PIMG_1655.JPG
Woensdag 24 apr 2019

Sinaasappel-mascarpone taart!


Aanstaande zaterdag is het Koningsdag! Gisteren plaatste ik al een lijst met receptenideetjes met een 'Oranje-tintje' en vandaag komt daar deze oranje sinaasappeltaart bij. Natuurlijk is deze taart ook geschikt voor een zomerse dag, een verjaardag of wanneer je maar wilt. Hij is niet moeilijk om te maken, en is verrassend lekker en fris. Je kunt zelf bepalen hoeveel zoetmiddel je toevoegt, even het roommengsel proeven en je kunt goed bepalen of je het zoet genoeg vindt. 

Fijne Koningsdag alvast! 

 

Oranjetaart – Sinaasappeltaart – Koningsdagtaart

Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 180 gram speltkoekjes (bijv. BioToday Speltspeculoos of speltbiscuit van ’t Molenaartje), 70 gram roomboter

Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze, rasp van 1 biologische sinaasappel, 100 milliliter vers sinaasappelsap, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)

Voor de geleispiegel: 200 milliliter gezeefd sinaasappelsap, ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.

Ga verder met de vulling. Klop hiervoor de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en de sinaasappelrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven.

Als de mascarponetaart goed is opgesteven, verwarm dan het sap van de geleispiegel. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend wat afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.

Serveer de taart met toeven slagroom.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

En weer een nieuwe maand is aangebroken! We gaan nu echt richting de wintergroenten! Nog even...
lees verder
Afgelopen vrijdag werd mijn nieuwe kookboek afgeleverd! Een prachtig nieuw boek, mooi fris...
lees verder
      Zodra je E-nummervrij gaat koken merk je dat je maar weinig...
lees verder
Spinazie is een veelzijdige groente die je kunt koken, wokken, rauw kunt eten in salades,...
lees verder
        Deze overheerlijke biscotti's zijn suikervrij en...
lees verder
Even nog een snel en makkelijk smoothie recept voor de liefhebber! Deze smoothie is lekker...
lees verder

5 opmerkingen
  • Petra
    Petra maandag 06 mei 2019 om 22:04
    Een heerlijk frisse taart die er ook nog es prachtig uitziet! Ik heb hem bij Koningsdag gemaakt, maar hoop hem voor een verjaardag zeker nog eens te maken.
    • Smakelijck dinsdag 07 mei 2019 om 10:12
      Wat leuk om te lezen, dankjewel!
  • Nicole
    Nicole vrijdag 21 jun 2019 om 09:31
    Hoi Williene, ik wil de taart morgen gaan maken voor mijn verjaardag. Ik vraag me alleen af hoe ik zelf slagroom maak, voor de toefjes bovenop?
    • Smakelijck vrijdag 21 jun 2019 om 11:10
      Biologische slagroom opkloppen met 1 of 2 eetlepels imkerhoning. Dit vervolgens in een spuitzak doen en opspuiten. Succes!
      • Nicole
        Nicole vrijdag 21 jun 2019 om 11:38
        Bedankt voor je snelle reactie Williene!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190