15-06-2018

Monchou-slof!

Een aantal weken geleden had ik voor mijn verjaardag een aantal sloffen gebakken, waaronder deze monchou-slof. En dat viel goed in de smaak! Hij is ook goed van tevoren te maken, want alles kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken en een dag van tevoren kun je hem helemaal afmaken. Ideaal :-) 

Voor een glutenvrije tip, zien onderaan het recept! 

Monchou-slof

Ingrediënten:

Voor het sloffendeeg: 125 gram speltbloem, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout

Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram biologische honing, 1/2 ei

Voor de monchouvulling: 150 gram stevige monchou, 100 milliliter biologische slagroom, 1 eetlepel imkerhoning, snufje vanillepoeder

Voor de kersenvulling: 125 gram (diepvries)kersen 1 theelepel imkerhoning, 1 theelepel biologische maïzena, eventueel pure chocolade

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een sloffenring van ongeveer 9 bij 24 centimeter. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar. Laat de slof helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de kersenvulling. Verwarm hiervoor de kersen op laag vuur en laat even koken. Prak met een vork de kersen wat fijn. Maak de maïzena aan met een klein beetje koud water en roer tot een glad papje. Voeg voorzichtig wat maïzena toe aan de warme kersen en roer tot het wat steviger wordt tot de dikte van bijvoorbeeld vlaaivulling. Maak op smaak met de honing en laat afkoelen tot gebruik.

Klop de monchou met een mixer glad met de honing en het vanillepoeder tot je geen klontjes meer ziet. Voeg voorzichtig de slagroom toe en klop de room stijf.

Neem de afgekoelde sloffenbodem en strijk op het gebakken amandelspijs wat monchouroom. Strijk dit mooi glad af, maar zorg dat de randen van de slof schoon blijven. Doe de rest van de monchouroom in een spuitzak en spuit de room op de slof. Verdeel de kersenvulling over de slof.

Verwarm een klein beetje (ongeveer 25 gram) pure chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak met een fijn spuitmondje en spuit een klein beetje chocolade over de slof. Laat de slof afkoelen en opstijven in de koeling.

Tip: Wil je een glutenvrije slof maken? Gebruik dan voor de bodem dit recept

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

11 Reacties

  • Lydia
    Lydia vrijdag 22 jun 2018 om 09:56
    Ziet er lekker uit! Ik wil het in een ronde vorm maken, kon geen sloffenring vinden in de winkel. Maar hoeveel cm zou je doen voor een ronde vorm?
    • Smakelijck vrijdag 22 jun 2018 om 09:57
      Met 20 centimeter heb je voldoende deeg. Succes!
  • Corine Korpershoek
    Corine Korpershoek maandag 25 jun 2018 om 19:31
    Ha Williene, Ik wil een slof maken maar heb geen sloffenring. Kan ik ook een broodbakblik van 30cm gebruiken of is dat te klein? Groetjes Corine
    • Smakelijck dinsdag 26 jun 2018 om 09:44
      Het kan wel, maar is wat lastig eruit te halen. Je kunt dan wat stroken bakpapier in de vorm leggen zodat je hem er gemakkelijk uit kunt tillen. Of je gebruikt een ronde vorm van 20 cm?
      • Corine Korpershoek
        Corine Korpershoek dinsdag 26 jun 2018 om 10:38
        Oké bedankt. Ik wil graag een rechthoek dus ik ga het gewoon proberen met bakpapier. Bedankt.
    • Arjanne
      Arjanne zaterdag 29 feb 2020 om 20:35
      Hoi, Erg lekker de slof ! heb hem al een paar keer gemaakt maar vind de bodem best hard wat kan ik er aan doen dat hij wat zachter word? Groetjes arjanne
      • Smakelijck maandag 02 mrt 2020 om 09:12
        Korter bakken in de oven of de temperatuur van jouw oven verlagen. De slof is nog zacht als hij uit de oven komt, dit wordt bij afkoelen vanzelf harder.
    • Margje
      Margje zaterdag 16 mei 2020 om 21:47
      Oeh.. wat is deze lekker zeg! Gebruik meestal marscarpone, maar monchou smaakt toch wel anders hoor. Heerlijke combi! Zoonlief hielp met de finishing touch!
      • Smakelijck maandag 18 mei 2020 om 09:38
        Klopt, monchou is nóg lekkerder :-)
    • Ess
      Ess vrijdag 26 mrt 2021 om 20:39
      Kun je de kokossuiker ook vervangen voor bijv. honing?
      • Smakelijck zaterdag 27 mrt 2021 om 09:02
        Het kan wel, maar dan heb je niet echt een stevig deeg. Dus eventueel wat extra amandelmeel toevoegen.
Laat een bericht achter!
255