05-06-2020

Bitter lemon

Afgelopen week liet ik zien hoe makkelijk je frisdrank met een bubbel maakt door het te laten fermenteren met de gemberstarter. Vandaag deel ik mijn recept van het maken van Bitter lemon. Dit is iets meer werk dan het vorige recept, maar deze bitter lemon is wel mijn absolute favoriet om te maken met de starter. Het zoet heeft de gemberstarter echt nodig om de te fermenteren en wordt dus grotendeels weer afgebroken. De uiteindelijke drank die je overhoudt is vrij zuur, wat ik heerlijk vindt, maar mocht je iets zoeter willen kun je het zoetmiddel verhogen naar 75 of zelfs 100 gram.

Bitter lemon

Ingredienten voor ongeveer 1 liter sap:

150 milliliter geperst grapefruitsap, 75 milliliter geperst limoensap, 50 milliliter geperst citroensap, 750 milliliter water, 50 gram zoetmiddel (imkerhoning, ahornsiroop, yacon o.i.d.) 3-4 eetlepels gemberstarter

Bereiding:


Zeef de geperste sappen en doe deze in een fles. Verwarm het water met het zoetmiddel tot het zoetmiddel goed is opgenomen in het water. Laat het water geheel afkoelen. Voeg het gezoete water toe aan het geperste fruitsap als het helemaal is afgekoeld en voeg de gemberstarter toe. Laat de bitterlemon 24-48 uur fermenteren op kamertemperatuur. Zet de drank in de koelkast om koud te worden.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

15 Reacties

  • Jenny
    Jenny vrijdag 05 jun 2020 om 11:40
    Hier zat ik op te wachten met mijn gember-bubbeltjes! Ben verder niet zo van de frisdrank, maar dit lijkt me lekker! Ik ga straks gelijk de citrusvruchten kopen.
    • Smakelijck vrijdag 05 jun 2020 om 11:45
      Leuk! Veel succes!
    • Boukje
      Boukje vrijdag 05 jun 2020 om 15:44
      Mmm dat lijkt me erg lekker. Hoeveel grapefruits, limoenen en citroenen heb je nodig om dat sap te persen?
      • Smakelijck zaterdag 06 jun 2020 om 15:27
        Ongeveer 2 grapefruits, 2 limoenen en 1-2 citroenen. Succes!
    • Yvette
      Yvette donderdag 11 jun 2020 om 11:05
      Erg leuk recept! Hij staat nu te verbeteren. Nog eventjes geduld hebben voor het resultaat. We zijn erg benieuwd! De kinderen vinden het in ieder geval al een erg leuk proces om te volgen.
      • Yvette
        Yvette donderdag 11 jun 2020 om 11:05
        Vetbeteren= fermeteren
        • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 12:36
          Wat leuk zeg! Hopelijk valt het goed in de smaak :-)
    • Ingrid
      Ingrid donderdag 11 jun 2020 om 20:54
      Leuk! Kan ik dit principe ook toepassen op een fles kant en klare appelsap?
      • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 21:49
        Zeker, check deze; https://www.smakelijck.nl/recepten/dranken-en-smoothies/frisdrank-maken-met-de-gemberstarter/
    • Tineke
      Tineke vrijdag 12 jun 2020 om 11:03
      Kan deze ook zonder grapefruit ivm allergie?
      • Smakelijck vrijdag 12 jun 2020 om 11:12
        Dat kan wel, dan zou ik wel meer limoensap gebruiken. Succes!
    • Jeanine
      Jeanine vrijdag 26 jun 2020 om 12:32
      Ik heb iets niet helemaal goed gedaan. De bitterlemon bruist helaas niet. Ik heb de gemberstarter ook toegevoegd aan een fles appelsap, deze bruist heel licht. Dus het ligt dan niet (alleen) aan de starter denk ik. Misschien te weinig zoetstof? Of moet ik hem langer laten fermenteren? Het heeft nu zo'n 36 uur gestaan. Of meer starter toevoegen?
      • Smakelijck vrijdag 26 jun 2020 om 21:44
        Je kunt dan inderdaad wat meer starter toevoegen. Wellicht was je starter nog niet actief genoeg.
    • Beitske
      Beitske vrijdag 03 jul 2020 om 15:42
      Kan je het ook met sinaasappel als extra toevoeging doen naar we grapefruit, limoen en citroen?
      • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 16:23
        Ja hoor, dat is geen probleem.
Laat een bericht achter!
256