01-10-2020

Banoffee slof!

Er staan inmiddels al 8 sloffenvarianten op de website en het blijft zeer populair (en heel makkelijk te maken) gebak. Deze variant is héérlijk voor de winterperiode als er niet zoveel vers fruit verkrijgbaar is. En ik kan je alvast verklappen dat deze echt héérlijk is. Hij hoort absoluut bij één van m'n favorieten. 

Fijn weekend! 

Banoffee slof

Ingredienten:

Voor het sloffendeeg*: 125 gram speltbloem, 90 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 eidooier, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout

Voor het amandelspijs: 60 gram amandelmeel, 30 gram imkerhoning, 1/2 ei

Verder nodig: 125 gram mascarpone, 125 milliliter biologische slagroom, 2 eetlepels biologische honing, snuf vanillepoeder, 125 gram ontpitte dadels, 200 milliliter kokend water, 2 bananen, pure chocolade (bijv. Vivani 92%)

Bereiding:


Doe de dadels in een kom en giet het kokende water er overheen. Laat minimaal 15-20 minuten weken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een soepel deeg. Laat even rusten in de koelkast. Meng de ingrediënten voor het spijs in een kom tot een smeuïg, smeerbaar spijs. Spijs is in deze slof geen must, je kunt dit prima achterwege laten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik een sloffenring en schuif hem in de kleinste maat.  Leg de ring op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Duw het deeg in de sloffenring met een kleine opstaande rand van ongeveer 1-1,5 centimeter. Verdeel het spijs voorzichtig over het midden van het deeg en schuif de slof in de oven. Bak de slof in 20-25 minuten bruin en gaar.

Pureer de geweekte dadels met een scheutje van het weekvocht (en eventueel een lepeltje vanillepoeder) helemaal fijn tot een puree. Verdeel deze dadelpuree over de afgekoelde sloffenbodem. Snijd de bananen in mooie plakjes. Verdeel de plakjes banaan over de dadelpuree.

Klop de mascarpone romig met de honing en vanillepoeder, voeg de slagroom toe en klop tot een stijve room. Doe de room in een spuitzak. Spuit de room over de slof. Schaaf wat pure chocolade over de room.

Bewaar de slof tot serveren in de koelkast.

Tip:

*Glutenvrij? Gebruik dan dit recept voor de bodem.

*De ideale bakvorm voor deze slof vind je Sloffenvormhier

Geniet ervan en een heel fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Marijke hendriksen
    Marijke hendriksen dinsdag 06 okt 2020 om 18:54
    Wat hebben wij heerlijk vanavond gegeten..hutspot!! groenten iets gebakken en met groentebouillon gekookt. Nog nooit zo lekkere hutspot gegeten vonden wij en ook de kinderen! Heb al veel van je recepten geprobeerd de laatste tijd, niet alles lukt gelijk goed maar echt al veel lekkers en gezonds gegeten! Een gezonde speculaaspasta en johmasalades, Daar worden wij ook blij van! groetjes Marijke
    • Smakelijck woensdag 07 okt 2020 om 10:41
      Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen!
    • marijke
      marijke woensdag 14 okt 2020 om 16:36
      Heerlijk was `tie! met z`n 7en van gesmuld! De dadels vond ik wat aan de krappe kant om hem te besmeren, de volgende keer iets meer of grotere gebruiken. Maar voor herhaling zeker! Dankjewel!
      • Smakelijck donderdag 15 okt 2020 om 12:35
        Fijn! Ik houd persoonlijk niet zo van een hele dikke dadellaag, dus ik heb bewust niet teveel gebruikt, een dun laagje. Maar je kunt inderdaad gerust wat meer gebruiken als je het wél lekker vindt :-)
    • Rhode
      Rhode vrijdag 12 mrt 2021 om 20:10
      Ik wil dit recept maken maar kan je ook amandelmeel gebruiken in plaats van speld bloem
      • Smakelijck zaterdag 13 mrt 2021 om 16:03
        Ik zou het dan mengen met een ander soort (glutenvrij) meel. Zie dit recept:https://www.smakelijck.nl/recepten/taart-en-gebak/aardbeienslof-glutenvrij-/
    • Marieke
      Marieke woensdag 12 jan 2022 om 09:21
      Wordt de banaan niet lelijk? Of kun je deze taart wel een dag eerder maken?
      • Smakelijck woensdag 12 jan 2022 om 09:59
        Banaan vers erop is het lekkerst. Bodem e.d. kun je wel van te voren maken.
Laat een bericht achter!
255