Handige voorraadlijst!
De vakantie is voorbij, de zomer nadert zijn einde en voor velen zijn dit soort momenten weer de gelegenheid om 'opnieuw' te beginnen. In de vakantie wat minder streng geweest en nu weer alle puntjes op de i!
Voor diegenen die net beginnen is een handige voorraadlijst wel gemakkelijk. Wat in huis te halen voor een goede start? Nu heb ik in de FAQ al een aardig opzetje gegeven, maar ik wil er toch ook eens een blog aan wijden.
Ten eerste, begin niet met een lijst producten die je weleens ergens hebt gelezen of die wel heel gezond zouden zijn, aan te schaffen. Over het algemeen belanden deze ergens onderin het keukenkastje omdat je geen idee hebt wat je er mee moet maken ;-)
Ik adviseer eigenlijk altijd: schrijf de boodschappen op die je nodig hebt voor het recept wat je wilt gaan maken. Zo gebruik je de producten direct en heb je ze ook echt nodig. Op die manier bouw je geleidelijk aan een hele mooie voorraad op die je waarschijnlijk ook goed gaat hergebruiken. Bovendien verspreidt je zo ook de kosten.
Maar er zijn altijd handige voorraadproducten die je in vrijwel iedere gezonde keuken wel gebruikt. Bij deze een lijst:
Meel: Zelf gebruik ik veel speltmeel of boekweitmeel. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Gebruik eens volkorenmeel, speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, etc. Maar om te beginnen zou ik een pak speltmeel handig vinden om op voorraad te hebben en eventueel amandelmeel.
Kruiden: Wat in elke keuken handig is om te gebruiken is paprikapoeder, kerriepoeder, biologische knoflookpoeder, laurier, kruidnagel, gemberpoeder, kaneel, kurkuma, kerrie-masala, chilipoeder of cayennepeper, gedroogde peterselie, gedroogde bieslook
Zout: Keltisch zout is ideaal om sole van te maken en te gebruiken ter vervanging van gewoon zout.
Bouillonblokjes: Lastig om te vinden zonder E-nummers, maar zeker zonder suikers. Van Naturcompagnie heeft de kruidenbouillon geen toegevoegde suikers en e-nummers, blijf goed opletten, want de meeste varianten hebben inmiddels wel toegevoegde suiker(maltodextrine). Rapunzel heeft ook een bouillonvariant zonder toevoegingen en suiker.
Noten: Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pijnboompitjes, walnoten, pecannoten, allemaal fijn om op voorraad te hebben en lekker om tussendoor te knabbelen of over een salade te strooien.
Zaden en pitten: Om te starten vind ik lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten wel erg handig. Je kunt ze over een salade strooien, toevoegen aan je smoothie etc. Bovendien zijn deze bovenste 3 waardevol voor je gezondheid!
Gedroogd fruit: Cranberry's (gezoet met appeldiksap), dadels en rozijnen heb ik hier altijd wel op voorraad.
Houdbare producten: Handig is bijvoorbeeld kokosmelk (GoTan of Aroy-D), Amandelmelk (Provamel). Verder maak ik veel zelf, maar een voorraad is toch wel erg handig voor snel gebruik: (bio) pesto, mosterd (basic bio, natuurwinkel) Soya (Yakso, natuurwinkel), Tamari (Manna, natuurwinkel), balsamicoazijn, mayonaise (Ton's Belze Majoneis), zongedroogde tomaten,
Vetten en olie: Ook hierin wissel ik veel af. Ik braad in roomboter, dit heb ik dus altijd op voorraad in de koelkast. Verder roerbak ik in olijfolie (biologisch, natuurwinkel) en wok ik in kokosolie (biologisch, glazen pot, extra vierge). Voor rauw gebruik zoals in salades gebruik ik veel olijfolie extra vierge. Verder heb ik nog lijnzaadolie en hennepzaadolie wat ik door mijn smoothies meng.
Bakbenodigdheden: Wijnsteenbakpoeder (It's Amazing), Baksoda (pit-pit.com), Vanillestokjes of vanillepoeder (Cook)
Natuurlijke suikervervangers: Zoals ik vaker heb geschreven hou ik het qua suikervervangers op 2 soorten. Dit is makkelijk in aanschaf en ik weet zeker dat ze mijn lichaam niet belasten. Dit zijn kokosbloesemsuiker (eventueel te vervangen door palmsuiker van Arenga of Mattison) en biologische honing (imker of natuurwinkel). Je kunt ook zoeten met dadels of bijvoorbeeld banaan.
Hopelijk heb je hiermee een goede lijst om van start te gaan! In mijn kookboeken vind je nog meer unieke Smakelijcke recepten waarin je deze ingredienten ook weer tegen komt. De boeken zijn hier te bestellen.
Ik wens je veel succes en bij vragen, stel ze gerust via de reactiemogelijkheid of via mail.
Fijne dag!
Liefs, Williene
Wil je elke week de nieuwsbrief ontvangen van Smakelijck? Vul dan je mailadres is aan de rechterkant van de site --->