09-07-2021

Pruimen - Kruimeltaart!

Weekend! En met al het zomerfruit wat nu verkrijgbaar is, kun je helemaal los in de keuken :-) Deze taart kun je maken met allerlei soorten (zacht) fruit. Geniet ervan!

Pruimen - Kruimeltaart 

Ingredienten voor een vorm van 20 centimeter: 

Voor het deeg: 150 gram speltbloem of -meel*, 125 gram hazelnootmeel** (of gebruik amandelmeel), 125 gram koude boter of ghee, 1 ei, 75 - 100 gram kokosbloesemsuiker

Voor de vulling: 400 gram pruimen zonder pit, of ander zacht fruit zoals kersen, perzikken, appels etc.

Voor het kruimeldeeg: 75 gram speltbloem of -meel*, 35 gram roomboter of ghee, 35 gram kokosbloesemsuiker 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Kneed de ingredienten voor het deeg tot een deeg en laat minimaal 15-30 minuten rusten in de koeling. Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem en de rand. Snijd het fruit in stukjes en verdeel over de bodem. Kruimel de ingredienten voor het kruimeldeeg tussen je vingers tot mooie kruimels. Niet gaan kneden, maar echt kruimelen. Verdeel de kruimels over het fruit. 

Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de taart met een lekkere dot geklopte room. 

*Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrij meel, bijvoorbeeld glutenvrij havermeel of boekweit.

** Hazelnootmeel maak je heel gemakkelijk zelf door hazelnoten fijn te malen tot meel. 

Fijn weekend! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

18 Reacties

  • Anneke
    Anneke vrijdag 09 jul 2021 om 12:44
    Kan dit recept ook met rabarber en aardbeien? Hoeveel ? Bedankt alvast
    • Smakelijck vrijdag 09 jul 2021 om 13:13
      Zeker! Hetzelfde aantal gram, ongeveer 400 gram fruit.
    • Elselina
      Elselina zaterdag 10 jul 2021 om 22:33
      Ik heb de taart net gemaakt. Smaak is lekker alleen hij ziet er helemaal niet zo uit als op de foto. Het vocht van de pruimen heeft de bodem heel zompig gemaakt en toen ik de springvorm open deed liep er een heleboel vocht uit. Wat heb ik verkeerd gedaan of kan ik hieraan doen? Ik had hem zelfs nog wat langer in de oven laten staan. Hij is ook niet echt aan te snijden nu.
      • Smakelijck maandag 12 jul 2021 om 06:51
        Dan is je fruit waarschijnlijk heel sappig en nat geweest. Je zou op de bodem wat havermout kunnen strooien om het vocht op te nemen.
        • Elselina
          Elselina maandag 12 jul 2021 om 18:58
          Ik heb hem terug in de oven gezet, nog wel ik denk min een kwartier en toen was hij goed. Ik heb dat wel vaker dat mijn oven langer nodig heeft. De oventemperatuur die jij altijd aangeeft, is dat hetelucht of boven en onder warmte?
    • Smakelijck maandag 12 jul 2021 om 20:05
      Ik bak vrijwel alles met boven en onderwarmte. Bovendien zijn alle ovens anders, dus altijd even uit proberen.
    • J. Schouten
      J. Schouten woensdag 01 sep 2021 om 20:38
      Kan ik deze ook invriezen?
      • Smakelijck vrijdag 03 sep 2021 om 10:03
        Daar heb ik met deze taart geen ervaring mee. Ik denk dat de pruimenvulling daarvoor te vochtig is.
    • Bertine
      Bertine donderdag 02 sep 2021 om 19:19
      Deze taart gemaakt omdat ik heel veel pruimen had gekregen. De taart is erg goed gelukt! Deeg goed van smaak. De pruimen waren een tikkeltje zuur, maar in deze taart smaakte dat juist heerlijk! De volgende ga ik met kersen proberen
      • Smakelijck vrijdag 03 sep 2021 om 10:04
        Fijn! En inderdaad, afhankelijk van het soort pruimen kan het een beetje zuur zijn.
    • Marieke
      Marieke donderdag 07 okt 2021 om 14:38
      Wow! Die is echt heel erg lekker! Vanav wordt dit ons toetje!! Maar stiekem al een puntje geproefd! Bedankt weer! Groetjes Marieke
      • Smakelijck vrijdag 08 okt 2021 om 10:20
        Haha, wat leuk! Geniet ervan!
    • Hester van der Ploeg
      Hester van der Ploeg zondag 27 mrt 2022 om 09:10
      Hoi! Staat dit recept ook in één van jouw kookboeken?
      • Smakelijck maandag 28 mrt 2022 om 09:15
        Nee, deze niet.
    • Caroline
      Caroline zaterdag 29 jul 2023 om 15:40
      Hoi.. klopt het dat je deeg vrij zompig is? Bedoel een niet stevig deeg?? Hij plakt bij mij best wel..
      • Smakelijck maandag 31 jul 2023 om 10:09
        Heb je iets vervangen? Exacte hoeveelheiden gebruikt? Je kunt het een uurtje in de koelkast leggen zodat het wat steviger wordt?
    • Inge
      Inge zondag 06 aug 2023 om 16:28
      was verrukkelijk, wel 45 min in oven. Rand zoals koek moet zijn, binnenin smeuig. Gemaakt met de geel/groene Reine Claude. Zou wel liever naar een recept met minder koolhydraten willen.
      • Smakelijck woensdag 09 aug 2023 om 11:07
        Fijn dat het heeft gesmaakt!
Laat een bericht achter!
255