30-10-2015

Herfsttaartje!

Vorige week heb ik het recept gepost van de winnares van Heel Putten Bakt. Degene die op deze wedstrijd de derde prijs had gewonnen, Jeanine Kesselaar (schoonzusje van Hanneke) wilde haar recept ook graag delen! Ontzettend leuk, want dit was ook een héél lekker taartje! Bedankt, Jeanine!

Hersttaartje van Jeanine!

Ingrediënten:

Voor de bodem:
190 gram speltbloem, ¾ ei, 30 gram amandelmeel, 100 gram roomboter, 60 gram kokosbloesemsuiker, flinke snuf gember poeder, snuf zout, 2 druppels vanille extract

Voor de vulling:
300 gram roomboter, 60 gram kokosbloesemsuiker, 2 el. koud geslingerde honing, sterke koffie opgelost in 1 el. honing, 100 gram gepelde walnoten

Garnering:
bittere chocolade: (rauwe cacaomassa, cacaoboter, kokosbloesemsuiker)  of reep chocolade 70% cacao
geroosterde walnoten en mokkacrème

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten voor de bodem snel door elkaar en maak er een bal van. Rol uit op het werkblad. Wanneer het deeg te plakkerig is, voeg wat bloem toe. Neem een springvorm van 23 cm doorsnede en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de bodem met het deeg en maak een opstaande rand van ongeveer 1 cm hoog. Bak de bodem op 180 graden totdat hij gaar is (ongeveer 35 min.). Laat de bodem helemaal afkoelen op een rooster.

Zet sterke koffie, neem hiervoor wat kokend water en giet dit door een koffiezakje met een flinke schep koffie. Neem de doorgelopen sterke koffie en gooi nog een keer door het zakje. Neem 1 el. van deze sterke koffie en roer door een el. honing. De koffie zal, omdat hij nu opgelost is met honing, opgenomen kunnen worden in de boter.  

Klop ondertussen de andere ingrediënten (walnoten niet!) voor de mokkacrème glad en romig. Dit duurt even, want de kokosbloesemsuiker heeft tijd nodig om mooi opgenomen te worden. Voeg het koffie/honingmengsel toe en proef of de crème zoet genoeg is en of er genoeg koffie in zit. Maak zo nodig nog wat koffie/honingmensel en voeg toe, totdat de crème goed op smaak is.

Kraak de walnoten en rooster ze in een hete koekenpan, totdat ze iets gaan kleuren. Laat afkoelen.

Maak de chocolade met rauwe cacao, cacaoboter en kokosbloesemsuiker. Laat dit au-bain-marie smelten en strijk dun (1 à 2 mm) uit op een stuk bakpapier.  Laat opstijven in de koelkast en breek in kleinere stukken. Je kunt het ook bijna op laten stijven en er blaadjes uitsnijden met een scherp mesje. Maak deze figuurtjes los van het bakpapier met een kaasschaaf. Laat deze verder opstijven in de koelkast.

Breng een dun laagje crème aan op de afgekoelde bodem en doe de geroosterde walnoten hierop. Houd wat noten achter voor de garnering. Breng hierop een laag crème aan van 1 cm. Strijk glad met de gladde kant van een mes. Garneer de bovenkant van de taart met de overgebleven crème, walnoten en de chocolade.

Bewaar in de koelkast en haal het taartje een half uur voor het serveren er uit.  Eet Smakelij(c)k! ;-)

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Gerrie
    Gerrie vrijdag 30 okt 2015 om 11:35
    lijkt me heerlijk..! ga het binnenkort eens maken... fijne dag...
  • rita
    rita vrijdag 30 okt 2015 om 15:43
    hartelijke bedankt voor je recept Jeanine. Ik had je toen gesproken in putten en vroeg of ik je recept zou mogen. Deze ga ik morgen maken, lijkt me super lekker. groetjes Rita
  • hanneke
    hanneke vrijdag 30 okt 2015 om 20:48
    klinkt heel lekker, heb je er ook een foto van???;-)
    • Smakelijck zaterdag 31 okt 2015 om 18:53
      Ik heb ernaar gezocht, maar kon 'm helaas niet tussen de foto's vinden!
      • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 14:09
        Ik heb inmiddels foto's gekregen, dus nu kun je zien hoe hij eruit zag ;-)
  • hanneke
    hanneke maandag 02 nov 2015 om 16:00
    Oh da ziet er lekker uit!!! ben bang dat het te hoog gegrepen is voor mij.
    • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 20:28
      Gewoon proberen ;-)
  • Je naam...Jeanine
    Je naam...Jeanine maandag 02 nov 2015 om 20:41
    Kan niet mis gaan Hanneke! Je hoeft geen ingewikkelde dingen te kunnen... Succes!
  • Korien
    Korien donderdag 05 nov 2015 om 20:46
    'k Heb hem vorige week gemaakt, heerlijk! En nu zit hij weer in de oven voor de verjaardag. 't Is inderdaad snel gedaan. Alleen heb ik de mokkacreme wel donkerder, lichtbruin... maar dat zal wel aan mijn smaak liggen. En ik maak de bovenkant onzichtbaar met geschaafde chocolade en kleine stukjes walnoot. Vind ik iets minder werk en oogt toch heel netjes. Bedankt voor het recept hoor!
    • Marieke
      Marieke zaterdag 04 dec 2021 om 15:45
      Dit taartje net gemaakt. Ik dacht dat het niks zou worden. Maar hij is ontzettend lekker!! Ik vond de crème te zoet maar alles met elkaar dan is het absoluut niet te zoet. Alleen had ik veel minder creme dan op de foto. De vlg keer maar een dubbele hoeveelheid maken. Bedankt hoor! Deze wordt vaker gemaakt hier!
      • Smakelijck maandag 06 dec 2021 om 13:04
        Leuk om te lezen!
        • Marieke
          Marieke maandag 06 dec 2021 om 13:44
          Nog even een reactie. Inmiddels het weekend lekker gesmuld van deze taart. Maar de crème was genoeg anders wordt hij echt te machtig. Ik ga een volgende keer proberen 6 gebakjes/petit fours te maken.
    • Willemijn
      Willemijn maandag 03 jan 2022 om 20:49
      Hoi, Een heerlijk recept! Kan ik deze ook met plantaardige boter maken?
      • Smakelijck dinsdag 04 jan 2022 om 15:06
        Vast wel, alleen dan is het niet meer E-nummervrij. Plantaardige boter = margarine.
    • P
      P maandag 14 nov 2022 om 11:23
      Hoi Williene, Is het ook mogelijk deze met geklaarde boter te maken?
      • Smakelijck maandag 14 nov 2022 om 11:37
        Ja hoor, dat kan zeker.
Laat een bericht achter!
255