01-06-2020

Frisdrank maken met de gemberstarter

Wat heb ik afgelopen week veel foto’s toegestuurd gekregen van frisdrankstarters! Erg leuk dat jullie zó enthousiast aan de slag zijn gegaan!

Als je de starter vorige week maandag hebt gemaakt dan is de starter nu, als het goed is, klaar voor gebruik. Heb je dagelijks 2x geschud? Bruist het lekker als je dit hebt gedaan? Als het proces goed is verlopen zijn de micro-organismen op de gember gaan fermenteren en heb je nu een goede starter voor het maken van je priklimonade.

Als de gemberstarter eenmaal klaar is, is het supersimpel. Je hebt maar weinig nodig van de starter om frisdrank te maken. Je houdt dus voldoende starter over voor meerdere liters frisdrank. En raakt het op? Dan begin je weer met een nieuwe starter.

Frisdrank maken met de gemberstarter

Ingredienten voor 1 liter priklimonade:

1 liter pure appelsap of ander vruchtensap zoals kersensap, perensap o.i.d., 2- 3 eetlepels gemberstarter, plastic fles of een glazen fles die je afsluit met een rubberdop (IKEA)

Bereiding:

Giet de pure sap in een fles en voeg een paar eetlepels gemberstarter toe, zonder de stukjes gember. Zeef deze eruit of houd ze achter op de lepel. Sluit af, maar bij een glazen fles nooit met een dop die vast zit of draait, dan explodeert je fles, met alle gevolgen van dien. Dus altijd een dop erop leggen, of met een rubberen dop die er zelf af kan ploppen als de druk te groot wordt. Of je gebruikt een ruime, plastic fles. Zet de fles in een ruimte op kamertemperatuur en laat hier 24-48 uur fermenteren. Des te langer je laat fermenteren (48 uur) des te meer suikers er worden omgezet.

Na de fermentatie zet je de drank in de koeling tot het koud is (nog steeds met losse dop of deksel) en als het goed is gefermenteerd heb je nu frisdrank met een licht bubbeltje. Superlekker! 

De overige starter kun je gewoon op kamertemperatuur blijven bewaren, of je zet hem in de koelkast als je een tijdje pauze wilt. Deze blijft gewoon goed en je kunt er frisdrank mee blijven maken totdat het op is. Of je vult het opnieuw aan met water, verse gember en honing. Op deze manier blijft je starter in leven en kun je frisdrank maken wanneer je wilt. 

Op deze manier kun je met allerlei soorten sap zelf frisdrank maken. Zorg wel dat het een (natuurlijk) suikerhoudende drank is, in bovenstaande voorbeelden bevat het fruit van zichzelf al voldoende (natuurlijke) suiker, waardoor het goed zal fermenteren. Als de drank niet voldoende (natuurlijke) suiker bevat gaat het niet bruisen/bubbelen en krijg je dus geen prik. Door de fermentatie worden de suikers omgezet, in verhouding blijft er dus zeer weinig suiker over in de drank zelf. Het is een soortgelijke manier als het maken van kefir, wat ook op kamertemperatuur fermenteert.

Bovenstaande is heel eenvoudig, binnenkort zal ik een aantal recepten delen om bijvoorbeeld zelf bitter lemon en ginger beer te maken. 

Heel veel succes!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Gerdine
    Gerdine dinsdag 02 jun 2020 om 14:13
    Hoi! Super leuk die frisdrankstarter. Ik wil ermee aan de slag maar twijfel om er aan te beginnen omdat ik zwanger ben en er vaak alcohol in dit soort drankjes zit door de fermentatie. Heb jij een idee of dit zo is en hoe veel het dan is? Ik hoor het graag! Groetjes, Gerdine
    • Smakelijck dinsdag 02 jun 2020 om 14:45
      Door het gisten kan er een héél laag percentage alcohol in drank komen, dit is bijv. bij kefir het geval. Maar dit is zeer te verwaarlozen.
    • Margje
      Margje dinsdag 02 jun 2020 om 14:48
      Superleuk! Ik ga van start.. heb n fles puur sap in de kast dus kan het mooi gaan uitproberen. Nu ben ik ntlk wel weer héél benieuwd naar de ginger beer en bitter lemon
      • Smakelijck dinsdag 02 jun 2020 om 16:22
        Leuk zeg! Ik had ze al gespot :-)
    • PetravdBroek
      PetravdBroek dinsdag 02 jun 2020 om 17:16
      Hoi Williene, ik ben vorige week gelijk begonnen, het kan dus gewoon in een literfles v bv sLands Beste??
      • Smakelijck dinsdag 02 jun 2020 om 21:27
        Dat kan, maar dan niet met de dop erop gedraaid.
    • Ria Blok
      Ria Blok dinsdag 02 jun 2020 om 18:21
      Hoe kan ik de gemberstrater nu het beste bewaren?
      • Smakelijck dinsdag 02 jun 2020 om 21:27
        Gewoon op kamertemperatuur en regelmatig even schudden.
    • swante roetman
      swante roetman woensdag 03 jun 2020 om 15:05
      Ha Williene Was donderdag begonnen met de gemberstarter. Vandaag he ik vlierbloesemsiroop gemaakt en kas ergens dat jij aan het uitproberen was met vlierbloesem champgane. Dat lijkt me wel wat. Moet ik dan limonade maken van de vlierbloesem siroop en dan 3 eetlepels geberstarter erbij en dan in de koelkast zetten?? Of op kamer teperatuur zodat het verder gist?
      • Smakelijck woensdag 03 jun 2020 om 15:16
        Dat is inderdaad een manier. Ik zal mijn manier even uitschrijven en ook op de website plaatsen.
        • swante roetman
          swante roetman woensdag 03 jun 2020 om 15:27
          Super. Alvast bedankt
    • Jolanda
      Jolanda woensdag 03 jun 2020 om 20:04
      Super leuk! Ik gebruik zelf al jaren melkkefir, maak er ook yoghurt van, en heb ook jaren waterkefir gehad, ik vond de smaak daarvan niet lekker dus ben er mee gestopt, kombouchazwam vond ik ook niet zo’n succes, Maar dit is makkelijk zeg! Ik laat mijn appelsap staan, ben benieuwd over 2 dagen...
      • Smakelijck woensdag 03 jun 2020 om 21:36
        Succes! Ben benieuwd wat je hiervan vindt!
    • Marga
      Marga donderdag 04 jun 2020 om 16:32
      Ik ga het gelijk proberen met appelsap! De starter rook al zo heerlijk naar bitter lemon vond ik, daar heb ik écht zin in! :) ik ben heel benieuwd naar dat recept!
      • Smakelijck vrijdag 05 jun 2020 om 10:09
        Komt erop! Succes!
    • rita
      rita zaterdag 06 jun 2020 om 19:30
      Heerlijk, ik had rode druivensap gedaan, dus lijkt op cassis. vraag me alleen af of er nu minder suiker in zit, druivensap bevat best veel suiker normaal.
    • rita
      rita zaterdag 06 jun 2020 om 19:32
      O...lees het al in je blog dat er dus weinig suiker over blijft. Gezond drankje dus voor de kids...en voor mij, keer wat anders dan water.
      • Smakelijck zaterdag 06 jun 2020 om 21:38
        Leuk dat het gelukt is, Rita! Goed idee inderdaad, druivensap! En er wordt inderdaad een gedeelte van de suikers gefermenteerd! Geniet ervan. Ga het ook eens maken met druivensap!
    • Andrea
      Andrea woensdag 10 jun 2020 om 19:14
      De eerste zelfgemaakte frisdrank staat in de koelkast. Net even een klein slokje geproefd, heerlijk..... iIk heb het gemaakt met appelsap.
      • Smakelijck maandag 22 jun 2020 om 09:54
        Fijn!
    • tannie
      tannie zaterdag 20 jun 2020 om 20:18
      Mijn fles appelbessen sap (gewoon van de superm, maar wel een duur puur merk) staat nu twee dgn met een 2 el gember starter op mijn aanrecht. Mr er gebeurt volgens mij weinig. Ik draai af en toe de dop maar aan en schud er mee. Dan lijkt er een bt bubbel, maar dat heb je met gewoon sap misschien ook? Ik durf het niet goed te drinken. Kan het niet bederven/misgaan en ziekmakend worden?
    • tannie
      tannie zaterdag 20 jun 2020 om 20:18
      Mijn fles appelbessen sap (gewoon van de superm, maar wel een duur puur merk) staat nu twee dgn met een 2 el gember starter op mijn aanrecht. Mr er gebeurt volgens mij weinig. Ik draai af en toe de dop maar aan en schud er mee. Dan lijkt er een bt bubbel, maar dat heb je met gewoon sap misschien ook? Ik durf het niet goed te drinken. Kan het niet bederven/misgaan en ziekmakend worden?
      • Smakelijck maandag 22 jun 2020 om 09:55
        Ziekmakend wordt het sowieso niet. Als het bederft dan proef je dat wel. In de koeling wordt de bubbel sterker en ik zou het dus even in de koelkast zetten. Volgende keer wat meer starter toevoegen, misschien was hij nog niet heel actief. Succes!
    • Tannie
      Tannie woensdag 24 jun 2020 om 13:46
      Heb hem inmiddels geproefd en hij is inderdaad heerlijk. Soort cassiseffect vanwege het rode erin. Ik vond het een beetje eng omdat er met inmaken wel iets mis kan gaan wat ziek-makend is he. Ik vraag me nu wel af moet in de koelkast de dop er nog steeds los op? Maw Bestaat het ontplof gevaar nog steeds? Want dan verlies je toch ook de lekkere prik die er juist in zit?
      • Smakelijck woensdag 24 jun 2020 om 14:49
        Fijn! Het bederft niet snel. En als dat wel zo is dan proef je het direct. In de koeling kun je de dop erop laten, maar wel regelmatig even laten ontluchten, want het fermenteert wel door in de koeling, al is het niet zo snel als op kamertemperatuur. Succes!
    • Tannie Belzen
      Tannie Belzen woensdag 24 jun 2020 om 13:47
      Trouwens zo leuk dat jij altijd nog moeite/tijd neemt om overal op te reageren. Bedankt daarvoor.
      • Smakelijck woensdag 24 jun 2020 om 14:50
        Heel graag gedaan :-)
Laat een bericht achter!
256