12-06-2020

Gingerbeer of gemberbier!

Er  is al flink ge-experimenteerd met de gemberstarter! Echt leuk om te lezen en te zien hoe het gaat bij iedereen. De gemberstarter is lang houdbaar, als je maar blijft schudden en af en toe laat ontluchten. Ruikt het nog fris? Dan kun je het gewoon blijven gebruiken. Zorg wel dat de gember onder vocht blijft staan, anders gaat het schimmelen en dat is niet goed. Je kunt hem eventueel bijvullen met nieuwe schijfjes gember (met schil) en wat honing en water. Wil je even geen frisdrank meer maken, dan zet je het in de koelkast. Zo heb je altijd de starter achter de hand. In deze blogs vind je recepten hoe je de starter kunt toepassen: 

Bitter lemon en frisdrank maken op basis van de gemberstarter

Vandaag deel ik het recept met je voor het zelf maken van gemberbeer of gingerbeer. Veel mensen vragen zich af of het zoetmiddel echt toegevoegd moet worden. En ja, dat moet. Zonder suiker worden de microorganismen niet gevoed en kunnen ze dus niet gaan fermenteren en gebeurd er dus niets met je sap. De suiker wordt door de microorganismen grotendeels afgebroken net als bij kefir gebeurt. Uiteindelijk is het suikerpercentage dus heel erg laag, zeker als je kiest voor 48 uur fermentatie. 

Gingerbeer of gemberbier

Ingredienten voor 1 liter gingerbeer:

3 eetlepels geraspte, verse gember met schil, 50-75 gram zoet (appel(dik)sap, honing, ahornsiroop, o.i.d.), 1 liter water, citroensap van een halve citroen, 4 eetlepels gemberstarter

Bereiding:

Doe de geraspte gember met het water in een pan en breng aan de kook. Voeg het zoetmiddel toe, zet het vuur uit en laat geheel afkoelen. Zeef het sap en giet in een fles. Voeg het citroensap en de gemberstarter toe en laat 24-48 uur fermenteren.

Zet de gingerbeer na het fermenteren in de koeling om te koelen. Een heerlijk verfrissend drankje bij mooi zomerweer!

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

 • Marielle Dijkstra
  Marielle Dijkstra maandag 15 jun 2020 om 08:27
  Dit weekend gemaakt en toen ik 's morgens beneden kwam stond er een fles te bruisen! Zo leuk! Ga hem straks proeven....
  • Smakelijck maandag 15 jun 2020 om 08:58
   Ah, super!
  • Marielle Dijkstra
   Marielle Dijkstra maandag 15 jun 2020 om 09:28
   Ik vroeg me nog even af hoe het zit met alcohol in het gefermenteerde gingerbeer.... Zit dat er uiteindelijk wel of niet in?
   • Smakelijck maandag 15 jun 2020 om 11:38
    Bij gisting kan er wat alcohol vrij komen, maar in principe is dat zeer weinig en veilig. Het is vergelijkbaar met de alcohol in zeer rijpe bananen, appelsap en kefir.
Laat een bericht achter!
256