Frisdrank maken met de gemberstarter
Wat heb ik afgelopen week veel foto’s toegestuurd gekregen van frisdrankstarters! Erg leuk dat jullie zó enthousiast aan de slag zijn gegaan!
Als je de starter vorige week maandag hebt gemaakt dan is de starter nu, als het goed is, klaar voor gebruik. Heb je dagelijks 2x geschud? Bruist het lekker als je dit hebt gedaan? Als het proces goed is verlopen zijn de micro-organismen op de gember gaan fermenteren en heb je nu een goede starter voor het maken van je priklimonade.
Als de gemberstarter eenmaal klaar is, is het supersimpel. Je hebt maar weinig nodig van de starter om frisdrank te maken. Je houdt dus voldoende starter over voor meerdere liters frisdrank. En raakt het op? Dan begin je weer met een nieuwe starter.
Frisdrank maken met de gemberstarter
Ingredienten voor 1 liter priklimonade:
1 liter pure appelsap of ander vruchtensap zoals kersensap, perensap o.i.d., 2- 3 eetlepels gemberstarter, plastic fles of een glazen fles die je afsluit met een rubberdop (IKEA)
Bereiding:
Giet de pure sap in een fles en voeg een paar eetlepels gemberstarter toe, zonder de stukjes gember. Zeef deze eruit of houd ze achter op de lepel. Sluit af, maar bij een glazen fles nooit met een dop die vast zit of draait, dan explodeert je fles, met alle gevolgen van dien. Dus altijd een dop erop leggen, of met een rubberen dop die er zelf af kan ploppen als de druk te groot wordt. Of je gebruikt een ruime, plastic fles. Zet de fles in een ruimte op kamertemperatuur en laat hier 24-48 uur fermenteren. Des te langer je laat fermenteren (48 uur) des te meer suikers er worden omgezet.
Na de fermentatie zet je de drank in de koeling tot het koud is (nog steeds met losse dop of deksel) en als het goed is gefermenteerd heb je nu frisdrank met een licht bubbeltje. Superlekker!
De overige starter kun je gewoon op kamertemperatuur blijven bewaren, of je zet hem in de koelkast als je een tijdje pauze wilt. Deze blijft gewoon goed en je kunt er frisdrank mee blijven maken totdat het op is. Of je vult het opnieuw aan met water, verse gember en honing. Op deze manier blijft je starter in leven en kun je frisdrank maken wanneer je wilt.
Op deze manier kun je met allerlei soorten sap zelf frisdrank maken. Zorg wel dat het een (natuurlijk) suikerhoudende drank is, in bovenstaande voorbeelden bevat het fruit van zichzelf al voldoende (natuurlijke) suiker, waardoor het goed zal fermenteren. Als de drank niet voldoende (natuurlijke) suiker bevat gaat het niet bruisen/bubbelen en krijg je dus geen prik. Door de fermentatie worden de suikers omgezet, in verhouding blijft er dus zeer weinig suiker over in de drank zelf. Het is een soortgelijke manier als het maken van kefir, wat ook op kamertemperatuur fermenteert.
Bovenstaande is heel eenvoudig, binnenkort zal ik een aantal recepten delen om bijvoorbeeld zelf bitter lemon en ginger beer te maken.
Heel veel succes!
Liefs, Williene