Pannenkoeken – de beste TIPS
Pannenkoeken; Bijna iedereen is er fan van. Met kaas of brie, met zoet beleg of een pannenkoek met fruit of gekleurd met groenten, het kan allemaal.
Met pannenkoeken kun je fijn variëren. Als je op zoek bent naar lekker veel variatie, neem dan een kijkje op de inspiratiepagina over pannenkoeken van Jumbo. Hier vind je volop ideetjes voor lekkere pannenkoekenrecepten, ook glutenvrij!
Nationale pannenkoekendag
Op vrijdag 20 maart is het Nationale pannenkoekendag. Op deze dag bakken heel veel basisschoolleerlingen door het hele land pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Dit jaar wordt alweer de 14e editie gehouden. Veel mensen bakken deze dag zelf thuis ook pannenkoeken. Hoe eet jij je pannenkoeken het liefst?
De beste toppings
De standaard toppings op pannenkoeken zijn bij iedereen wel bekend, probeer eens wat anders, hier wat lekkere ideetjes ter inspiratie:
Suikervrije vruchtenjam – Geraspte pure chocolade – Vers fruit – Plakjes banaan met honing, kwark en noten – Appelmoes met rozijnen en kaneel – Brie – Geitenkaas met honing, rucola en pijnboompitten – Kipragout – Groenten zoals paprika, champignons en prei – Zalm met roomkaas
De juiste pan
In welke pan je pannenkoeken bakt maakt veel verschil. Zo zijn er speciale pannenkoekenpannen van bijvoorbeeld plaatstaal waar je erg fijn pannenkoeken in bakt. Deze pannen hebben een hele lage zijkant waardoor je de pannenkoek makkelijk kunt omdraaien. Ook hebben deze pannen een dikke bodem waardoor de warmte beter wordt verdeeld en daardoor branden de pannenkoeken minder snel aan.
TIP: De eerste pannenkoek mislukt altijd? Dan is de pan nog niet heet genoeg!
Zo bak je ze op z’n best
De meeste pannenkoekenliefhebbers bakken hun pannenkoeken in boter. Dit geeft de lekkerste smaak. Het nadeel hiervan is dat de boter snel begint te roken. In plaats van boter kun je daarom ook heel goed ghee gebruiken, dit kan veel hoger verhit worden. Je kunt ook wat boter mengen met een milde olie om in te bakken. Gebruik een bakkwast om de pan gelijkmatig in te vetten.
Het juiste moment om de pannenkoek om te draaien? Als er kleine belletjes in het midden van de pannenkoek komen en deze barsten, dan moet je de pannenkoek omdraaien.
TIP: Draai je pannenkoek maar één keer, dan blijven ze lekker luchtig
Pannenkoeken over?
Pannenkoeken blijven nog wel 2 dagen houdbaar in de koeling. Je kunt ze lekker vullen met wat roomkaas, gerookte zalm en rucola en de volgende dag meenemen als lunch. Of geef ze mee in de broodtrommel naar school. In de vriezer blijven pannenkoeken nog zo’n 3 weken goed.
Het lekkerste pannenkoekenbeslag
Bij dit recept heb ik me laten inspireren door dit recept van Jumbo.
Havermoutpannenkoeken
Ingredienten voor 4 personen:
150 gram (glutenvrije) havermout, 50 gram (glutenvrij) havermeel, 1 theelepel bakpoeder, 2 eieren, 400 ml (plantaardige) melk (of gebruik de helft Spa Rood), 1 eetlepel olijfolie, 2 geprakte bananen, roomboter of ghee
Bereiding:
Meng in een beslagkom de havermout, het meel, de geprakte bananen, het bakpoeder, de eieren en de helft van de melk met een garde of handmixer tot een dik beslag. Voeg al kloppend de rest van de melk en de olie toe.
Laat het beslag 15 min. rusten zodat de havermout zacht wordt. Roer het beslag voor het bakken nog een keer goed door.
Verhit een klontje boter in de koekenpan en voeg 1 sausopscheplepel beslag toe. Op deze manier passen er drie pannenkoekjes in een koekenpan van 24 centimeter.
Bak de pannenkoekjes op matig vuur. Keer de pannenkoekjes met een spatel en bak de pannenkoekjes gaar. Bak zo van de resterende boter en beslag de overige pannenkoekjes.
Serveer de havermoutpannenkoeken met ahornsiroop en blauwe bessen.
TIPS:
- Klop niet te lang, dan worden ze minder luchtig.
- Geen klontjes in het beslag? Haal de bloem of meel voor je gaat mixen door een zeef.
- Laat het beslag even 15 minuten rusten. Hierdoor smaken de pannenkoeken beter!
- Voor extra luchtige pannenkoeken voeg je nog een extra ei toe aan het beslag.
Extra kleurrijk
Pannenkoeken kun je heel goed een kleurtje geven door het toevoegen van groenten in het beslag. Laat de geprakte banaan achterwege en voeg in plaats daarvan groentepuree toe. Voor bovenstaand recept heb je ongeveer 100-150 gram groenten nodig voor de volgende kleuren:
Paarse pannenkoeken: Rode biet – Kook de bieten gaar en pureer.
Groene pannenkoeken: Spinazie – Pureer verse spinazie fijn.
Oranje pannenkoeken: Wortel – Kook de wortelen gaar en pureer.
Voeg de groentepurees afzonderlijk toe aan het beslag, meng goed door het beslag en bak de pannenkoeken zoals normaal.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene