Limonadesiroop!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Voor limonadesiroop kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Bijv. aardbeien, appels, grapefruits, frambozen, citroen, sinaasappels, bessen etc. Of je maakt een combi van een aantal soorten fruit. Pers het sap uit het fruit of doe het fruit in de sapcentrifuge. Belangrijk is dat je het sap goed helder krijgt. Dit kun je bijv. doen door het door een schone doek te laten lopen. Ik gebruik hiervoor een hydrofiele doek (voor baby's :-) ) die ik speciaal voor de keuken gebruik. Hier laat ik mijn brood en degen ook onder rijzen bijv.
Meet de hoeveelheid sap die je over hebt gehouden. Voor elke liter sap gebruik je 1,5 kilo (riet)suiker. Dit breng je samen heel langzaam aan de kook zodat de suiker oplost en daarna giet je het in schone, steriele flessen. Met een liter sap en 1,5 kilo suiker heb je ongeveer 2 liter siroop.
Misschien schrik je van de enorme hoeveelheid suiker, dat doe ik ook, maar je hebt het nodig anders gaat je sap bederven. Je kunt minder suiker gebruiken, dan moet je citroenzuur toevoegen, maar dan nog heb je op een liter sap 1250 gram suiker nodig en 25 gram citroenzuur. Ik gebruik dan liever helemaal suiker ook omdat je de siroop verdunt met heel veel water. In verhouding valt de hoeveelheid suiker dan mee. Je doet echt een heel klein scheutje in een glas en vult de rest aan met water.
Alvast bedankt en de complimenten voor de super tips! E nummer vrij is zo makkelijk nog niet!! Maar met deze tips komen we wel een heel eind...bedankt daarvoor!
Bedankt voor je complimenten, fijn dat je er wat aan hebt!
Groetjes!
http://smakelijck.blogspot.nl/2013/07/stevia.html
Succes!
Succes!
Ik maak geen jam van de overgebleven pulp. Dat is namelijk heel droog en dus vind ik het niet lekker om er jam van te maken.
Invriezen is inderdaad een goede tip!
Groetjes Williene
Ik gebruik trouwens wel minder suiker in de siroop, maar ik doe er ook altijd de sap van één citroen bij per 500 ml. en bij mij blijft het ruim 2 weken goed. De zoetigheid van de siroop is hier dus erg afhankelijk van het soort fruit dat ik gebruik. Aardbeien siroop is veel zoeter dan bijvoorbeeld de sinaasappel siroop. Maar mijn dochter drinkt het even goed :)
Ik maak nu echt geen aardbeiensiroop. De aardbeien zijn niet alleen duur maar er zit ook weinig smaak aan. Dus ik maak het echt met fruit van het seizoen. Dus als de aardbeien goekoop zijn en dus volop in het seizoen dan maak ik veel siroop. Nu gebruik ik bijv. grapefruits, citroenen, sinaasappels etc.
Succes ermee :)
Groetjes, Williene
Ik doe ook vrijwel altijd citroensap bij de siroop. Als tegenhanger tegen het zoet. Maar ik doe wel zoveel suiker omdat ik het wel maanden wil bewaren. Zodat ik in de winter nog aardbeiensap kan drinken bijv. :-) En dan is zoveel suiker echt nodig. Als je het voor een paar weken voldoende vindt kun je inderdaad met minder suiker af.
Groetjes, Williene
Ben erg benieuwd!
Succes ermee!
Nu heb ik alleen geen koolzuurhoudend water in huis, dat lijkt me helemaal lekker!
Vooral in de zomer ga ik dit vaker doen, (met rood fruit, mmmhh) dan wordt er voornamelijk door de mannen ook veel meer gedronken, en aangezien die (hier) meestal niet van water drinken houden...