14-06-2019

Tiramisutaart - Vaderdagtaart

Afgelopen week kreeg ik de vraag of er nog een Vaderdagtaart op de website kwam... Oeps, nooit meer aan gedacht :-) Dus op de valreep nog een leuke taart voor vader bedacht. Het is een makkelijke taart, en de smaakcombinatie van de zachte biscuit met koffie en mascarponeroom is héérlijk. Een klein vleugje cacaosmaak maakt hem hélemaal af. En als je een echte lekkerbek thuis hebt zitten dan is de extra karamelsaus natuurlijk de kers op de taart. Maar dat is optioneel en zonder de saus is de taart ook verrukkelijk. 

Ik wens je alvast een heel fijn weekend toe en ik ben benieuwd of de taart in de smaak valt. Laat het me weten :-) 

Tiramisutaart - Vaderdagtaart

Ingrediënten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor één biscuitlaag: 3 eieren, 30 gram kokosbloesemsuiker of ander zoetmiddel, 35 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Voor de room: 350 gram mascarpone, 350 gram biologische slagroom, snufje vanillepoeder, 3-4 eetlepels imkerhoning

Verder nodig: klein kopje sterke koffie, cacaopoeder, pure chocolade (Vivani 92%), eventueel karamelsaus (zie recept hieronder)

Bereiding:

Begin met het bakken van de biscuits. Dit kan een dag van tevoren.

Mix hiervoor de eieren met de kokosbloesem zeer licht en luchtig. Dit duurt met een elektrische mixer minimaal 10 minuten. Dit is heel belangrijk, anders krijg je een veel lagere, compacte biscuit. Voeg de droge ingrediënten toe, meng goed door en giet het beslag in een, met bakpapier beklede vorm van 20 centimeter. Schuif in de oven en bak af in ongeveer 10 minuten op 180 graden. Afhankelijk hoe hoog je je taart wilt, bak je 2 of 3 biscuits, afzonderlijk van elkaar. Laat de biscuits goed afkoelen voor gebruik.

Zet een kopje hele sterke koffie en laat afkoelen.

Klop de mascarpone luchtig met de honing en het vanillepoeder. Voeg de room al mixend heel voorzichtig toe. Klop tot het stijf is.

Leg een laag biscuit op een bord. Besprenkel naar smaak met de koude koffie. Spatel een laag room over de biscuit. Dek af met een volgende laag biscuit. Strijk de taart af met de room. Doe de overige room in een spuitzak en spuit mooie toeven of doppen op de taart. Bestrooi de taart met cacaopoeder, decoreer met chocoladekrullen en serveer de taart eventueel met karamelsaus.

Karamelsaus maak je zo:  100 gram kokosbloesemsuiker, 40 milliliter water, 75 milliliter biologische slagroom of andere room, 40 gram koude roomboter in blokjes. 

Breng de kokosbloesem samen met het water op laag vuur aan de kook. Voeg de room toe en laat nog even wat inkoken op laag vuur. Voeg de boter toe en meng met de saus. Laat afkoelen. Serveer de karamelsaus bij de Tiramisutaart. 

 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Nienke
    Nienke maandag 01 jul 2019 om 21:15
    Deze taart dit weekend gemaakt. Bij het mixen van de mascarpone en slagroom kreeg ik een brokkelige massa. Kan ik beter de slagroom eerst stijf kloppen en dan erdoor mengen?
    • Smakelijck maandag 01 jul 2019 om 21:45
      Dan is het gaan schiften. Dan heb je waarschijnlijk te lang doorgeklopt of je ingredienten waren niet koel genoeg. Je kunt beide ook apart kloppen en dan mengen, maar het is niet noodzakelijk. Ik doe het altijd zoals in het recept en het is bij mij nooit misgegaan. Wil je voor safe gaan, dan zou ik het apart doen. Succes!
  • Geerke
    Geerke maandag 23 sep 2019 om 15:32
    Hoi Williëne, Kan ik de mascarpone ook weglaten als wij de zelfde dag de taart opeten? Alvast bedankt voor je antwoordt!
    • Smakelijck maandag 23 sep 2019 om 20:34
      Dat kan inderdaad als je hem dezelfde dag opeet.
    • Mirjam
      Mirjam vrijdag 17 jun 2022 om 11:22
      In hoeverre kun je honing gebruiken ipv kokosbloesemsuiker voor de biscuitlaag?
      • Smakelijck maandag 20 jun 2022 om 17:05
        Dat kan!
    • Lisanne
      Lisanne donderdag 15 jun 2023 om 20:48
      Hoi Williene, Kun je door ingrediënten te vervangen de taart lactosevrij maken?
      • Smakelijck vrijdag 16 jun 2023 om 11:04
        Met lactosevrije mascarpone en lactosevrije slagroom moet dat wel lukken.
    • Rianne Vollmuller
      Rianne Vollmuller zaterdag 15 jun 2024 om 10:56
      Klopt de receptuur? Het mengsel is veel te vloeibaar. Het loopt onder de rand van de springvorm door. Ik denk dat het 1 ei moet zijn.
      • Smakelijck maandag 17 jun 2024 om 11:37
        Ik gebruik dit recept altijd. Waarschijnlijk heb je niet goed geklopt want dan wordt het enorm fluffy en rijst het beslag mooi.
Laat een bericht achter!
255