P1040051
Zaterdag 26 feb 2011

Chili con Carne met guacemole!

 

Mijn nieuwe favoriete ingrediënt in de keuken: Avocado. Avocado's zijn erg gezond, bevatten belangrijke gezonde vetten en ze zijn ontzettend lekker, al is het misschien even wennen aan de wat vettige structuur.

 

Je kunt avocado eten op brood met wat zout en een pluk alfalfa, je kunt het toevoegen in salades en smoothies. Een absolute topper is Guacemole. Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen, maar dat heeft niets maar dan ook niets te maken met avocado. Het percentage aan avocado wat daar in zit is iets van 0,6 procent :-)
 
Guacemole

 

Prak het vruchtvlees van 2 avocado's fijn met een vork. Doe hierbij een heel fijn gesneden tomaat en breng het op smaak met zout en peper en een paar druppels tabasco (let op: dit is zeer pittig). Dit is de basis. Hier kun je eventueel aan toevoegen: een lepel creme fraiche om het romig te maken, of een kneepje limoensap, of fijngesneden verse rode peper als je van pittig houdt. Maar in principe is de basis al erg lekker! 
 
Deze guacemole kun je als dip gebruiken met tortillachips. Verrukkelijk! Maar ook als broodbeleg of op een cracker is guacemole lekker en voedzaam.
 
Om verder te gaan op de Mexicaanse tour, het volgende recept:

 

Chili con Carne

 

Ingrediënten:

250 gram biologisch rundergehakt,1 ui, 1 teen knoflook,1 winterwortel, 1 rode paprika, 1 potje mais (natuurwinkel), 1 pot kidneybonen of bruine bonen (natuurwinkel), chilipoeder, zout en peper, beetje bouillon (Rapunzel), tomatenpuree
 
Bereiding:

 

Snipper de ui en knoflook en fruit dit in roomboter of ghee. Voeg hierbij de winterwortel en de paprika die je heel fijn in blokjes hebt gesneden. Bak dit even lekker aan en voeg dan een klein beetje bouillon toe. Laat dit even stoven.

 

Voeg dan het gehakt toe in brokjes en bak dit mee. Breng het op smaak met zout en peper en een klein beetje chilipoeder (let op: pittig!) Blijf proeven, want je maakt het al snel te scherp. Voeg hierbij een paar flinke lepels tomatenpuree. Je kunt evt. een blik tomatenblokjes toevoegen als je dat lekker vindt, ik doe het niet.

 

Voeg het potje mais en de bruine bonen toe en verwarm goed door. Je kunt het nog op smaak brengen met wat sambal of een paar druppels tabasco voor de pittigheid, ik vind hem met chilipoeder al pittig genoeg.
Als je het lekker vindt kun je nog wat verse ananasblokjes toevoegen.

 

Lekker met rijst, maar nog lekkerder:

 

Verwarm in de oven of koekenpan een paar tortillawraps of maak deze zelf. Leg een wrap op je bord en doe hier een flinke schep chili con carne in. Doe er wat vers geraspte kaas over strooien en vouw de wrap dicht. Eet dit met een flinke hoeveelheid Guacemole en een lekkere lepel creme fraiche. Geloof me, als je dit heb gegeten wil je het minstens 1x per week op tafel terug zien. Eet smakelijk :-)
 
Liefs, Williene

 

 
Het is weer tijd voor een leuke actie! Deze keer verloot ik 3x het kookboek Smakelijck Groente...
lees verder
Zoals ik gisteren had beloofd vandaag een recept voor de komende paasdagen met advocaat. Jullie...
lees verder
Groenten zijn een zeer belangrijke bron van vitaminen, vezels en voedingsstoffen. We eten er...
lees verder
Afgelopen zaterdag vond Heel Putten Bakt voor de eerste keer plaatst in Restaurant Smakelijck....
lees verder
  Een heel gemakkelijk en gezond recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Het is...
lees verder
De banaan-havermoutkoekjes zijn inmiddels wel bekend en ideaal als je doordeweeks iets wilt...
lees verder

18 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 13 feb 2014 om 15:49
    Wow wat een gezoek was het in de winkel naar een potje suikervrije kidney en/of bruine bonen! Bizar! Uiteindelijk een klein potje gevonden, waar dan helaas weer wel met een rood E-nummer (509) Waar haal jij E-nummer vrije bonen?

    En voor de chicken tonight kerrie: in mosterd zit ook suiker, welke kies jij? Ben ik wel benieuwd naar ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 feb 2014 om 20:18
      Erg hé? Ik haal ze altijd in de natuurwinkel, in pot! Je zou op de lijst van www.moween.eu/evrij kunnen kijken of er een supermarkt is die ze e-vrij verkopen.

      Mosterd haal ik ook in de natuurwinkel. Kuhne is ook e-vrij, en de natuurwinkel heeft bijv. het merk de Rit. Succes!
  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool vrijdag 08 nov 2013 om 15:08
    Hoi hoi,
    Waar haal jij de tabasco? Welke heb je? Vond je guacemole tijdens de workshop zo heerlijk, maar kan de tabasco nog niet vinden..:-(
    Groetjes Francien
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 nov 2013 om 16:10
      Ha Francien! Tabasco kun je in (vrijwel) elke supermarkt vinden. Is volgens mij maar 1 soort en deze is E-vrij. Het is pure rode peper met wat zout en azijn dacht ik! Het staat vaak bij de dressings e.d.

      Succes!
  • zeeuws knoopje
    zeeuws knoopje woensdag 29 feb 2012 om 18:21
    Hoi, vanavond je chili con carne gemaakt (zonder guacemole), heerlijk!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 feb 2013 om 18:50
      Leuk om te horen, dankjewel!

      Je hebt de pittigheid in de hand met de chilipoeder. Dit is echt heel scherp, dus beter iets te weinig dan teveel ;-)
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 07 feb 2013 om 19:15
      Ha Williene,

      Vanavond dit recept geprobeerd. Pittig, maar verrukkelijk! Wat een smakelijke en kleurrijke ingrediënten!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 19:11
      Ha,

      Wat leuk! Fijn dat het gesmaakt heeft!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 31 dec 2011 om 13:23
    Leuk! Dankjewel voor je reactie!
  • Corine
    Corine vrijdag 30 dec 2011 om 21:09
    Heerlijk! We hebben er allevier heerlijk van gegeten!

    Succes!
    Corine
  • Janneke
    Janneke zaterdag 24 jan 2015 om 12:24
    Hoi Williene, Ik wil dit recept gaan uitproberen, maar voor hoeveel personen zijn deze ingrediënten? Alvast bedankt voor je reactie! Janneke
    • Smakelijck maandag 26 jan 2015 om 09:46
      Voor ongeveer 4 personen, Janneke! Succes!
  • Gerda Geurts
    Gerda Geurts zaterdag 21 mrt 2015 om 21:11
    Hoi Williene, hoe lang kun je de guaqumole in de koelkast bewaren? Groetjes Gerda
    • Smakelijck maandag 23 mrt 2015 om 09:25
      Guacemole verkleurt snel. Het is dan nog wel goed, maar ziet er niet meer zo fris uit. Ik eet 'm dus 't liefst gelijk op. Maar je kunt het wel een dag bewaren. Succes!
  • MC
    MC vrijdag 01 apr 2016 om 19:43
    Hoeveel gram maïs gebruik je? ...en hoeveel gram bruine bonen? Kan ik ook bruine bonen uit een zak gebruiken?
    • Smakelijck zaterdag 02 apr 2016 om 13:24
      Hoeveelheden zijn vrij om aan te passen naar eigen smaak. Bruine bonen is ongeveer 250-300 gram. Mais doe ik er eigenlijk nooit meer in, maar als je dit wel wilt zo'n 100-150 gram. Je kunt ook droge bonen gebruiken, maar deze moeten dan wel voorgeweekt en gekookt worden. Succes!
  • Bianca
    Bianca dinsdag 11 okt 2016 om 13:11
    Gisteravond gemaakt... HEERLIJK! Met Kidney Bonen en mais. Zelf vond ik het het lekkerst met de tortilla's met kaas en dan creme fraiche erop. Zonder de Guacemole. Maar de Chili is HEERLIJK! Dank je wel voor het recept.
    • Smakelijck dinsdag 11 okt 2016 om 17:15
      Fijn om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190