Waterkefir!
Let op: Dit is een oude blog uit 2014 die ik omhoog haal, maar omdat er weer zoveel vraag is naar kefir, heb ik hem even afgestoft en opnieuw geplaatst. O.a. door dit artikel. Ondertussen drink ik nog steeds heerlijke kefir, en kan het iedereen aanraden :-)
Al een hele tijd wilde ik graag aan 'de kefir'. Ik stelde het steeds maar uit, omdat ik er toch een beetje huiverig voor was. Plaatjes kijken via google maakte me niet heel veel enthousiaster... ;-)
Tot iemand op de Facebookgroep van Smakelijck kefirkorrels aanbood, en ook nog eens in de buurt. Tja, toen werd ik toch wel heel erg benieuwd!
Inmiddels ben ik anderhalve week 'aan de kefir'. En nu heb ik spijt dat ik er niet veel eerder aan begonnen ben. Want, ik vind het lekker!
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een probiotische drank. Je maakt dit zelf met behulp van zogenaamde kefirkorrels. Dit zijn witte vlokjes die gevoed worden door suikers. Na bereiding bevat de waterkefir veel vitaminen en probiotische melkzuurbacterien.
Waarom kefir?
Kefir helpt om je darmen en je darmflora gezond te houden of zelfs te herstellen. Waarschijnlijk weet je al wel dat je darmen bepalen hoe je je voelt (voor ongeveer 80%!). Veel ziekten, eczeem, klachten, komen voort vanuit een verstoring in je darmen of door aantasting van je darmslijmvlies. Daarom is het zo goed om aan een goede darmflora te werken. Antibiotica, pesticiden, e-nummers, suiker, paracetamol of aspirine, medicijnen, anticonceptie en slechte voeding tasten je darmslijmvliezen aan, of laten deze helemaal verdwijnen. Daarom is het goed om je darmen wat extra aandacht te geven en kefir te drinken of andere probiotische voeding te nemen (denk aan rauwe zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, rauwmelkse yoghurt, miso, tamari etc.)
Hoe werkt het?
Als je de waterkefir korrels in je bezit hebt is het eigenlijk heel erg makkelijk. Je maakt de kefir klaar volgens een recept wat je lekker lijkt en je laat het 24 tot 72 uur fermenteren. Daarna zeef je de kefir, maak je het schoon en begin je weer opnieuw. De kefirdrank die je aan de oogst hebt overgehouden drink je op, en zodra je deze op hebt, heb je alweer een nieuwe oogst.
Wat heb je nodig aan materiaal?
* 1 of 2 weckpotten van ongeveer 1 liter inhoud. Te koop bij o.a. Hema, Xenos, Ikea e.d.
* Glazen flessen van ongeveer 1 liter inhoud.
* een plastic zeef (ik heb een trechtertje gekocht bij Hema voor 2,-. Hierin zit een zeefje, je kunt de trechter dus op je fles zetten en direct de kefir zeven)
* Plastic maatkan
* Houten of plastic lepel
Wat heb je nodig aan ingrediënten?
* Waterkefirkorrels
* (Gefilterd) Water
* Biologische citroenen
* Biologisch ongezwaveld gedroogd fruit
* 30-50 gram biologische (natuurlijke) suikers of bijv. diksap
Wat moet je doen?
-Spoel de kefirkorrels schoon onder de kraan in de zeef of de maatkan.
-Weeg de korrels af in de weckpot. Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels.
-Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
-Halveer de citroen en voeg één helft toe.
-Voeg 30-50 gram suiker toe. Dit kan biologische (riet)suiker zijn, maar ook bijv. diksap.
-Voeg 2 á 3 stuks gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld vijgen, abrikozen, dadels, rozijntjes.
-Roer de kefir voorzichtig met een houten lepel door elkaar.
-Sluit de weckpot af en zet op een lichte plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn. ("Wat heb jíj daar nu voor heksendrank staan?" is een vraag die je regelmatig zult horen ;-))
-Roer elke dag een keer om.
-Na 24-48-72 uur kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. Laat je het 72 uur staan heb je wel wat meer suikers nodig omdat anders de 'voeding' voor de kefir op is.
Oogsten:
-Spoel een literfles schoon met warm water.
-Open de weckpot
-Verwijder de citroenhelften en leg aan de kant.
-Verwijder de gedroogde vruchten en gooi weg, deze zijn niet meer bruikbaar.
-Knijp de citroenhelften uit boven de zeef. Giet het citroensap in de fles.
-Zeef de kefir. Giet het kefirwater in de fles, dit is nu klaar om te gebruiken en kun je bewaren in de koelkast.
-Was de kefirkorrels voorzichtig onder de kraan.
-Begin weer opnieuw met het klaarzetten en afwegen van je volgende kefir.
Eh... Suiker?
Inderdaad, kefir moet je voeden met suiker. Dit kan biologische suiker zijn, rietsuiker, diksap, oerzoet, maar het stond mij inderdaad ook een beetje tegen. Maar kefir heeft suiker nodit om te groeien. het voedt zichzelf met de suikers en uit testen die genomen zijn uit de kefir blijft er vrijwel geen suiker over in het eindproduct. Als je geen suiker toevoegt wordt je oogst steeds minder en de werking ook.
Hoe kom ik aan kefir?
Kefir groeit aan. Als je er goed voor zorgt en de juiste producten gebruikt dan groeit je kefir elke keer iets aan. Op een gegeven moment kun je dus bijv. 2 weckpotten maken met kefir, of je bent zover dat je iemand anders blij kunt maken met 80-100 gram kefirkorrels zodat diegene ook kan starten met kefir. Heb je niemand die je blij kunt maken met de kefir, dan moet je het gewoon weg gaan gooien omdat het best snel kan groeien.
Ken je niemand die waterkefir heeft? Dan kun je het ook via internet bestellen. Of neem een kijkje op de Facebookgroep van waterkefir, waar mensen kefir aanbieden.
Belangrijke weetjes:
* Gebruik i.p.v. suiker géén honing. Honing werkt antibacterieel en gaat dus de strijd aan met de bacteriën in de kefirkorrels. Dit geldt ook voor gember, kaneel, goji-bessen, ahornsiroop en cranberry's.
* Metaal tast de kefirkorrels aan. Ga daarom op zoek naar plastic materiaal om je kefir te zeven en te roeren.
* Gebruik biologische ingrediënten. Pesticiden tasten ook de kefir aan.
* Spoel weckpotten en flessen gewoon even af met heet water. Afwasmiddel kan ook de kefir aantasten.
* Wil je kefir even laten rusten in de koelkast? Laat het dekseltje er losjes opliggen, anders heb je het risico dat het potje 'ontploft'. Geef de kefir in de koelkast wél voeding (suiker) anders overleven ze het niet.
* Open elke dag even je geoogste drank. Het gisten werkt namelijk door en anders loop je het risico dat je hele keuken onder de kefir zit.
En dan... Hoe smaakt het?
En ja, toen moest ik proeven... Al twee dagen had ik (en Teus niet te vergeten) argwanend m'n brouwsel bekeken, al bruisend en bubbelend. Vroeger thuis hadden we ooit een kombucha-zwam en dat vond ik er destijds (puber hé) vreselijk vies uit zien en smaken. De reacties op internet waren echter veelbelovend, de smaak van citroenbreezers en bier, kwamen regelmatig voorbij. En inderdaad, kefir smaakt zurig, bruisend én lekker fris! Bovendien kun je met recepten variëren zodat je elke keer een ander drankje hebt! Ik drink het nu ruim een week en vind het héérlijk. Zelfs Teus moest toegeven dat het best lekker is ;-)
Alcohol
Let op, want door het gistingsproces gaat kefir echt bruisen en krijg je een soort van mousserend drankje wat ook een klein percentage alcohol bevat. Het alcoholpercentage wordt geschat op 0,2 tot max. 2 %.
Recepten:
Je kunt voor gewone kefir bovenstaand recept aanhouden. Als je dit onder de knie hebt kun je allerlei andere lekkere recepten gaan uitproberen. Zoals bijvoorbeeld de geoogste kefir laten nafermenteren met vers fruit. Ik hoop hier later nog eens over te schrijven.
Fijne dag allemaal!
Liefs, Williene
Ik heb Kefir gekocht die in biologische rauwe melk is verwerkt.
Lijkt soort Karnemelk,ken je dat?
En is dat minder oké dan waterkefir?
Hoor het wel weer
groetjes,
Ange
Jij hebt waarschijnlijk melkkefir. En melkkefir is net zo goed als waterkefir, alleen een andere bereiding. Het maakt niet zoveel uit dus, alleen is de smaak anders.
Bedankt voor je reactie!
Groet Marieta
nou de aanbieder heeft inmiddels weer 2 porties weg te geven. Dus als iemand het wil proberen?
Groetjes Jeannette
Alvast bedankt!
Hoe gaan we dit regelen?
Groet, Alice.
groetjes reina kaper
Groetjes!
Ik zet de kefir altijd in de melk, je krijgt dan een soort karnemelk of als je hem langer laat staan een soort kwark. Soms drinken we dit gewoon, maar ik maak er ook smoothies van, met banaan en mango bijvoorbeeld. Heel erg lekker! Vaak doe ik er dan ook nog zaadjes door. Lekker als tussendoortje als de school uit gaat, maar ook als ontbijt!
groetjes Liza
Dan heb je als het goed is melkkefir. Dat kan ook, en de effecten hiervan zijn vergelijkbaar. Dit moet echter met speciale melkkefir. Lijkt me ook erg lekker, dus wie weet begin ik daar ook nog eens aan, ;-)
Hierom:
"De suiker zorgt juist voor het fermentatie-proces en is in dezen dus onmisbaar. De suikers zorgen ervoor dat de bacteriën zich ontwikkelen. Die eten het allemaal op als het ware. Dus zonder die suiker ook weinig tot geen pro-biotische werking!!!"
Zie ook:
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2011/09/waterkefir-natuurlijke-frisdrank.html
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/06/waterkefir-101.html
en een berichtje van een verkoopster via de post:
"Waterkefir
Kefir is een probiotische drank die niet alleen erg lekker smaakt en erg gezond is, maar ook helemaal naar je eigen smaak te maken is. Eveline Brak maakt zelf water kefir en verkoopt de korrels ook. Zelf maak ik ook al geruime tijd waterkefir van de korrels van Eveline en nog altijd met veel plezier! Hieronder haar ervaring en meer informatie:
'In ons gezin (5 personen) drinken wij iedere dag een glas waterkefir.
Zelf onze jongste zoon van 11 vindt waterkefir heerlijk!
U krijgt van mij een portie waterkefir van 35 gram, voldoende voor 1/2 liter waterkefir-drank, inclusief een duidelijke gebruiksaanwijzing.
Zorg dat u, voordat u de waterkefir in huis krijgt, een flinke glazen weckpot (inhoud min. 1.1/2 liter) in huis hebt (bijv. Blokker), plus een plastic zeef of trechter (o.a. te koop bij de HEMA ) en een plastic of houten lepel.
De waterkefir wordt verstuurd van dinsdag t/m donderdag.
(i.v.m. lange levertijd van de post wordt niet vlak voor of tijdens het weekend verstuurd.)
Stuur een mailtje met naam en adres naar: arie.evelien@kpnplanet.nl. Zodra het bedrag van €3,20 op mijn rekening staat, maak ik een brievenbuspakketje en doe dat aan het einde van de middag op de post."
Ik gebruik altijd rietsuiker en geloof me... dat is ná het proces gewoon door de kefir 'opgegeten'!!
Je zit dus geen happen suiker naar binnen te werken, die suikers zijn omgezet in bacteriën.
Maar misschien moet je anders eens bij die vrouw van dat mailadres informeren. Zij heeft er veel verstand van..
S6!!
Inderdaad, zoals ik al schreef moet je kefir voeden met suiker, maar dat kunnen ook natuurlijke suikers zijn. En ja, dat wil ik graag eerst proberen, voordat ik met andere suikers aan de slag ga. Op de links die in m'n blog staan, staat ook dat het prima kan met enkel gedroogd fruit, want deze bevatten natuurlijk ook veel natuurlijke suikers. En dat heeft toch wel mijn voorkeur ipv andere suikers.
Groetjes, Williene
Leuk, maar idd.....ook zooooooo spannend!
Haha, ik ga me orienteren en alle links bekijken in je bericht.
Klinkt leuk/lekker, maar nog even wat voorbereidingen treffen :-)
Liefs,
Corien.