07-05-2019

Brownie-frambozenmousse taart!

Voor Koningsdag poste ik deze Oranjetaart op de website. Volgens mij zat vervolgens heel Nederland aan de Oranjetaart, want Facebook en Insta stroomde vol met foto's van deze, heel goed in de smaak vallende taart ;-) Erg leuk! Vervolgens vroegen veel mensen zich af of ze deze taart ook met ander fruit konden maken. En ja, dat kan zeker! Je kunt hier volop mee varieren. Aangezien het aanstaande zondag Moederdag is, bedacht ik daarom deze variant op de Oranjetaart. Nu dus met ander fruit én een hele andere bodem. De combinatie van de brownie met de frambozenmousse is verrukkelijk. Natuurlijk kun je ook gewoon de bodem gebruiken van de Oranjetaart, mocht je dat gemakkelijker (of lekkerder) vinden, dat is allemaal geen enkel probleem. 

Ik hoop dat ook deze taart weer in de smaak gaat vallen, én dat het bij iedereen lukt. Want het leukst om te lezen vind ik toch: 'Ik wist niet dat ik het taarten bakken in me had, maar deze was erg leuk om te maken' 

Ik wens jullie alvast een heel fijn Moederdagweekend toe! 

Brownie-frambozenmousse taart

Ingrediënten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor de browniebodem: 120 gram pure chocolade (bijv. Vivani 92%), 150 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 5 eieren, 175 gram amandelmeel (of ander notenmeel)

Voor de frambozenmousse: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone*, 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze, 250 gram diepvriesframbozen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)

Voor de geleispiegel: 250 gram diepvriesframbozen, ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 blaadjes gelatine)

Bereiding:

Maak voor de bodem deze chocoladebrownie in een vorm van 20 centimeter doorsnede: https://www.smakelijck.nl/recepten/chocolade-brownietaart-/ Laat de brownie na het bakken volledig afkoelen.

Klop voor de frambozenmousse de mascarpone romig met de honing en meng dan met de yoghurt. Verwarm de frambozen voor de mousse in een pannetje en laat ze stuk koken. Meng al roerend de gelatinepoeder door de frambozenpuree. Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Blijf ondertussen wel doorgaan met kloppen zodat er geen klontjes in komen. Meng de frambozenpuree door het yoghurt-mascarponemengsel.

Leg de gebakken brownie op een bord. Plaats de ring van de 20 centimetervorm los om de brownie. Bekleed de rand van de bakvorm met een strook bakpapier of speciaal taartenfolie. Klik de ring nu dicht. Als het goed is zit de brownie nu stevig in de ring en steekt er een flinke rand bakpapier of folie boven de brownie uit. Giet nu de mousse over de brownie. Plaats de taart in de koelkast om minimaal 4 uur op te stijven.

Als de taart voldoende is opgesteven kun je verder gaan met de geleispiegel. Kook hiervoor de diepvriesframbozen tot de frambozen zacht zijn. Duw de frambozen door een zeef zodat je enkel het sap over hebt. Je hebt ongeveer 200 milliliter sap nodig. Breng dit opnieuw aan de kook en voeg al roerend het gelatinepoeder toe. Haal de pan van het vuur en blijf steeds roeren. Laat het zo flink wat afkoelen, maar blijf roeren. Klop niet te hard dat het gaat schuimen, dan krijg je namelijk allemaal belletjes op je taart :-) Als het wat is afgekoeld kun je de gelei heel voorzichtig over de opgesteven frambozenmousse gieten. Verdeel het gelijkmatig over de taart. Zet de taart opnieuw in de koeling en laat de geleilaag nog minimaal 2 uur opstijven.

Verwijder de bakrand heel voorzichtig en trek dan voorzichtig het bakpapier van de taartrand. Decoreer de taart met vers fruit.

*In plaats van mascarpone kun je ook 250 milliliter slagroom gebruiken. Klop deze eerst stijf met de honing en gebruik hem dan verder in het recept.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

24 Reacties

  • Margje
    Margje woensdag 08 mei 2019 om 13:34
    Superleuk recept.. Ik denk da'k m samen met (één van ;-) ) mn mannen ga maken vd zondag!
    • Smakelijck woensdag 08 mei 2019 om 17:23
      Leuk! Veel succes alvast :-)
  • Linda
    Linda donderdag 09 mei 2019 om 15:37
    Hoe hoog wordt deze taart ongeveer?
    • Smakelijck donderdag 09 mei 2019 om 20:10
      Ik schat ongeveer 5 cm.
    • Ineke
      Ineke zaterdag 09 mei 2020 om 15:59
      Ben bezig met het maken van de brownie, schuif die net de oven in. Ben reuze benieuwd naar het resultaat. Lijkt me erg lekker!
      • Smakelijck zaterdag 09 mei 2020 om 21:03
        Leuk! Succes en een fijn weekend!
    • Wilma Put
      Wilma Put zaterdag 15 aug 2020 om 08:52
      Hoi, Zelf heb ik geen vorm van 20 cm. Kan deze ook in een slof gebakken worden? Of 22cm bakvorm?
      • Smakelijck zaterdag 15 aug 2020 om 08:54
        Dan zou ik een 22 cm vorm gebruiken. Evt. de ingredienten vermenigvuldigen met 1,2.
        • Wilma Put
          Wilma Put zaterdag 15 aug 2020 om 09:05
          dank je wel voor je antwoord
    • Wilrine
      Wilrine vrijdag 16 apr 2021 om 16:42
      Hallo, Wilrine houden niet echt van frambozen, kan je de frambozen vervangen door aardbeien? Deze lijkt me heel lekker namelijk
      • Smakelijck vrijdag 16 apr 2021 om 17:25
        Zeker kan dat! Succes!
    • Olga
      Olga donderdag 06 mei 2021 om 20:44
      Vorige keer vond ik de bodem erg machtig. Kan ik de taart ook met een sloffenbodem maken? Of heb je hier nog een andere lekkere bodem idee voor.
      • Smakelijck vrijdag 07 mei 2021 om 12:53
        Dat kan zeker, je kunt ook een naturel biscuitbodem maken, dat is ook heel erg lekker!
    • Lindsay
      Lindsay vrijdag 07 mei 2021 om 18:32
      Wauw alweer een lekkere taart om uit te proberen. Dankjewel! Ik wil ivm Moederdag deze taart maken, maar ben nu veels te laat om rundergelatine te bestellen of is deze ook in een stenenwinkel te verkrijgen? Kan ik anders agar-agar (voor een keertje) of iets anders behalve gelatine blaadjes gebruiken? Wat is dan de verhouding voor agar-agar? Alvast een gelukkige Moederdag gewenst!
      • Smakelijck maandag 10 mei 2021 om 11:02
        Ha, Agar Agar is geen probleem. Rundergelatine is ook te koop bij Holland & Barrett!
    • Hanneke
      Hanneke vrijdag 10 mrt 2023 om 18:49
      Was juist op zoek naar zoiets om te maken voor mijn verjaardag (want heb nog een lading frambozen in de vriezer). Deze lijkt me heerlijk! ????????
      • Hanneke
        Hanneke vrijdag 10 mrt 2023 om 18:50
        Haha, de vraagtekens waren een emoticon
      • Smakelijck maandag 13 mrt 2023 om 10:41
        Leuk! Succes met de taart en een fijne verjaardag.
    • FREDDY
      FREDDY donderdag 01 jun 2023 om 20:38
      ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of tussen doortje te geven
      • Smakelijck vrijdag 02 jun 2023 om 10:25
        Fijn!
    • Hanne-Elisabeth
      Hanne-Elisabeth woensdag 07 feb 2024 om 14:45
      Hey ik vond deze taart echt mega lekker. Ik ga ze maken voor bake-off met school. Alleen met wat meer versiering.????
      • Smakelijck vrijdag 09 feb 2024 om 12:07
        Wat leuk, veel succes!
    • Arieke
      Arieke maandag 12 feb 2024 om 15:38
      Kan je de taart een dag van tevoren maken of wordt de bodem dan zompig?
      • Smakelijck dinsdag 13 feb 2024 om 13:08
        Nee hoor, dat kan prima!
Laat een bericht achter!
255