelk gemaakt, en inderdaad, lekker!
  • Ellen
    Ellen vrijdag 28 dec 2012 om 14:40
    Hoi,
    Dank je! Nee die lijst had ik nog niet gezien, inderdaad erg handig!

    Groetjes Ellen
  • Ellen
    Ellen donderdag 27 dec 2012 om 18:46
    Hoi,
    Super al deze recepten... Ik heb bij de Jumbo gekeken voor kokosmelk maar daar zitten ook e nummers in. Waar hebben ze kokosmelk zonder e nummers of welk merk moet ik zoeken?

    Groetjes Ellen
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:13
      Hoi Ellen,

      Kokosmelk van Blue Elephant is zonder Enummers en van Terrasana. Die laatste komt uit de natuurwinkel. Blue Elephant is oa bij de AH te koop.

      http://www.moween.eu/evrij/producten.html Ken je deze lijst al? Daar staat per supermarkt alle E-vrije producten. Heel handig als je even wilt kijken wat je waar kunt kopen.

      Groetjes, Williene

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 20 nov 2012 om 20:55
    Hallo, mijn dulce de leche is nogal dik geworden, meer een soort pasta. Kan ik het op de een of andere manier nog weer wat vloeibaarder krijgen?

    Gr. Erica
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 21 nov 2012 om 21:56
      Bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 nov 2012 om 23:53
      Hoi Erica,

      Je zou het kunnen verwarmen en verdunnen met wat melk of wat water.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Corien
    Corien maandag 16 jul 2012 om 22:27
    hoi Williene,
    Wat een heerlijke chocopasta! Mijn complimenten.
    Zou je de chocola ook kunnen vervangen door cacao? Met wat rietsuiker erbij natuurlijk. Misschien heb je hier ervaring mee, anders probeer ik het zelf.

    groetjes, Corien
  • reina kaper
    reina kaper woensdag 28 mrt 2012 om 17:07
    Ik trek net m'n blikje dulche de leche open wat is dat heerlijk zeg. Fijn al die recepten van jou!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 mrt 2012 om 21:39
      Haha, eet smakelijck :-) En graag gedaan!
  • jolanda
    jolanda maandag 26 mrt 2012 om 16:09
    Leuk leuk :)

    Helaas hebben wij geen keukenmachine, kan het ook met een staafmixer?

    Groetjes
    Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 19:23
      Pfoe, ik denk niet dat de staafmixer de noten zo fijn maakt als pasta. Ik zou het echt niet durven zeggen, sorry.

      Groetjes, Williene
  • Jolanda Jansen
    Jolanda Jansen donderdag 22 mrt 2012 om 21:43
    Ook ik wil de pasta gaan maken, maar waar haal je die leuke wekpotjes enz vandaan?

    Groetjes
    Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 mrt 2012 om 19:43
      Ja, ze zijn echt leuk! Je kunt er ook pesto's, tapenades, chutneys e.d. in bewaren. Het moet geen al te lange bewaartijd hebben, dan moet je het in een jampot doen of echt wecken.

      Succes!

      Groetjes, Williene
    • Jolanda jansen
      Jolanda jansen vrijdag 23 mrt 2012 om 10:44
      Hoi

      Owkee bedankt dan ga ik daar eens kijken.
      Zo leuk daar je kast mee vol te hebben staan, met lekkere handige dingen erin.
      Nog andere lekkere recepten voor?


      Groetjes
      Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 mrt 2012 om 23:41
      Hoi Jolanda,

      Ik haal weckpotjes bij de Xenos of de Sligro bijv.
      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 mrt 2012 om 13:24
    Hoi Mariska,

    Klopt dat heeft Friesche Vlag ook.

    Ik doe de Dulce in schone potten en in de koelkast. Ongeopend kun je 'm dan wel een paar maanden bewaren.

    Succes ermee :-)

    Groetjes, Williene
  • Fatma
    Fatma maandag 14 jul 2014 om 18:41
    Hoi williene Heb je een vervanger voor de gecondenseerde melk? Wij eten namelijk zoveel mogelijk suikervrij en zag dat de gezond melk voor zeker de helft uit suiker bestaat Grt Fatma
    • Smakelijck maandag 14 jul 2014 om 20:28
      Dat klopt, Fatma! Ik maak deze pasta inmiddels ook niet meer zo ;-) Bevat heel veel suiker. Je kunt het ook zelf maken, door honing en kokosmelk of melk in te koken, maar ik vervang het in pasta gewoon door kokosmelk en wat extra honing. Zal binnenkort weer eens een nieuw pasta-recept posten!
  • Els
    Els vrijdag 13 nov 2015 om 14:59
    Hallo, We hebben de past een keer geprobeerd. We vonden het lekker, maar best prijzig en bewerkelijk met hazelnoten. Zelf maak ik cacaoboter, zoals we vroeger al hadden: een pakje roomboter mengen met 2 á 3 eetlepels cacao en 2 á 3 eetlepels suiker. Als je de suiker vervangt door agavesiroop heb je een gezond en goedkoop alternatief voor chocopasta. Groeten, Els
    • Roxanne
      Roxanne maandag 03 jan 2022 om 17:23
      Wat hierin bevat dan geraffineerde suikers?
      • Smakelijck dinsdag 04 jan 2022 om 15:08
        Gecondenseerde melk bevat voor meer dan de helft suiker.
Laat een bericht achter!
281