04-04-2014

Ode aan de nieuwe generatie artsen!

 
Het is je vast ook al opgevallen: er verandert veel in de voedingswereld. Er is veel gaande. Mensen willen gezonder gaan eten en leven, en zoeken te kust en te keur naar hoe en wat. Jij hopelijk ook? Vervolgens beland je in een woud, waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Allerlei meningen buitelen over je heen, hoe moet je beginnen, wie heeft er gelijk? Je huisarts zegt, joh, gewoon blijven eten hoe je at, voeding heeft geen invloed op je darmprobleem, of onrustige huid, of hoofdpijn, of ga maar door….. Je buurvrouw eet de hele dag superfoods en drinkt allerlei drankjes en beweert dat ze zich Super voelt.  Het Voedingscentrum beweert, namens het ministerie van Volksgezondheid(!),  dat superfoods niet bestaan en adviseert ze niet te veel te eten. En dan al dat geharrewar over verzadigde vetten en cholesterol. Je wordt er toch dol van. Je hoort voorstanders, tegenstanders, wie heeft er nou gelijk?  Is roomboter nou gezond of niet? En kokosvet? Als ik mijn huisarts moet geloven, gaat mijn cholesterol dan omhoog en dat is weer slecht voor mijn hart!

Is het herkenbaar voor je? Troost je,  je bent niet de enige.
Jan en alleman weet het niet meer.
Weet je waar ik heel blij mee ben? Dat er boeken verschijnen van jonge dokters, boeken die niet gebaseerd zijn op een gevoel of ervaring, maar boeken van personen die dieper graven. Het zijn wetenschappers die graag bevindingen baseren op studies.
Deze boeken hebben we nodig, broodnodig! En wat ook heel fijn is, ze zijn toegankelijk geschreven voor “Jan en alleman”. Wij kunnen niet allemaal wetenschappelijke studies gaan uitpluizen en dan weten welke waarde eraan hangt, dat hoeft ook niet!

 

 

Mag ik ze even noemen? Remco Kuipers, Kris Verburgh, Richard de Leth, zomaar drie namen van jonge artsen die baanbrekend werk verrichten als het over voeding gaat. Ze timmeren aan de weg, hopen mensen over te halen anders te gaan eten. Zij zijn de artsen die niet symptomen willen bestrijden maar de oorzaak willen aanpakken. Die niet meteen met een pil klaar staan, maar de voeding onder de loep nemen!
Al is het dat er onderling verschillen zijn tussen deze drie artsen die ik noem (er zullen er ongetwijfeld meer zijn), dat geeft niet. De kleine accentverschillen mogen er zijn, als de basis overeen komt,  is er al heel veel gezondheidswinst te behalen.
Wat is de samenvatting van deze heren? Zal ik proberen het in 1 zin te zeggen?


Eet puur, onbewerkt en als het mogelijk is biologisch.

Ja, maar dat wist ik al lang, zeg je misschien. Nou, als je dat dan ook maar doet, ben je heel goed bezig! Gefeliciteerd! Hou vol, zou ik zeggen! Geef de moed niet op!

 

 

 

 

 

Fijn, dat er blogs zijn, vol recepten zoals deze, fijn, dat we ze tegenwoordig zo makkelijk kunnen delen, fijn, dat we elkaar kunnen steunen en bemoedigen ermee door te gaan!

 

 

 

 

 

En het resultaat is: voldoening, je geniet meer van de eten, je merkt aan je lichaam dat het klopt, je waardeert het eten meer, kortom je gaat heel anders naar voedsel kijken.

 

 

 

 

In de toekomst hoop ik je, samen met Williene,  verder te helpen om een omslag te bereiken in je eetpatroon. Ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn, laten we leren van elkaar!

 

 

 

 

Succes!

 

 

 

 

Pure groetjes, Christine

Deel via social media

 
Print recept

5 Reacties

 • Petra Uijttenbroek
  Petra Uijttenbroek zondag 13 apr 2014 om 14:16
  Joepie!!! Vandaag op mijn verjaardag jouw nieuwste kookboek gekregen. Binnen kort je eerste boek aanschaffen......heerlijk ;-)

  Groetjes Petra
  Nunspeet
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 apr 2014 om 09:37
   Leuk, Petra! Enne, nog gefeliciteerd ;-)
 • christine kerpel
  christine kerpel woensdag 09 apr 2014 om 09:33
  Hallo,
  Ik heb het wel gelezen, maar alle details weet ik niet meer. Wat me ervan bijbleef is de gedachte dat er altijd tegengestelde meningen zijn. Vaak kijken wetenschappers alleen naar hun eigen kleine gebiedje en niet in een breder geheel. Het is helemaal niet moeilijk om tegenovergestelden te vinden over voeding. Maar het werkt wel verwarrend! Zelf denk ik altijd, luister naar je eigen lichaam. Velen zijn die feeling kwijtgeraakt. Leer weer signalen opvangen van je lijf. Leer weer voelen, wanneer zit ik vol bijv. Of hoe weet ik of ik verzadigd ben. Dan kun je ook testen hoe je reageert op tarwe, want iedereen is anders. Heb ik een opgeblazen gevoel? Heb ik snel last van krampen, moeite met de ontlasting?
  Als je een tijdje geen tarwe gegeten hebt, en dan wel weer gaat proberen weet je echt wel hoe je lijf daarop reageert. Dat is de beste graadmeter. Verder vind ik het wel frappant dat er steeds meer geluiden gehoord worden ook van wetenschappers over de slechte gevolgen van slechte voeding.
  Wees alert, wees kritisch, denk logisch na en luister naar je lichaam is mijn advies.

  groetjes Christine
 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 08 apr 2014 om 16:08
  Afgelopen zaterdag stond er in het RD een artikel over tarwe. Wat vond je daarvaN?
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 apr 2014 om 18:39
   Zelf heb ik het RD niet, dus ik heb het niet gelezen. Kun je het kort samenvatten?
Laat een bericht achter!
251