Winnende taart van HPB: Banoffee Pie!
Afgelopen zaterdag een prachtige dag gehad bij Heel Putten Bakt! 8 enthousiaste baksters gingen aan de slag en maakte allen een prachtige creatie. Maar natuurlijk kon er maar één winnen en dat is de heerlijke taart van Jeanine van der Ruit geworden! Een erg lekkere Banoffee Pie, mooi strak opgemaakt en qua smaak heerlijk romig en luchtig. De curd deed me gelijk denken aan een toetje, alleen wist ik maar niet welke. Jeanine hielp me op weg: de Mona bananenkwark. Mmm! Echt een aanrader dus. Hierbij het winnende recept van deze lekkere taart.
Banoffee Pie
Ingrediënten:
Voor de bodem: 200 gram pecannoten (+ wat extra ter decoratie), 50 gram speltmeel, 50 gram kokosmeel, 150 gram roomboter, 25 gram chocola (extra puur) - Optioneel
Voor de karamelsaus: 250 milliliter kokosmelk, 100 gram kokosbloesemsuiker, snuf Himalayazout, snuf kaneel
Voor de banana curd: 3 eieren, 35 gram roomboter, 20 milliliter citroensap, 60 gram kokosbloesemsuiker, 3 bananen (+ extra voor bedekken van de bodem + decoratie = 6 bananen in totaal), 200 gram roomkaas, 75 gram extra pure chocola (decoratie)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175.C
Bodem:
- Smelt de chocolade en de roomboter
- Maal de pecannoten
- Voeg deze 3 ingrediënten samen met het spelt- en kokosmeel.
- Vul het bakblik hiermee en druk goed aan.
- Bak 10 minuten in de oven
- Laat afkoelen in de vriezer of koeling
Karamelsaus:
- Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook
- Zet het vuur lager, 15 minuten pruttelen tot juiste stroperigheid.
- In glazen pot afkoelen
- Deel in spuitzak voor decoratie
- Rest is zeker 2 weken in de koelkast houdbaar
Banana curd:
- Prak de 3 bananen
- Eieren, boter, citroensap, kokosbloesemsuiker in keukenmachine, als laatste de (geprakte) banaan toevoegen.
- 10 minuten in de pan, blijven roeren!
- 300 gram afwegen, in vriezer of koeling om te koelen
- Je houdt wat over (ik heb het bewaard in een glazen pot in de koelkast, lekker voor op brood)
- Bodem uit vriezer, bedekken met plakjes banaan en karamelsaus
- Banana curd af en toe doorroeren in vriezer (versnelt het koelen)
Als het gekoeld is:
- 300 gram Curd en 200 gram roomkaas mengen
- Curd/roomkaasmengsel bovenop de taart verdelen
- Chocola smelten voor decoratie, in spuitzak
- Figuurtje maken van chocola op bakpapier. Koelen in vriezer of koelkast
- Bananen snijden voor decoratie
- Pecannoten (indien gewenst) hakken ter decoratie
Opmaken:
- Karamel, banaan, chocola en pecannoten toevoegen naar eigen inzicht.
Geniet van de Banoffee Pie!
En natuurlijk ging het de baksters allemaal om deze prachtige keukenmachine: Heel veel plezier ervan, Jeanine!
Fijne dag!
Liefs, Williene