11-04-2016

Avocado!

Als ik ergens fan van ben geworden in de afgelopen jaren dan is het de avocado. Ik doe het overal op en in, en vind het een héérlijke vrucht. Daarom heb ik hier even een speciaal plekje voor: de Avocado!

De avocado komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Avocado's worden dan ook veelvuldig gebruikt in de Mexicaanse keuken. Maar door hun heerlijke smaak zijn de vruchten inmiddels verspreid over de hele wereld. Avocado's zijn heerlijk in salades, smoothies en natuurlijk guacemole.

De avocado is een peervormige vrucht met een bobbelige schil. De kleur kan variëren van groen tot donkerbruin en een beetje paarsachtig. Het vruchtvlees is groen of geel van kleur en als deze goed rijp is, boterzacht van structuur. De smaak is een beetje vettig en nootachtig. In het midden van de avocado zit een grote pit.

Avocado's zijn bijzonder voedzaam en bevatten veel gezonde vetten en veel voedingsvezels. Dit maakt een avocado uniek. Ook is de avocado rijk aan kalium, ijzer, vitamine b, k en e.

Avocado bewaren?

Het vruchtvlees van de avocado kleurt vrij snel bruin na het schillen van de avocado. Daarom kun je een avocado het beste direct opeten als deze is geschild. Maar door een beetje citroensap toe te voegen blijft een avocado langer mooi van kleur. Blijft er een halve avocado over? Bewaar dan de avocado-helft met de pit er nog in. Deze blijft, door de pit, langer groen van kleur. Leg de avocado afgedekt weg in de koeling tot de volgende dag.

Avocado schillen


Je schilt een avocado door de vrucht met een scherp mesje tot op de pit rondom in te snijden. Je kunt de helften nu gemakkelijk van elkaar trekken. Met een lepel verwijder je de pit en schep je het vruchtvlees eruit.

Een rijpe avocado?

Weten of een avocado rijp is? Haal het pitje aan de bovenkant eraf. Een groen kuiltje betekent een onrijpe avocado, een donkerbruin kuiltje op een overrijp exemplaar. Een avocado met een geelbruin kuiltje is dus precies goed.

Tip: Avocado's bewaar je buiten de koelkast. Door een avocado naast bananen te bewaren rijpen ze sneller.

Hier op de site kom je de avocado regelmatig tegen. Bijvoorbeeld in deze recepten:

Ei-wrap met avocado (lekker lunch gerecht!)

Romige avocado smoothie of de Powersmoothie (avocado in een smoothie moet je doen! Daar wordt 'ie heerlijk zacht en romig van)

In een salade, bijvoorbeeld deze met witlof en peer.

In guacemole als bijgerecht bij bijvoorbeeld Chilicon carne of Nacho Grande.

En als laatste, natuurlijk in de chocolademousse!

Wat is jouw favoriete recept met avocado? Laat het me weten! 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

5 Reacties

 • Jelt
  Jelt maandag 11 apr 2016 om 10:18
  de avocadospread met de zaàtar kruiden van johny boer is ook lekker op cracker of toast!
  • Smakelijck maandag 11 apr 2016 om 10:25
   Dat klinkt ook lekker! Ik heb die kruiden nét niet in huis (veel andere kruiden van Jonnie wel), maar ga het zeker proberen. Bedankt voor je tip!
 • mia wouters
  mia wouters dinsdag 12 apr 2016 om 22:51
  deze is super eenvoudig: 1 avocado, 1 (of 2) bananen, minstens 300 ml sinaasappelsap en in de blender, bij het opeten doe ik een klein knijpje honing erbij, echt heerlijk
  • Smakelijck woensdag 13 apr 2016 om 09:05
   Klinkt heerlijk!
 • marrian
  marrian vrijdag 15 apr 2016 om 10:14
  late dienst, tijdens de ritten en restje bij thuiskomst, het is smullen, doch vooral voedzaam!! een avocado, sinaasappel, een banaan, wat water, staafmixer erin!
Laat een bericht achter!
251