Brownie-frambozenmousse taart!
Voor Koningsdag poste ik deze Oranjetaart op de website. Volgens mij zat vervolgens heel Nederland aan de Oranjetaart, want Facebook en Insta stroomde vol met foto's van deze, heel goed in de smaak vallende taart ;-) Erg leuk! Vervolgens vroegen veel mensen zich af of ze deze taart ook met ander fruit konden maken. En ja, dat kan zeker! Je kunt hier volop mee varieren. Aangezien het aanstaande zondag Moederdag is, bedacht ik daarom deze variant op de Oranjetaart. Nu dus met ander fruit én een hele andere bodem. De combinatie van de brownie met de frambozenmousse is verrukkelijk. Natuurlijk kun je ook gewoon de bodem gebruiken van de Oranjetaart, mocht je dat gemakkelijker (of lekkerder) vinden, dat is allemaal geen enkel probleem.
Ik hoop dat ook deze taart weer in de smaak gaat vallen, én dat het bij iedereen lukt. Want het leukst om te lezen vind ik toch: 'Ik wist niet dat ik het taarten bakken in me had, maar deze was erg leuk om te maken'
Ik wens jullie alvast een heel fijn Moederdagweekend toe!
Brownie-frambozenmousse taart
Ingrediënten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:
Voor de browniebodem: 120 gram pure chocolade (bijv. Vivani 92%), 150 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 5 eieren, 175 gram amandelmeel (of ander notenmeel)
Voor de frambozenmousse: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone*, 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze, 250 gram diepvriesframbozen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)
Voor de geleispiegel: 250 gram diepvriesframbozen, ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 blaadjes gelatine)
Bereiding:
Maak voor de bodem deze chocoladebrownie in een vorm van 20 centimeter doorsnede: https://www.smakelijck.nl/recepten/chocolade-brownietaart-/ Laat de brownie na het bakken volledig afkoelen.
Klop voor de frambozenmousse de mascarpone romig met de honing en meng dan met de yoghurt. Verwarm de frambozen voor de mousse in een pannetje en laat ze stuk koken. Meng al roerend de gelatinepoeder door de frambozenpuree. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Blijf ondertussen wel doorgaan met kloppen zodat er geen klontjes in komen. Meng de frambozenpuree door het yoghurt-mascarponemengsel.
Leg de gebakken brownie op een bord. Plaats de ring van de 20 centimetervorm los om de brownie. Bekleed de rand van de bakvorm met een strook bakpapier of speciaal taartenfolie. Klik de ring nu dicht. Als het goed is zit de brownie nu stevig in de ring en steekt er een flinke rand bakpapier of folie boven de brownie uit. Giet nu de mousse over de brownie. Plaats de taart in de koelkast om minimaal 4 uur op te stijven.
Als de taart voldoende is opgesteven kun je verder gaan met de geleispiegel. Kook hiervoor de diepvriesframbozen tot de frambozen zacht zijn. Duw de frambozen door een zeef zodat je enkel het sap over hebt. Je hebt ongeveer 200 milliliter sap nodig. Breng dit opnieuw aan de kook en voeg al roerend het gelatinepoeder toe. Haal de pan van het vuur en blijf steeds roeren. Laat het zo flink wat afkoelen, maar blijf roeren. Klop niet te hard dat het gaat schuimen, dan krijg je namelijk allemaal belletjes op je taart :-) Als het wat is afgekoeld kun je de gelei heel voorzichtig over de opgesteven frambozenmousse gieten. Verdeel het gelijkmatig over de taart. Zet de taart opnieuw in de koeling en laat de geleilaag nog minimaal 2 uur opstijven.
Verwijder de bakrand heel voorzichtig en trek dan voorzichtig het bakpapier van de taartrand. Decoreer de taart met vers fruit.
*In plaats van mascarpone kun je ook 250 milliliter slagroom gebruiken. Klop deze eerst stijf met de honing en gebruik hem dan verder in het recept.
Fijne dag!
Liefs, Williene