Speltvlaai met kersen!
Het is even geleden, maar ik heb weer een lekker weekendrecept! Sinds ik afgelopen zomer in Maastricht weer heerlijke vlaai(en) heb gegeten, stond het al een paar weken torenhoog op m'n lijstje om te maken. Nu mijn boek gecorrigeerd en wel bijna bij de drukker ligt had ik weer eens tijd om iets lekkers te bakken. En dat is gelukt zoals je kunt zien. Hij was bijzonder lekker, en te maken met verschillende soorten fruit. Bijvoorbeeld bosvruchten, appel, abrikozen of bessen.
Fijn weekend!
Speltvlaai met kersen
Ingredienten voor een vlaai van 22 cm doorsnede:
Voor het vlaaideeg: 250 gram bloem, 7 gram droge gist (of 21 gram verse gist), 75 gram roomboter, flinke snuf zout, 75 milliliter (plantaardige) melk, 1 ei, 20 gram ahornsiroop of een ander soort zoetmiddel
Voor de vulling: 500 gram ontpitte (diepvries)kersen (of ander fruit naar keuze zoals abrikozen, bessen of pruimen), 30 gram maïzena of arrowroot, 200 milliliter water, 30 gram ahornsiroop, imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze
Bereiding:
Breng de kersen aan de kook met het water en ahornsiroop. Laat de kersen een paar minuten doorkoken. Meng de maïzena met een scheutje water en meng dit tot een papje. Voeg de maïzena toe aan de kersen en laat nog 1 minuut doorkoken, tot het goed bindt. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Meng alle ingrediënten voor het vlaaideeg tot het goed gemengd is. Mix met een mixer met deeghaken zo’n 6 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in tweeën. Een deel van 300 gram en het overige deel. Leg dit onder een vel bakpapier en laat 20-30 minuten rusten.
Vet een ronde vlaaipan of bakvorm met een lage rand in met boter en bestuif met bloem. Duw de 300 gram vlaaideeg in de vorm en duw het goed in de randen. Verdeel de vulling over het deeg. Rol het overige deeg uit en snijd er repen uit. Leg de repen kruislings over de taart. Bestrijk de vlaai met een beetje ei en decoreer eventueel met amandelschaafsel.
Schuif de taart in de oven en bak in 15-20 minuten bruin en gaar.
Geniet ervan!
Liefs, Williene