18-10-2024

Plaatcake – Appelkruimel #Puur bakken zonder pakjes

Plaatcake – Appelkruimel - Puur bakken zonder pakjes

Ingredienten voor een vierkante bakvorm van 20x20 cm:

Voor de bodem en de kruimels: 180 gram speltbloem, 60 gram (kokosbloesem)suiker, 80 gram koude roomboter in blokjes, 2 eetlepels water

Voor het cakebeslag: 100 gram speltbloem, 100 gram roomboter, 100 gram (kokosbloesem)suiker (of gebruik ahornsiroop, 75 milliliter melk, 2 eieren, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Verder nodig: 4 appels, 50 gram rozijnen, 2 theelepels kaneelpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in met boter en/of bakpapier. Wel de rozijnen 15 minuten voor in warm water. Laat uitlekken.

Begin met de bodem en de kruimelmix. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom, en mix tot je een kruimeldeeg hebt. Verdeel de helft van de kruimels over de bodem van de bakvorm en druk dit licht aan.

Mix voor het cakebeslag de boter luchtig met de suiker. Voeg de eieren toe en klop dit door elkaar. Voeg de bloem, bakpoeder en melk toe en klop tot een luchtig beslag. Snijd de appels in blokjes. Meng deze met het kaneelpoeder. Meng 1/3 van het appelmengsel door het beslag en spatel goed door. Verdeel het beslag over de kruimelbodem en strijk glad met een lepel.

Meng de rest van de appelblokjes met de gewelde rozijnen. Verdeel deze over het cakebeslag. Verdeel de resterende kruimels over de appel/rozijnen. Bak de cake in het midden van de oven in 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Wil je graag glutenvrij bakken? Vervang de speltbloem voor de bodem voor 180 gram glutenvrij havermeel en de 100 gram speltbloem voor het cakebeslag door 75 gram amandelmeel en 25 gram glutenvrij havermeel. 

Fijn weekend! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

9 Reacties

  • Carolien
    Carolien vrijdag 18 okt 2024 om 13:59
    Oeh, dit ziet er superlekker uit. Ik heb veel appels liggen, dus ga dit lekker voor het weekend maken. Alleen bij de ingrediënten voor het cakebeslag staat geen boter, en in de beschrijving staat dat je de boter met de suiker luchtig moet kloppen. Moet er inderdaad boter in het cakebeslag, en zo ja, hoeveel?
    • Smakelijck vrijdag 18 okt 2024 om 14:06
      Ha, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het aangepast.
      • Carolien
        Carolien vrijdag 18 okt 2024 om 15:04
        Fijn, dankjewel. Ik ga gelijk aan de slag:)
    • Leona
      Leona zaterdag 19 okt 2024 om 21:14
      Ha, als je maple syrup gebruikt wat is de verhouding dan? Dat maakt het beslag vochtiger? Ik heb nu 70g gedaan.. heel benieuwd... Groetjes, Leona
      • Smakelijck maandag 21 okt 2024 om 14:01
        De verhouding blijft hetzelfde, de oventijd kan soms wel wat meer tijd innemen. Als je prikt met een prikker voor de gaarheid, dan moet het goedkomen.
    • Erika
      Erika vrijdag 08 nov 2024 om 12:09
      Kun je ook speltmeel gebruiken ipv speltbloem? En of evt speltmeel combineren met amandel-/ havermeel?
      • Smakelijck vrijdag 08 nov 2024 om 12:59
        Ja hoor, zie de tip, daar wordt het ook gecombineerd.
    • Alette
      Alette maandag 25 nov 2024 om 17:42
      Ha Williene, van t weekend de glutenvrije variant van deze plaatcake gemaakt. Het cakebeslag bleef vochtig/niet gaar. Ondanks extra onderwarmte bleef het wat klef van structuur. Zou het door de ahornsiroop komen? Het bedrag was ook erg vloeibaar. We kwamen erachter dat ahorn vele malen zoeter smaakt dan kokosbloesem. Klopt dat? Verder wel een heerlijke cake qua smaak en structuur!
      • Smakelijck woensdag 27 nov 2024 om 15:26
        Klopt, Ahorn vind ik persoonlijk ook mierzoet. Ik gebruik dan liever kokosbloesemsiroop.
Laat een bericht achter!
255