Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!
Een nieuwe trend op bakgebied, een cijfer- of lettertaart van koek met room en gedecoreerd met alles wat je maar leuk vindt. Als je op zoek bent naar een leuke taart voor een verjaardag, of een andere feestelijke gelegenheid, dan is deze taart erg leuk en feestelijk. Bijvoorbeeld met een kinderverjaardag, huwelijksjubileum of om je geliefde te verrassen met een mooi hart voor Valentijn :-)
Het ziet er wellicht ingewikkeld uit, maar dit is het helemaal niet. Als je de stappen volgt, dan is het zelfs erg gemakkelijk en ook niet bijzonder veel werk, bovendien kun je al heel veel voorbereiden.
Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart
Ingredienten voor 1 taart:
Voor het deeg: 200 gram speltbloem (zie onderaan het recept de glutenvrije tip), 80 gram roomboter, 75 gram kokosbloesemsuiker, 1 ei, 1 eidooier, citroenrasp van 1 biologische citroen, snufje zout
Voor de vulling: 200 gram mascarpone, 250 milliter slagroom, 3 eetlepels imkerhoning, snuf vanillepoeder
Decoratie: vers fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen, granaatappelpitjes, verse babyvijgen, chocoladekrullen, verse bloemen o.i.d.
Bereiding:
Maak het deeg door alle ingredienten voor het deeg te mengen in een mixer met een deeghaak. Kneed tot het een bal is geworden. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast, maar je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en zelfs invriezen.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Knip uit een vel papier de gewenste vorm van je taart. Dit kan een hart zijn, een cijfer of letter, of wat je maar wilt.
Bestuif je werkblad met wat bloem. Rol hierop het deeg dun uit. Leg nu je papieren vorm op het deeg en snijd met een scherp mesje je vorm uit.
Leg deze voorzichtig op een, met bakpapier beklede, bakplaat.
Bak de koek af in ongeveer 10-15 minuten. Let goed op, het wordt snel te donker. Voor 1 taart heb je 2 identieke cijfers/letters/hart nodig. Dus snijd je 2 harten/cijfers/letters uit. Laat de gebakken vormen goed afkoelen of een platte ondergrond, zodat de koek mooi plat blijft.
Klop ondertussen de mascarpone luchtig met de honing en vanille. Voeg de room al kloppend toe en klop deze romig en stijf. Doe de room in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Leg één koek op een mooi bord. Spuit hierop mooie toefjes room, zodat de hele koek bedekt is met toefjes room. Leg de tweede laag koek voorzichtig op de toefjes.
Spuit op de tweede laag ook mooie toefjes room. Decoreer de taart naar eigen wens. Met vers fruit, met bloemen, chocolade of wat je maar wilt!
Tip: Wil je de koek glutenvrij maken? Dan kun je dit recept voor het deeg gebruiken, verdubbel wel even het recept voor voldoende deeg. Ben je in het bezit van Smakelijck Winter? Dan kun je ook het recept van de gemberkoekjes gebruiken op blz. 103.
Deze taart is ook heel erg geschikt om in een cijfer of letter te maken. Voor de verjaardag van mijn dochter maakte ik bijvoorbeeld deze 8
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene