Banoffee slof!
Er staan inmiddels al 8 sloffenvarianten op de website en het blijft zeer populair (en heel makkelijk te maken) gebak. Deze variant is héérlijk voor de winterperiode als er niet zoveel vers fruit verkrijgbaar is. En ik kan je alvast verklappen dat deze echt héérlijk is. Hij hoort absoluut bij één van m'n favorieten.
Fijn weekend!
Banoffee slof
Ingredienten:
Voor het sloffendeeg*: 125 gram speltbloem, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout
Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram imkerhoning, 1/2 ei
Verder nodig: 125 gram mascarpone, 125 milliliter biologische slagroom, 2 eetlepels biologische honing, snuf vanillepoeder, 125 gram ontpitte dadels, 200 milliliter kokend water, 2 bananen, pure chocolade (bijv. Vivani 92%)
Bereiding:
Doe de dadels in een kom en giet het kokende water er overheen. Laat minimaal 15-20 minuten weken.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs. Spijs is in deze slof geen must, je kunt dit prima achterwege laten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gebruik een sloffenring en schuif hem in de kleinste maat. Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar.
Pureer de geweekte dadels met een scheutje van het weekvocht (en eventueel een lepeltje vanillepoeder) helemaal fijn tot een puree. Verdeel deze dadelpuree over de afgekoelde sloffenbodem. Snijd de bananen in mooie plakjes. Verdeel de plakjes banaan over de dadelpuree.
Klop de mascarpone romig met de honing en vanillepoeder, voeg de slagroom toe en klop tot een stijve room. Doe de room in een spuitzak. Spuit de room over de slof. Schaaf wat pure chocolade over de room.
Bewaar de slof tot serveren in de koelkast.
Tip:
*Glutenvrij? Gebruik dan dit recept voor de bodem.
*De ideale bakvorm voor deze slof vind je Sloffenvormhier!
Geniet ervan en een heel fijn weekend!
Liefs, Williene