06-12-2013

Vitamine, wat slik je bij?

Nu het herst/winter is, is er toch veel vraag naar extra vitaminen. Wat slik je bij,  en wat geef je je kinderen?

Nu ben ik geen arts, dus ik vind het lastig om advies hierover te geven. Als je verder gezond bent en je hebt een goed voedingspatroon, wat wil zeggen met ruim voldoende groenten en fruit, granen en zaden en je eet heel gevarieerd dan kun je veel uit je voeding halen. Maar daarnaast is het echter van belang op een aantal vitaminen/mineralen alert te zijn en evt. bij te slikken.

Let wel, vitaminentabletten zijn vrijwel altijd synthetisch en niet natuurlijk. Ga dus het liefst op zoek naar natuurlijke, met zo min mogelijk hulpstoffen, tabletten.
Ben je onder behandeling van een arts of slik je medicijnen vraag dan altijd advies van een (natuur)arts en ga niet zelf van alles bijslikken.

Onderstaande tips/vitaminen zijn vrij onschuldig en daarom wil ik ze met jullie delen:

Vitamine D: halen we enkel uit dierlijke voeding en uit zonlicht en dan ook nog eens zonder zonnebrandcremes e.d. Zelf was ik altijd van mening dat zolang de kinderen en ik genoeg buiten kwamen, we wel voldoende vit. D zouden krijgen. Daarom was ik vaak nogal makkelijk met de vit. D druppels. Maar helaas is dat niet het geval, tenminste, niet in de wintermaanden. De zon is dan niet sterk genoeg om voldoende vit. D af te geven, als de zon überhaupt al schijnt ;-) Niet zo gek dus dat tenminste de helft van de bevolking een tekort heeft aan vit. D. Ik gebruik nu dus extra vit. D, voor het hele gezin. Vit. D. zonder toevoegingen heb je van Bonusan of Solgar.

Jodium: Omdat ik vrijwel geen brood eet en ook geen Jozo-zout gebruik is het van belang om je jodium inname bij te houden. Jodium zit in producten uit de zee. Vis, zeewier (heel rijk aan jodium!), zeezout. Ook in keltisch zeezout zit jodium, alleen niet in zo'n grote hoeveelheid als bijv. Jozo-zout. Let wel: in keltisch zout zit van nature aanwezig jodium, jozo-zout heeft synthetisch toegevoegde jodium, natuurlijk is beter opneembaar voor ons lichaam. Ik zorg dus dat we 2x per week vis eten en af en toe zeewier eten. Omdat we hier niet altijd aan toe komen had ik een potje kelptabletjes bijgekocht om zo af en toe een kelptablet te nemen. Omdat deze niet geheel troepvrij was, was ik toch op zoek naar een alternatief. Spirulina bevat ook jodium, is een zeealg en dus erg geschikt om te gebruiken. Deze kun je in tabletvorm kopen, maar beter is het om poeder te gebruiken die je weer kunt toevoegen aan je drankje of smoothie.

Vitamine C: Soms heeft je weerstand net even een extra zetje nodig. Het is dan raadzaam om even (tijdelijk) vit. C bij te slikken. Nu zijn er weinig vit. C tabletten zonder hulpstoffen/zoetstoffen etc. Ik heb tabletjes van Royal Green. Dit zijn tabletjes met natuurlijke vit. C van de Camu Camu. Deze bessen bevatten erg veel vit. C en deze tabletten bevatten verder geen bij ingrediënten.
Je kunt bijv. ook camu camu poeder kopen en dit toevoegen aan je smoothie o.i.d. Wil je het liever dichter bij huis zoeken, dan is rozebottelpoeder ook een uitstekend idee!

Visolie: Visolie zijn zeer gezonde vetten. Goed voor hart en bloedvaten, maar zeker voor onze hersenen. Er zijn tal van onderzoeken die laten zien dat visolie goed is voor onze gezondheid vanwege de goede omega 3 vetzuren. Visolie koop ik van het merk Menatura.

Mineralen: En dan hebben we natuurlijk nog een mineralencomplex in de vorm van Solé oftewel keltisch zout gemengd met water. Hier schreef ik al eerder een blog over waarin je alles kunt lezen:
Solé

Voor kinderen is het wat lastiger. Vitaminetabletten voor kinderen bevatten bijna altijd zoetstoffen of andere hulpmiddelen. Soms heeft je kind gewoon iets nodig omdat het niets heeft bij te zetten. Vraag in dat geval advies aan een goede natuurarts.
Zelf laat ik m'n kinderen zo gezond en gevarieerd mogelijk eten waar nodig. Het enige wat ze van mij bij krijgen is de Vitamine D. Voor extra vit. C zou je ze de bovenstaande poeders kunnen geven verwerkt in een smoothie of drankje. Ook visolie en wat solé kun je 'verstoppen' in hun voeding.

Succes en een fijne dag!

Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 28 feb 2014 om 16:08
  Ha Williene,

  Waar koop jij die visolie capsules? Zijn die ook geschikt voor kinderen?

  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 feb 2014 om 18:27
   Visolie koop ik bij Medica Natura. Als je de capsules openmaakt kun je ze voor kinderen ergens doorroeren.

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 24 dec 2013 om 11:11
  Ik geef zelf levertraan van Möller's, die smaakt naar citroen. Dat vinden de kinderen gelukkig wel te doen ;) Soms slik ik ook wel eens wat magnesium ipv een paracetamol. Het werkt heel rustgevend en verlicht de pijn. En gebruik jij ook nog iets voor je kalk? of neem je nog wel zuivel?
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 dec 2013 om 17:27
   Bedankt voor je tips!

   Ik gebruik niets voor kalk omdat ik veel groenten eet, zeewieren en andere voedingsmiddelen die calcium bevatten. Daarnaast gebruik ik ook nog bepaalde zuivelproducten als yoghurt, kwark e.d. Calcium haal je uit veel meer producten dan alleen uit melk, gelukkig. Denk aan zaden, groenten, quinoa, peulvruchten, eieren, vis etc. Dus ook als je zuivelvrij eet kun je nog aan voldoende calcium komen.

   Fijne dagen!
 • xx
  xx dinsdag 10 dec 2013 om 15:22
  Is er ook een alternatief voor de vitamine K die baby`s moeten hebben. Er gaan ook verhalen rond dat dat overbodig zou zijn als je borstvoeding geeft.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 dec 2013 om 10:28
   Ik heb geen idee of je vit. k kunt krijgen zonder allerlei hulpstoffen. Lijkt me van wel. Er zou niet voldoende k en d in moedermelk zitten, vandaar het advies om dit bij te geven. Ik zou me daar eerst goed in moeten verdiepen voordat ik daar een uitspraak over durf te doen. Voor alsnog zou ik kiezen voor een goede vit. k en niet zomaar afwijken van de richtlijn.

   Succes!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 09 dec 2013 om 09:58
  Hoi Williene,
  Mijn kinderen geeft ik de vitamine van Orthiflor, dit schijnen geen synthetische vitamines te zijn, maar bevatten wél allerlei hulpstoffen. Voor de oudste de Teener-variant, die bevat ook visolie. Ze verkopen dit bij de Natuurwinkel en de Da. Ik ben ervan uitgegaan dat dit de betere soort is, maar misschien moet ik hier dan maar vanaf, maar ze hebben echt wel wat extra's nodig.
  Afgelopen zomer hebben ze de mazelen gehad en de weerstand is nu laag, ze zijn echt veel ziek dus ik geef ze iedere dag de vitamine bij. Ze eten goed fruit en redelijk groenten. Nu wil ik erg graag de weerstand oppeppen. Gezien de reacties hierboven moet ik ook maar eens op zoek naar de ouderwetse levertraan! Heb jij evt. nog tips? Bedankt ! En ook mijn felicitaties voor de prijs, super, ga zo door!
  Margriet
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 dec 2013 om 21:32
   Ha,

   Als ze meer weerstand kunnen gebruiken kun je soms niet om hulpstoffen heen. Dan is het ook beter om gewoon tijdelijk iets bij te geven. Zodra hun weerstand dan weer op peil is het proberen op te pakken met natuurlijke middeltjes. Levertraan is wel een goed idee, inderdaad!

   Succes hoor!

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 07 dec 2013 om 20:56
  Wij gebruiken de levertraan capsules van NOW. De jongste krijgt het uitgeknepen in een cupje met een heel klein beetje diksap voor de vieze smaak. Onze oudste heeft nu geen huidproblemen meer sinds zij dit gbruikt. Ook krijgen de kinderen de multi-vitamine voor kinderen van Bonusan.
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 dec 2013 om 09:28
   Levertraan is erg goed! Goed idee ook, met wat diksap!
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 07 dec 2013 om 10:54
  Na het avond eten op een theelepeltje, de groten mopperen wel en houden de neus dicht terwijl ze het doorslikken, maar de kleinsten doen het gewoon en vertrekken geen spier:)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 07 dec 2013 om 13:00
   Haha, geweldig!
 • Anonymous
  Anonymous zaterdag 07 dec 2013 om 07:53
  Hoi Williene,

  Ik geef mijn kinderen altijd een theelepeltje levertraan, dit omdat ze van de herfst de mazelen hebben gehad. Hierin zit toegevoegd vitamine a en d. Vitamine a helpt bij complicatie bij de mazelen, vandaar dat ik er mee begonnen ben van de zomer. Dit ben ik blijven doen, zo pakken we toch wat extra mee in combinatie met veel smoothies, fruit en verse groente.
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 07 dec 2013 om 10:17
   Levertraan is inderdaad ook heel goed! Alleen lusten heel veel mensen dat niet meer ;-) Verstop jij het voor je kinderen of drinken ze 't zo?

 • Monique Admiraal
  Monique Admiraal donderdag 22 jan 2015 om 14:10
  ik ben zelf ook aan het uitzoeken wat ik bij moet slikken en begreep dat in chlorella alles zit behalve vitamine D en in spirulina alles zit. Dan zou visolie en vitamine C en D toch niet meer nodig zijn? Ik wil graag nog even jouw mening/ visie horen daar jij je er ook in verdiept hebt :) Gr. Monique P.s.ik ben erg blij met je kookboeken en je site. Het houdt me op de smalle ( maar gezonde!) weg
 • Monique Admiraal
  Monique Admiraal donderdag 22 jan 2015 om 14:11
  ik ben zelf ook aan het uitzoeken wat ik bij moet slikken en begreep dat in chlorella alles zit behalve vitamine D en in spirulina alles zit. Dan zou visolie en vitamine C en D toch niet meer nodig zijn? Ik wil graag nog even jouw mening/ visie horen daar jij je er ook in verdiept hebt :) Gr. Monique P.s.ik ben erg blij met je kookboeken en je site. Het houdt me op de smalle ( maar gezonde!) weg
  • Smakelijck donderdag 22 jan 2015 om 16:29
   Ha, Dankjewel voor je reactie! Fijn dat je blij bent met de site en de boeken. Waar heb je dat gelezen over chlorella? Want volgens mij zitten daar geen omega 3 vetten in (visolie). Ben benieuwd!
 • Monique Admiraal
  Monique Admiraal donderdag 22 jan 2015 om 20:37
  Hoi ! Ik las het op www.allesoverchlorella.nl/vetzuren-enzymen.html Wat de vitamine D betreft las ik op een andere site weer dat het ook niet in spirulina zit. Wat dat betreft spreken de sites elkaar soms tegen :( Maar als ik het goed begrijp hoef ik alleen chlorella/spirulina en vitamine D te gebruiken om compleet te zijn
 • Smakelijck vrijdag 23 jan 2015 om 16:15
  Interessant stuk. Ik heb hier verder geen ervaring mee. Je zou het kunnen proberen of je vraag eens kunnen voorleggen aan bijv. een natuurarts. Succes!
 • marieke
  marieke dinsdag 22 mrt 2016 om 09:26
  Hoi Wiliene, Visolie van het merk NEW CARE ken jij die toevallig? Ze raden me die erg aan in de DA.. Groetjes, MariekeJEz4
  • Smakelijck dinsdag 22 mrt 2016 om 15:08
   Nee, dat zegt me niets. Ik heb altijd visolie van Menatura.
 • marieke
  marieke dinsdag 22 mrt 2016 om 09:27
  - jez4
 • Marjolein
  Marjolein maandag 23 mei 2016 om 22:59
  Hallo Williene, Welke vitamine's adviseer jij aan vrouwen die in de overgang zitten? Is visolie ook een goede aanvulling en welk merk gebruik je?
  • Smakelijck dinsdag 24 mei 2016 om 20:42
   Sowieso visolie en wellicht magnesium. Maar je zou je vraag ook voor kunnen leggen aan een Natuurarts, of bijv. aan Barbara Havenith van de vrouwenpoli. Visolie is altijd een goede aanvulling en ik slik visolie van Menatura. Succes!
 • Anja Veenstra
  Anja Veenstra vrijdag 09 dec 2016 om 11:01
  Hallo Williene, ik las in het boek van de Voedselzandloper van Kris Verburgh, dat de meeste mensen een tekort hebben aan selenium. En dat het daarom aan te bevelen is om dat als voedingsupplement te slikken. Hoe denk jij daarover?
 • Anja Veenstra
  Anja Veenstra vrijdag 09 dec 2016 om 11:01
  Hallo Williene, ik las in het boek van de Voedselzandloper van Kris Verburgh, dat de meeste mensen een tekort hebben aan selenium. En dat het daarom aan te bevelen is om dat als voedingsupplement te slikken. Hoe denk jij daarover?
  • Smakelijck vrijdag 09 dec 2016 om 11:57
   Ik ben niet voor het slikken van supplementen zonder aangewezen tekort. Dus heb je het vermoeden dat je een tekort hebt, check dit eerst bij een natuur- of huisarts. Zonder bewezen tekorten is het niet verstandig om van alles bij te slikken, m.u.v. vit D en C. Selenium is overigens heel gemakkelijk aan te vullen op een natuurlijke manier. 2 paranoten per dag en je zit aan de aanbevolen hoeveelheid selenium. Natuurlijker (en goedkoper) kan het niet ;-) Succes!
  • Marieke
   Marieke zaterdag 04 nov 2023 om 19:43
   Hoi! Hoe sta je tegenover de natuurlijke vitaminen/mineralen van INNR? Het merk is, dacht ik, nog niet zo lang op de markt… Groetjes!
   • Smakelijck maandag 06 nov 2023 om 09:40
    Hi, om daar naar te kijken heb ik meer informatie nodig :-) Ingredienten etc. Dat is geschikter om via de mail te sturen.
Laat een bericht achter!
251