IMG_3950
Zaterdag 10 feb 2018

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

Een nieuwe trend op bakgebied, een cijfer- of lettertaart van koek met room en gedecoreerd met alles wat je maar leuk vindt. Als je op zoek bent naar een leuke taart voor een verjaardag, of een andere feestelijke gelegenheid, dan is deze taart erg leuk en feestelijk. Bijvoorbeeld met een kinderverjaardag, huwelijksjubileum of om je geliefde te verrassen met een mooi hart voor Valentijn :-) 

Het ziet er wellicht ingewikkeld uit, maar dit is het helemaal niet. Als je de stappen volgt, dan is het zelfs erg gemakkelijk en ook niet bijzonder veel werk, bovendien kun je al heel veel voorbereiden.

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart 

Ingredienten voor 1 taart:

Voor het deeg: 200 gram speltbloem (zie onderaan het recept de glutenvrije tip), 80 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 ei, 1 eidooier, citroenrasp van 1 biologische citroen, snufje zout

Voor de vulling: 200 gram mascarpone, 250 milliter slagroom, 3 eetlepels imkerhoning, snuf vanillepoeder

Decoratie: vers fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen, granaatappelpitjes, verse babyvijgen, chocoladekrullen, verse bloemen o.i.d.

Bereiding:

Maak het deeg door alle ingredienten voor het deeg te mengen in een mixer met een deeghaak. Kneed tot het een bal is geworden. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast, maar je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en zelfs invriezen.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Knip uit een vel papier de gewenste vorm van je taart. Dit kan een hart zijn, een cijfer of letter, of wat je maar wilt.

Bestuif je werkblad met wat bloem. Rol hierop het deeg dun uit. Leg nu je papieren vorm op het deeg en snijd met een scherp mesje je vorm uit.

Leg deze voorzichtig op een, met bakpapier beklede, bakplaat. 

Bak de koek af in ongeveer 10-15 minuten. Let goed op, het wordt snel te donker. Voor 1 taart heb je 2 identieke cijfers/letters/hart nodig. Dus snijd je 2 harten/cijfers/letters uit. Laat de gebakken vormen goed afkoelen of een platte ondergrond, zodat de koek mooi plat blijft.

Klop ondertussen de mascarpone luchtig met de honing en vanille. Voeg de room al kloppend toe en klop deze romig en stijf. Doe de room in een spuitzak met een glad spuitmondje. 

Leg één koek op een mooi bord. Spuit hierop mooie toefjes room, zodat de hele koek bedekt is met toefjes room. Leg de tweede laag koek voorzichtig op de toefjes.

Spuit op de tweede laag ook mooie toefjes room. Decoreer de taart naar eigen wens. Met vers fruit, met bloemen, chocolade of wat je maar wilt!

Tip: Wil je de koek glutenvrij maken? Dan kun je dit recept voor het deeg gebruiken, verdubbel wel even het recept voor voldoende deeg. Ben je in het bezit van Smakelijck Winter? Dan kun je ook het recept van de gemberkoekjes gebruiken op blz. 103.

Deze taart is ook heel erg geschikt om in een cijfer of letter te maken. Voor de verjaardag van mijn dochter maakte ik bijvoorbeeld deze 8

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

De herfst is het seizoen dat er een overvloed is aan appels. En ja, wat doe je met al die appels?...
lees verder
  Chinese Beef Shanghai - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes Ingredienten voor 2-3...
lees verder
Dit keer een recept op aanvraag van een lezer. Hij stond al op de planning om binnenkort gepost...
lees verder
Het weer lijkt er nog niet echt op, maar het is toch echt lente! Daarom dit heerlijke...
lees verder
Maandagavond was er op Tv een interressante uitzending over E-nummers van Tros Radar. Vanaf 11.35...
lees verder
Wij zijn geen hele grote broodeters (zelf eet ik eigenlijk vrijwel geen brood), maar zo af en toe...
lees verder

17 opmerkingen
  • Anita de Waal
    Anita de Waal zaterdag 10 feb 2018 om 20:43
    Als je geen melk/geiten/schaap producten mag, heb je hier dan ook nog een alternatief voor? Bedankt! Groetjes anita
    • Smakelijck maandag 12 feb 2018 om 09:29
      Wellicht een room maken van geweekte cashews met kokosroom? Zoals deze vulling, alleen dan zonder cacao zeg maar: http://www.smakelijck.nl/recepten/raw-chocoladetaart-/
  • Erika
    Erika zondag 11 feb 2018 om 13:09
    Anita je kan havermelk of rijstmelk gebruiken. Of allebei de helft. Mss gedoseert toevoegen om te kijken of je alles nodig hebt
  • rita
    rita maandag 12 feb 2018 om 15:01
    Super leuk idee, keer wat anders dan de biscuitbodem. Ga een 9 maken binnenkort@@@ Dochter blij.. groetjes
    • Smakelijck maandag 12 feb 2018 om 16:45
      Succes!
  • Arjanne
    Arjanne woensdag 07 mrt 2018 om 16:32
    Hoe lang kan ik het deeg van te voren maken en invriezen? Ps afgelopen maandag gemaakt n groot succes!
    • Smakelijck woensdag 07 mrt 2018 om 19:03
      Leuk dat het een succes was! Je kunt het minimaal 1-2 maanden van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Na het ontdooien wel weer even goed doorkneden.
      • Arjanne
        Arjanne donderdag 08 mrt 2018 om 10:18
        Dankjewel! Handig dat dat kan! Ja n 3 gemaakt omdat we 3 jaar getrouwd waren een feestelijk taartje! Had alleen ruzie met het deeg om vorm te snijden zijn daar nog tips voor?
        • Smakelijck vrijdag 09 mrt 2018 om 12:06
          Ik rol het deeg uit met behulp van wat bloem en leg dan het voorbeeld op het deeg en snijd er met een scherp mesje langs. Werkt heel goed.
  • RINY
    RINY woensdag 14 mrt 2018 om 14:15
    neem aan dat er ook ei in moet in de gv versie?
    • Smakelijck woensdag 14 mrt 2018 om 14:31
      Ja hoor, dat kan.
  • Wouline de Jong
    Wouline de Jong dinsdag 10 apr 2018 om 08:34
    Wat een leuk recept! Is de taart wel makkelijk te snijden, omdat je koek heb en geen cake?
    • Smakelijck woensdag 11 apr 2018 om 09:58
      Dankje! Ja hoor, heel gemakkelijk, in de koelkast wordt de koek ook wat zachter. Gebruik wel een scherp (brood)mes, dan gaat het heel goed. Succes!
  • Els
    Els dinsdag 05 jun 2018 om 20:38
    Super leuk idee! Hoop ik te gaan maken. Ben wel benieuwd wat de afmeting van het hart is met deze hoeveelheid deeg. Het ziet er op de foto zo mooi groot uit...
    • Smakelijck woensdag 06 jun 2018 om 10:39
      Leuk! Ik heb een A4 dubbelgevouwen en daar een half hart uitgeknipt, opengevouwen en dan heb je dus het hart. Hij is dus ongeveer een A4 formaat groot. Valt wel mee dus :-) Ongeveer voor 8-10 personen.
  • Elise
    Elise dinsdag 26 jun 2018 om 11:16
    Wat een super leuk recept! Zou dit graag voor de verjaardag van ons dochtertje willen gaan maken!! Eindelijk eens iets zonder geraffineerde suikers. Hoelang van te voren kan ik de taart maken en in de koelkast bewaren? En is de koekbodem erg hard?
    • Smakelijck dinsdag 26 jun 2018 om 12:58
      Dankje :-) Je kunt de taart een dag van tevoren maken, het deeg al eerder en bewaren in de koeling. De koekbodem is kort na het bakken hard als koek, maar door het opspuiten van de room wordt hij zachter. Als je hem direct na het opspuiten serveert dan is het nog hard, na een dag in de koeling wordt de koek ook zachter. Snijden met een heel scherp mes en niet duwen maar zagen :-) Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190