Monchou-slof!
Een aantal weken geleden had ik voor mijn verjaardag een aantal sloffen gebakken, waaronder deze monchou-slof. En dat viel goed in de smaak! Hij is ook goed van tevoren te maken, want alles kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken en een dag van tevoren kun je hem helemaal afmaken. Ideaal :-)
Voor een glutenvrije tip, zien onderaan het recept!
Monchou-slof
Ingrediënten:
Voor het sloffendeeg: 125 gram speltbloem, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout
Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram biologische honing, 1/2 ei
Voor de monchouvulling: 150 gram stevige monchou, 100 milliliter biologische slagroom, 1 eetlepel imkerhoning, snufje vanillepoeder
Voor de kersenvulling: 125 gram (diepvries)kersen 1 theelepel imkerhoning, 1 theelepel biologische maïzena, eventueel pure chocolade
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gebruik een sloffenring van ongeveer 9 bij 24 centimeter. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar. Laat de slof helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de kersenvulling. Verwarm hiervoor de kersen op laag vuur en laat even koken. Prak met een vork de kersen wat fijn. Maak de maïzena aan met een klein beetje koud water en roer tot een glad papje. Voeg voorzichtig wat maïzena toe aan de warme kersen en roer tot het wat steviger wordt tot de dikte van bijvoorbeeld vlaaivulling. Maak op smaak met de honing en laat afkoelen tot gebruik.
Klop de monchou met een mixer glad met de honing en het vanillepoeder tot je geen klontjes meer ziet. Voeg voorzichtig de slagroom toe en klop de room stijf.
Neem de afgekoelde sloffenbodem en strijk op het gebakken amandelspijs wat monchouroom. Strijk dit mooi glad af, maar zorg dat de randen van de slof schoon blijven. Doe de rest van de monchouroom in een spuitzak en spuit de room op de slof. Verdeel de kersenvulling over de slof.
Verwarm een klein beetje (ongeveer 25 gram) pure chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak met een fijn spuitmondje en spuit een klein beetje chocolade over de slof. Laat de slof afkoelen en opstijven in de koeling.
Tip: Wil je een glutenvrije slof maken? Gebruik dan voor de bodem dit recept.
Fijn weekend!
Liefs, Williene