18-09-2020

Speltvlaai met kersen!

Het is even geleden, maar ik heb weer een lekker weekendrecept! Sinds ik afgelopen zomer in Maastricht weer heerlijke vlaai(en) heb gegeten, stond het al een paar weken torenhoog op m'n lijstje om te maken. Nu mijn boek gecorrigeerd en wel bijna bij de drukker ligt had ik weer eens tijd om iets lekkers te bakken. En dat is gelukt zoals je kunt zien. Hij was bijzonder lekker, en te maken met verschillende soorten fruit. Bijvoorbeeld bosvruchten, appel, abrikozen of bessen. 

Fijn weekend! 

Speltvlaai met kersen

Ingredienten voor een vlaai van 22 cm doorsnede:

Voor het vlaaideeg: 250 gram bloem, 7 gram droge gist (of 21 gram verse gist), 75 gram roomboter, flinke snuf zout, 75 milliliter (plantaardige) melk, 1 ei, 20 gram ahornsiroop of een ander soort zoetmiddel

Voor de vulling: 500 gram ontpitte (diepvries)kersen (of ander fruit naar keuze zoals abrikozen, bessen of pruimen), 30 gram maïzena of arrowroot, 200 milliliter water, 30 gram ahornsiroop, imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze

Bereiding:

Breng de kersen aan de kook met het water en ahornsiroop. Laat de kersen een paar minuten doorkoken. Meng de maïzena met een scheutje water en meng dit tot een papje. Voeg de maïzena toe aan de kersen en laat nog 1 minuut doorkoken, tot het goed bindt. Zet het vuur uit en laat de vulling afkoelen.

Verhit de oven voor op 200 graden.

Meng alle ingrediënten voor het vlaaideeg tot het goed gemengd is. Mix met een mixer met deeghaken zo’n 6 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in tweeën. Een deel van 300 gram en het overige deel. Leg dit onder een vel bakpapier en laat 20-30 minuten rusten.

Vet een ronde vlaaipan of bakvorm met een lage rand in met boter en bestuif met bloem. Duw de 300 gram vlaaideeg in de vorm en duw het goed in de randen. Verdeel de vulling over het deeg. Rol het overige deeg uit en snijd er repen uit. Leg de repen kruislings over de taart. Bestrijk de vlaai met een beetje ei en decoreer eventueel met amandelschaafsel.

Schuif de taart in de oven en bak in 15-20 minuten bruin en gaar.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

12 Reacties

  • Geerke
    Geerke vrijdag 18 sep 2020 om 19:58
    Goedeavond, als ik appel gebruik als vulling, moet ik dan ook maïzena gebruiken?
    • Santine
      Santine zaterdag 19 sep 2020 om 06:10
      Hoi williene Even ter controle voor mezelf, er staat droge gist in het recept. Gebruikt je echt droge gist of instant gist? Want ik heb begrepen dat er van het ene wat meer en van de andere wat minder gebruikt moet worden? Bedankt voor het recept!
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:42
        @Santine, met droge gist bedoel ik van die korretjes gist, bijv. van Bioreal.
    • Gea Dondorp
      Gea Dondorp zaterdag 19 sep 2020 om 16:44
      Vandaag gebakken met appel, morgen gaan we proeven, zó leuk om zelf eens te kunnen maken
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:43
        Leuk , Gea! Geniet ervan!
    • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:42
      Ja, dan zou ik de appel wat opkoken met wat appelsap en dan dus indikken.
      • Geerke Talen
        Geerke Talen woensdag 23 sep 2020 om 14:28
        Appel eerst koken met appelsap en daarna de maizena bij doen?
        • Smakelijck woensdag 23 sep 2020 om 15:26
          Ja, dat zou ik inderdaad doen. Wel papje maken van maizena, anders gaat het klonteren.
    • Geerke Talen
      Geerke Talen donderdag 24 sep 2020 om 10:33
      Kan ik voor het recept gewoon speltbloem gebruiken?
      • Smakelijck donderdag 24 sep 2020 om 11:17
        Zeker, ik zie dat ik dat vergeten ben neer te schrijven, maar dat gebruik ik ook.
    • Annelies Stam
      Annelies Stam vrijdag 09 okt 2020 om 12:21
      Beste Williene, Kan het kloppen dat door de ahornsiroop de smaal van de vulling wat afvlakt? Bij de kersen proefden we bijna niet dat het kersen waren... nu met bosvruchten gedaan en dan de helft gebruikt + honing. Nu proeven we wel wat voor vulling het is
      • Smakelijck vrijdag 09 okt 2020 om 12:25
        Dat is me nog niet eerder opgevallen. Geen idee eigenlijk, maar zou best kunnen.
Laat een bericht achter!
255