Cakerol met frambozenroom!
Als je van plan bent om iets lekkers te bakken voor Valentijnsdag, dan heb ik wel wat ideetjes voor je :-) Stuk voor stuk lekker en feestelijk gebak, zonder geraffineerde suikers, en ook keuze in zuivelvrij en glutenvrij!
Een frambozenslof bijvoorbeeld is áltijd goed! Of de harttaart wat een erg populair recept is op de website. En wil je een Vegan taart maken? Dan is er nog de echte, Smakelijcke Valentijnstaart. Of deze héérlijke chocolade cakerol die het áltijd goed doet. Zeker ook bij kinderen.
Cakerol met frambozenroom!
Ingrediënten voor de cake: 75 gram speltbloem, 30 gram cacao + wat om te bestrooien, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 5 eieren, 75 gram kokosbloesemsuiker
Voor de vulling: 250 milliliter (biologische) slagroom, 250 gram mascarpone, 2 eetlepels imkerhoning of ahornsiroop, 250 gram (diepvries) frambozen
Voor de decoratie: Pure chocolade (Vivani 92%), Verse frambozen, optioneel gevriesdroogde frambozen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat van ongeveer 30 x 40 centimeter met bakpapier en vet het bakpapier goed in met boter en bestuif met cacoapoeder.
Zeef de speltbloem en de 30 gram cacao poeder boven een kom en voeg de bakpoeder toe. Doe in een andere kom de 5 eieren met de kokosbloesemsuiker en klop tot een zeer luchtige massa (neemt in volume ongeveer 3x toe!). Spatel nu voorzichtig met een metalen lepel de droge ingredienten door het luchtige eimengesel. Schenk het beslag op de beklede bakplaat en schuif in de oven voor zo’n 10-15 minuten.
Laat 2 minuutjes afkoelen en stort te cake op een snijplank en verwijder voorzichtig het bakpapier. Neem een schoon vel bakpapier en bestrooi royaal met cacaopoeder en laat de cake voorzichtig van de snijplank afglijden op het met cacao bestoven bakpapier (zo komt de mooie gladde bovenkant in de cacao te liggen). Rol nu voorzichtig, maar wel stevig, de cake inclusief het bakpapier op en zorg dat de naad aan de onderkant van de rol komt. Laat de cake rol volledig afkoelen in het bakpapier!
Klop in de mixer de mascarpone met de honing (of ahorn) glad en schenk de slagroom er voorzichtig bij en klop door tot een stevige lobbige massa.
Maak de frambozen warm in een pannetje en druk het door een zeef. Voeg het sap toe aan de room en klop tot het mooi roze is. Bewaar het frambozenpulp. Doe een paar scheppen van de room in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Voeg een gedeelte van het pulp toe aan de rest van de room en meng goed.
Als de cakerol volledig is afgekoeld kun je deze heel voorzichtig weer openrollen. Bestrijk royaal met de frambozenroom (de room met wat van de pulp) en rol de cake heel voorzichtig weer op. Leg deze direct op een mooi bord en zet weg in de koelkast tot gebruik.
Spuit voor het serveren wat roze room op de cakerol en versier de cakerol met chocalade krullen, frambozen eventueel wat fijngemalen gevriesdroogde frambozen.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene