19-01-2015

Hoe kun je zuinig zijn met energie?

Na mijn vorige blogbericht over het wassen van je binnenkant, nu iets over de voedselvertering en de benodigde energie daarvoor.

Meer of minder energie    

Onze spijsverterings- en metabolische (stofwisseling) systemen krijgen het vermogen om het voedsel dat we eten te veranderen in gezond bloed, botten en celstructuren.
Als je bedenkt dat je spijsvertering (het woord zegt het al) je voedsel moet verteren, denk dan aan een composthoop. Sommige dingen zijn in korte tijd verteerd op die composthoop terwijl je andere dingen na een hele poos nog steeds onverteerd tegen komt.
Het verteren kost energie, dat kan niet anders!
Voeding wat van zichzelf al gemakkelijk verteert (composteert) kost minder energie om opgenomen te worden door het lichaam dan voeding wat niet snel verteert, composteert. Denk aan fruit en groenten, hoe snel dat weg kan rotten.
Als er minder energie nodig is voor de vertering van je voedsel, dan betekent dat dat er meer energie over is voor andere dingen!!
Met een flinke lap vlees heeft je spijsvertering meer moeite (energie!!)  dan een flink portie groente. Moet je jezelf niet eens afvragen of het wel nodig is om elke dag een stuk vlees te eten? Buiten dat vlees vaak afvalstoffen e.d. in zich heeft van het dier, kost het gewoon veel energie om zo’n stuk vlees te verteren.

Dat kost pas energie
Stel dat je spijsvertering niet-natuurlijke voedingsstoffen moet verteren, zoals synthetisch stoffen, E-nummers en andere geraffineerde toevoegingen in onze voeding. Je lichaam zal er op aanvallen om ze te willen verteren, als dat niet lukt gaat het vreselijk zijn best doen om die troep uit je lichaam te krijgen. Als dat niet lukt, of niet snel genoeg lukt, dan rest nog maar één ding en dat is opslaan in je vetweefsel! Die strijd die je lichaam voert moet wel heel veel energie kosten, dat kan niet anders. Jammer, je lichaam had die energie aan zoveel andere zaken kunnen besteden.

Slaperig worden
Voel je je wel eens slaperig na de maaltijd? Wie doet dat niet? Logisch toch, je lichaam gebruikt heel veel energie om het voedsel dat net binnengekomen is, te gaan verteren. Als je lichaam dat niet zou doen, zou dat betekenen dat het voedsel onveranderd in je slokdarm blijft hangen. Pfff, gelukkig niet.
Zodra we iets eten gaat ons lichaam zich concentreren op de verwerking van het voedsel. Dit kost meer energie dan hollen, zwemmen of fietsen!! De spijsvertering is dus één van de grootste energieverbruikers.
Nu snap je misschien het standpunt van sommige mensen die zeggen: 3 maaltijden op een dag is niets, je kunt beter de hele dag door kleine beetjes eten. Daar zit wat in natuurlijk, je zou het energieverbruik dan evenredig over de dag uitsmeren.
Als de spijsvertering meer energie opeist dan de meeste andere functies in het lichaam, hoe kunnen we dan energie besparen voor gebruik elders in het lichaam (ontgiften bijv.)?
In de spijsverteringskanalen natuurlijk! Lees verder hoe je daar aan mee kunt helpen.

Gooi niet alles door elkaar
Ons lichaam maakt verschillende maag- en verteringssappen aan om het voedsel te verteren. Het soort voedsel bepaalt welke spijsverteringssap ons lichaam aanmaakt. Twee of meer verschillende spijsverteringssappen tegelijk zorgen voor een zware spijsvertering waardoor wij minder energie over houden.
Het eten van verschillende soorten voedsel kost dus meer energie dan het eten van één soort.
De soorten voedsel kun je onderverdelen in eiwitrijk voedsel en zetmeelrijk voedsel. Er zijn meerdere groepen te maken, maar om het simpel te houden, verdelen wij het in deze twee groepen.

Voorbeeld:
Je eet een stuk vlees met aardappelen en groente, je eindigt de maaltijd met een toetje dat uit zuivel bestaat. Wat gebeurt er?
Door het eten van de biefstuk gaat je lichaam een spijsverteringssap aanmaken dat zuur is (het maagsap). Voor de aardappels gaat je lichaam een basisch sap aanmaken (het speeksel). Zuur en basisch is nou niet de geweldigste combinatie, zuur werkt niet als er basisch aanwezig is en anders om. Zetmeel (aardappelen) gaat gisten van zuur, en eiwitten (vlees) gaan rotten van basisch. Je snapt dat er een beetje rare toestand ontstaat in je maag en je kunt je voorstellen dat dit winderigheid en oprispingen met zich meebrengt (wat een energie verspilling!!)
De groenten zijn een groep die met allebei goed gecombineerd kunnen worden. Ook vetten geven dit probleem niet.

Stel dat je echt een toetje eet, dat valt dan in een maag waarin al een behoorlijke strijd aan de gang is……
Natuurlijk heeft de ene mens hier meer last van dan de ander, maar uit ervaring weten we dat het de moeite waard is om het eens te proberen. Het loont de moeite om erop te letten, zonder echter het te hanteren als absolute regel. Een goed gezond verteringskanaal is in staat enkele voedingsonverenigbaarheden te verwerken
Eet eens alleen:
- vlees en groente zonder toetje
- vis en groente zonder toetje
- groente met rijst of aardappels zonder toetje
De behoefte naar een toetje is meestal het gevolg van een verkeerd gecombineerde maaltijd.

Denk bij het ontbijt en de lunch eens aan de verkeerde combinaties die je eet:
- brood en met kaas/ham/vleeswaren/vis/ei
- pannenkoeken bestaande uit granen, ei, melk

De makkelijkste manier om deze combinaties te vermijden is door zo min mogelijk verschillende gangen te eten. Een maaltijd met één gang, het hoofdgerecht dus, is het meest ideaal. Vind je dit saai? Maak dan verschillende groenten klaar: rauw en gestoomd, verschillende kleuren en smaken.

Als onze spijsvertering niet goed verloopt, worden de belangrijke stoffen uit het voedsel ook niet optimaal opgenomen in ons lichaam. En dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Veel mensen krijgen darmproblemen en sommigen ontwikkelen een voedselallergie. Ook dragen verkeerde voedselcombinaties bij aan zwaarlijvigheid omdat toxines zich als afval kunnen gaan ophopen in het lichaam.

Samenvatting
Makkelijk verteerbaar voedsel kost minder energie om te verteren, dus houd je energie ergens anders voor over. Mogelijk gebruikt je lichaam die energie om giftige stoffen uit je lichaam te werken. Of je gebruikt zelf die energie om leuke dingen mee te doen, waar je anders te moe voor was.

Niet pure voedingsmiddelen horen niet in het lichaam thuis, het verteren van deze nep stoffen kost energie omdat het lichaam zo slim is zodat het zichzelf constant zal proberen te reinigen. Wat niet snel genoeg verwijderd kan worden, wordt veilig opgeborgen in je vetweefsel! Hoeveel afval wil je elke dag meedragen?

Voedsel vertering is één van de grootste energieslurpers, denk eens na of je alles wat je in je mond stopt wel echt nodig hebt.

Probeer eens de eiwitrijke en de zetmeelrijke producten te scheiden, dus niet bij elk dingetje na gaan zitten denken of er niet toevallig een beetje eiwit en een beetje zetmeel in zit. Nee het gaat om de grote hoeveelheden! Voedsel waarvan je gewoon weet dat het veel eiwitten of zetmeel bevatten. Laat eens een tijdje je toetje staan, buiten dat er meestal niets natuurlijks meer aan is (vla, yoghurt, toegevoegde suikers) laat je maag eerst eens aan de gang gaan met de hoofdmaaltijd en je komt veel fitter van tafel.
Probeer eens wat, misschien helpt het je!

 

Pure groeten van Christine van doemaarpuur.nl

Deel via social media

 
Print recept

9 Reacties

  • Gerdien
    Gerdien maandag 19 jan 2015 om 20:14
    Hallo Christine. Heel duidelijk dit stuk, betekend dit eigenlijk de theorie van een leven lang fit?, is een ouder boek maar ik hoor er nog steeds veel mensen over. Betekend dit ook geen fruit en groentesappen samen omdat de 1 opwekkend en de ander rustgevend is? Ben benieuwd. Groetjes Gerdien
  • Christine
    Christine dinsdag 20 jan 2015 om 08:33
    Ha Gerdien, We zijn inderdaad geïnspireerd door een leven lang fit. Maar niet alles, latere inzichten die toen nog niet bekend waren, geven een wat ander beeld over bepaalde zaken. Maar wij zijn ervan overtuigd dat er ook veel goede dingen uit te leren zijn. Niet als dwangbuis, maar om toe te kunnen passen als je tegen problemen aanloopt. Fruit en groenten kunnen in mijn beleving wel samen. Die doe ik gerust in een sap bij elkaar. groetjes Christine
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 22 jan 2015 om 21:46
    Wat een interessant artikel! Als je echter nog brood wilt eten wat doe je er dan op? Jam of fruit? En is zuivel + fruit een goede combinatie?
  • Christine
    Christine vrijdag 23 jan 2015 om 09:22
    Ha Annemieke, Dank je wel! Wat een goed beleg voor op de boterham is: groente! Bijvoorbeeld: avocado, tomaat, komkommer, paprika, radijs, wortel, restje koude groenten van de vorige dag, kiemen zoals alfalfa of preischeutjes, Heerlijk! Je kunt om af te maken mosterd erbij doen of mayo of ketchup en wat kruiden eroverheen. De mogelijkheden zijn veel, het is alleen omschakelen. Williene heeft in haar boeken ook veel ideeën staan voor broodbeleg, Fruit is eigenlijk het beste om alleen te eten, dus niet in combinatie met iets anders. Je kunt wel honing of appelstroop op brood doen. Dat zijn ook alleen koolhydraten. En (bio)roomboter is zeker ook goed. Fruit en zuivel is niet aan te bevelen. Hoe lekker het ook is. Zuivel bestaat grotendeels uit eiwitten en het fruit gaat dan gisten in de maag. Eet dan zuivel bv. yoghurt of kwark met noten erdoor en kaneel erover. Ook lekker! Maar ik houd mezelf er ook niet altijd aan, hoor. Maar ik merk het wel aan mijn buik als ik niet goed gecombineerd eet. Hopelijk kun je hier wat mee?? groetjes Christine
    • Annemieke
      Annemieke vrijdag 23 jan 2015 om 19:26
      Ja hoor! Duidelijk! Op geroosterd brood lijkt me het wel wat. Salades trekken mij nooit zo aan (ik denk soms dat dat komt omdat ik zo kouwelijk ben). Verder valt het mij op dat ik weinig weet van zulk soort dingen. Tot voor kort wist ik niet eens dat zuivel veel eiwitten bevat en aardappels zetmeel. Ik heb bv. op school (VWO 1976-1982) nooit iets over voedingsleer gehad. En dat terwijl eten één van de belangrijkste dingen is voor je lichaam. Als je nog een goed boek hierover weet houd ik me aanbevolen. Groeten, Annemieke
      • Christine Kerpel
        Christine Kerpel maandag 26 jan 2015 om 09:59
        Boeken genoeg! Als je interesse hebt, kun je ook in bieb zoeken. Weet je, als je je erin gaat verdiepen leer je zoveel, en uit dit boek neem je dit over en uit een ander boek weer iets anders. Veel dingen zijn zo logisch en dan snap je niet dat je het nooit eerder bedacht hebt. Anderzijds zijn er altijd weer nieuwe inzichten die je standpunten bijstellen. Maar dat geeft niet, leren is een proces en het geeft mij voldoening. De boeken van Amber Albarda en Sonja Kimpen spraken mij erg aan. Ook de boeken van Richard de Leth bv. Succes! Groetjes Christine
  • janneke
    janneke vrijdag 23 jan 2015 om 11:46
    jammer voor de smooties dat de combinatie van zuivel en fruit niet goed blijkt te zijn. ik maak ze meestal met yoghurt en fruit
  • Christine Kerpel
    Christine Kerpel maandag 26 jan 2015 om 10:05
    Hoi Janneke, Waarschijnlijk doe je het ook om langer een verzadigd gevoel te houden? Probeer eens wat noten door je smoothie te doen, bv. om de dag i.p.v. yoghurt. Of een halve avocado, dat vult ook lekker! groetjes Christine
    • Ronald
      Ronald donderdag 07 jan 2021 om 22:28
      Wat staat hier een hoop onzin. Eerst al afgeven op E-nummers. Blijkbaar doe je of je veel weet van voeding maar heb je geen flauw idee wat E-nummers werkelijk zijn. Ook je gekrakeel over speeksel as basisch en zuur als maagzuur raakt kant noch wal. Erg jammer dat iemand iets roept, maar mensen eigenlijk alleen maar verkeerd voorlicht. Erg sneu.
Laat een bericht achter!
251