25-05-2020

Frisdrankstarter op basis van gember

Een jaar of 2 geleden was er een Smakelijck workshop georganiseerd om te leren fermenteren met Christian Weij. Daar leerden we hoe je heel eenvoudig zelf je frisdrankstarter maakt. Steeds was ik weer van plan dit met jullie te delen, maar dan bleef het toch weer liggen. En het is zo makkelijk en zo eenvoudig, dat ik er zelf nu ook weer mee begonnen ben. Op deze manier kun je zelf je gefermenteerde frisdrank maken, gemberbier, appelsap met een bubbeltje etc. Superlekker en leuk om te doen. We beginnen met het recept voor de starter, dat moet toch even een weekje staan, dan beloof ik dat ik je in de loop van de week of volgende week laat weten hoe je deze starter moet gebruiken. Nu eerst even beginnen bij het begin…

 

Frisdrankstarter op basis van gember

Zelf je frisdrank maken is heel eenvoudig en je maakt het van gefermenteerde gember. Voordat je je eerste frisdrank kunt drinken moet je eerst even geduld hebben.

Ingredienten voor je gember-starter:

2 centimeter verse, ongeschilde gember, 2 eetlepels imkerhoning, 100 milliliter water, plastic flesje* met dop

Bereiding:

Snijd of rasp de gember ongeschild in kleine blokjes of fijn. Doe de gember in het flesje, doe de honing erbij en vul aan met het water. Doe de dop op de fles en schud het geheel goed door elkaar. Draai de dop daarna weer een beetje los en zet weg op kamertemperatuur. Dat laatste is zeer belangrijk. De gember kan nu gaan fermenteren.

Schud je flesje (draai het dopje bij het schudden weer even vast) elke ochtend en elke avond even flink door elkaar.

Zo ga je 7 dagen door tot je mix flink bubbelt en schuimt bij het schudden. Dan is je frisdrankstarter klaar voor gebruik. De starter blijf je bewaren op kamertemperatuur.

Met deze starter kun je na 7 dagen je eigen frisdrank gaan maken. Houdt daarvoor de website in de gaten, ik laat je de volgende keer zien hoe gemakkelijk het werkt!

Toevinging 10 juni 2020: Inmiddels staan de recepten op de site, deze vind je hier:

Frisdrank maken met de gemberstarter

Bitterlemon maken met de gemberstarter 

*Gebruik geen glazen flessen, deze knappen door het gisten kapot!

Heel veel succes! Deel jullie flesjes starter gerust op facebook, twitter of insta

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

45 Reacties

  • Rita
    Rita maandag 25 mei 2020 om 13:51
    Leuk, ben benieuwd. k ga aan de slag!
    • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 13:58
      Leuk!
    • Margje
      Margje maandag 25 mei 2020 om 14:29
      Dit klinkt interessant! Ik doe mee!
    • Jenny
      Jenny maandag 25 mei 2020 om 14:33
      Ik doe mee! Er staat al een flesje op mijn aanrecht. Ben benieuwd!
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 15:23
        Leuk!
    • Jannie
      Jannie maandag 25 mei 2020 om 14:58
      Zou ik de starters ook kunnen maken met gember uit de diepvries?
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 15:23
        Als het vers is wellicht wel, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.
    • Maja Kalkman
      Maja Kalkman maandag 25 mei 2020 om 15:41
      Ik ga dit zeker maken, drink nu al gemberthee en water waar gember in trekt maar dit is weer eens iets anders
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 15:59
        Leuk! De gember is bedoelt voor het fermentatieproces, uiteindelijk proef je er in je frisdrank niets meer van terug :-)
    • Kathelijn
      Kathelijn maandag 25 mei 2020 om 17:31
      Hoe gebruik ik de starter als deze klaar is? Een scheutje in een glas en dan mengen met water? Moet de starter ook nog ' gevoed' worden als er iets is uitgehaald?
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 17:53
        Dat ga ik allemaal uitleggen in de volgende blog :-)
    • jennie
      jennie maandag 25 mei 2020 om 21:21
      Is dit nu lekker? proef je de gember niet erg?
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 21:33
        Zie hierboven. Je gebruikt zeer weinig van de starter en proeft hier dus niets van terug. Je krijgt wel een heerlijke bubbel in je drank, dat komt door het fermentatieproces.
    • Nannita Bij de Vaate
      Nannita Bij de Vaate dinsdag 26 mei 2020 om 14:40
      Net een flesje klaargemaakt..ben benieuwd!
      • Smakelijck dinsdag 26 mei 2020 om 16:33
        Leuk! Succes!
    • Marjon
      Marjon dinsdag 26 mei 2020 om 15:40
      Komen er nog meer recepten voor hoe je de starter gebruikt om de frisdrank uiteindelijk te maken online? :)
      • Smakelijck dinsdag 26 mei 2020 om 16:33
        Dit staat in de tekst :-) We beginnen met het recept voor de starter, dat moet toch even een weekje staan, dan beloof ik dat ik je in de loop van de week of volgende week laat weten hoe je deze starter moet gebruiken. Nu eerst even beginnen bij het begin…
        • Marjon
          Marjon dinsdag 26 mei 2020 om 16:49
          Leuk! Dan ga ik ook mijn flesje klaar maken :)
    • Gea Dondorp
      Gea Dondorp dinsdag 26 mei 2020 om 17:46
      Flesje staat klaar, super leuk
      • Smakelijck woensdag 27 mei 2020 om 09:25
        Leuk dat je meedoet!
    • Yvette
      Yvette woensdag 27 mei 2020 om 10:46
      Wat leuk! Ga ik zeker proberen. Moet je de gember eerst schillen of kan je het met schil en al gebruiken?
      • Smakelijck woensdag 27 mei 2020 om 16:57
        Nee, zeker niet schillen, dan werkt het niet/minder.
    • Paula van Truijen
      Paula van Truijen woensdag 27 mei 2020 om 21:44
      O wat leuk, ik ga morgen de gember halen
      • Smakelijck donderdag 28 mei 2020 om 11:03
        Succes!
      • Smakelijck donderdag 28 mei 2020 om 11:03
        Succes!
    • Hermien
      Hermien donderdag 28 mei 2020 om 11:43
      Ik lees het nu pas en heb direct een flesje klaargemaakt. Een heel leuk idee, ik ben heel benieuwd.
      • Smakelijck vrijdag 29 mei 2020 om 13:05
        Leuk, Succes!
    • Adrienne
      Adrienne donderdag 28 mei 2020 om 13:37
      Gewoonlijk kan ik met mijn PDS niet tegen frisdrank, maar deze wellicht wel omdat t allemaal natuurlijk is... iemand ervaring?
      • Smakelijck vrijdag 29 mei 2020 om 13:04
        Dit is gefermenteerd en zou daarom juist heel erg goed voor je moeten zijn. Maar is een kwestie van uitproberen en heel rustig beginnen. Niet teveel in één keer.
    • Judith
      Judith vrijdag 29 mei 2020 om 10:32
      Superleuk! Gaan we proberen....erg benieuwd!
      • Smakelijck vrijdag 29 mei 2020 om 13:05
        Succes!
    • Gerda
      Gerda vrijdag 29 mei 2020 om 13:50
      Kan ik ook gewone vloeibare honing gebruiken?
      • Smakelijck zaterdag 30 mei 2020 om 14:00
        Ja hoor.
    • Tannie
      Tannie zaterdag 30 mei 2020 om 21:45
      Ik ben ook gestart met starten:-)Alleen ipv een plastic flesje een plastic beker gebruikt (schoolbeker). Ik dacht hoe krijg ik die wat dikkere honing door de hals van dat flesje gepriegeld en het was zo'n goedkoop flesje van water. Dacht ook dat is misschien ook minder goed ivm plastic-afgifte. Zo'n beker moet toch ook gewoon gaan, geen nadelen?
      • Smakelijck maandag 01 jun 2020 om 18:27
        Zolang je gewoon kunt schudden, geen probleem.
    • Hettie
      Hettie vrijdag 05 jun 2020 om 11:18
      Leuk! Ik ga het maken. Vraagje, hoe lang is de starter houdbaar?
      • Smakelijck vrijdag 05 jun 2020 om 11:46
        Heel lang. Als je hem af en toe een beetje honing bijvoert en evt. wat verse gember kun je het lang gebruiken, zolang het fris ruikt. Eventueel kun je het laten rusten in de koeling.
    • mirrie
      mirrie zaterdag 13 jun 2020 om 21:44
      hier geen imker of bio boer in buurt. welke honing koop ik dan in de supermarkt het beste?
      • Smakelijck maandag 15 jun 2020 om 09:03
        Biologische honing. Natuurwinkels verkopen ook bijna altijd wel honing van een imker.
    • Herman Hol
      Herman Hol vrijdag 19 jun 2020 om 11:43
      Gemberstarter buiten de koelkast houden????
      • Smakelijck maandag 22 jun 2020 om 09:54
        Als je hem regelmatig gebruikt wel ja!
    • Nicolet Veldink
      Nicolet Veldink zaterdag 27 jun 2020 om 15:49
      Ik zie regelmatig staan: zolang hij fris ruikt, hoe ruik ik of hij nog fris ruikt?
      • Smakelijck zaterdag 27 jun 2020 om 16:49
        Als hij niet goed meer ruikt dan ruikt het muf en vies. Dat verschil ruik je wel :-)
    • Eline Wennemars
      Eline Wennemars maandag 14 jun 2021 om 16:32
      Hoi! Leuk recept. Kan ik ook iets in de plaats van honing gebruiken, kokosbloessemsuiker bv?
      • Smakelijck dinsdag 15 jun 2021 om 09:04
        Daar heb ik geen ervaring mee, maar dat zou wel moeten kunnen lijkt me. Andere soorten suiker kunnen ook.
Laat een bericht achter!
256