Plaatcake – Appelkruimel #Puur bakken zonder pakjes
Plaatcake – Appelkruimel - Puur bakken zonder pakjes
Ingredienten voor een vierkante bakvorm van 20x20 cm:
Voor de bodem en de kruimels: 180 gram speltbloem, 60 gram (kokosbloesem)suiker, 80 gram koude roomboter in blokjes, 2 eetlepels water
Voor het cakebeslag: 100 gram speltbloem, 100 gram roomboter, 100 gram (kokosbloesem)suiker (of gebruik ahornsiroop, 75 milliliter melk, 2 eieren, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Verder nodig: 4 appels, 50 gram rozijnen, 2 theelepels kaneelpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in met boter en/of bakpapier. Wel de rozijnen 15 minuten voor in warm water. Laat uitlekken.
Begin met de bodem en de kruimelmix. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom, en mix tot je een kruimeldeeg hebt. Verdeel de helft van de kruimels over de bodem van de bakvorm en druk dit licht aan.
Mix voor het cakebeslag de boter luchtig met de suiker. Voeg de eieren toe en klop dit door elkaar. Voeg de bloem, bakpoeder en melk toe en klop tot een luchtig beslag. Snijd de appels in blokjes. Meng deze met het kaneelpoeder. Meng 1/3 van het appelmengsel door het beslag en spatel goed door. Verdeel het beslag over de kruimelbodem en strijk glad met een lepel.
Meng de rest van de appelblokjes met de gewelde rozijnen. Verdeel deze over het cakebeslag. Verdeel de resterende kruimels over de appel/rozijnen. Bak de cake in het midden van de oven in 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Wil je graag glutenvrij bakken? Vervang de speltbloem voor de bodem voor 180 gram glutenvrij havermeel en de 100 gram speltbloem voor het cakebeslag door 75 gram amandelmeel en 25 gram glutenvrij havermeel.
Fijn weekend!
Liefs, Williene