Heel Putten Bakt 2015 + recept!
Wat een prachtige dag was het afgelopen zaterdag! De tweede editie van Heel Putten Bakt E-nummervrij en vrij van geraffineerde suikers. 12 enthousiaste baksters gingen aan de slag. Wat een prachtige taarten werden er gebakken! Stuk voor stuk heerlijk van smaak. Ook op de bakbeurs was het een gezellige drukte.
De winnares van deze wedstrijd is geworden Hanneke Kesselaar. Helemaal uit Zeeland kwam zij om Putten een heerlijk stukje te laten proeven van haar overheerlijke schuimtaart. De tweede prijs ging naar de prachtige Piramidetaart van Alianne Jong en de 3e prijs naar Jeanine Kesselaar voor haar overheerlijke herfsttaartje met mokka en walnoten.
Er zijn inmiddels diverse foto-verslagen van deze dag verschenen. Deze kun je hier bekijken:
Puttens Weekblad, AllesvanPutten.nl, Facebook.
En natuurlijk voor jullie het recept van de winnende taart, het is even een werkje, maar zeker de moeite waard ;-)
Zeeuwse chocolade-schuimtaart
Recept: Hanneke Kesselaar
Ingrediënten:
Chocolade: 40 gram cacaomassa, 5 gram cacaoboter, 18 gram kokosbloesemsuiker, ½ eetlepel kokosolie
Chocoladecake:60 gr roomboter, zacht, kamertemp., 130 gr kokosbloesemsuiker, 5 bio eieren, ½ el vanille extract, 30 gr rauwe cacaopoeder, Snufje zout
Meringue: 100 gram hazelnoten, 5 eiwitten, 65 gram kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel aardappelzetmeel
Aardbeienbotercreme: 250 gram roomboter, kamertemp, 130 gram aardbeienjam, +- 10 gram kokosbloesemsuiker,
Slagroom/roomkaascreme: 200 ml slagroom, 100 gram roomkaas
Aardbeienlaag: Zelfgemaakte jam of St. Dalfourjam
Slagroomroosjes: 200 ml slagroom, Snuf kokosbloesemsuiker, +- 2 tl rauwe cacao
Voorbereiding:
- - Verwarm de oven voor op 180graden.
- - Rooster alle hazelnoten uit het recept + 200 gram extra ter decoratie bruin in de oven.
- - Bekleed 2 bakblikken van 23 cm met bakpapier.
- - Leg roomboter buiten de koelkast.
- - Teken 2 rondjes van 23 cm op een vel bakpapier of bekleed 2 bakblikken van 23 cm.
Chocolade:
Smelt alle ingrediënten voor de chocolade au bain-marie en roer het goed door elkaar.
Chocoladecake: Prak met een vork de boter in de kokosbloesemsuiker tot je een rulle zand structuur hebt en klop vervolgens in een ander kommetje de eieren los tot ze schuimen. Voeg het vanille extract eraan toe en vervolgens de cacaopoeder en het snufje zout. Heel goed roeren zodat het een geheel wordt en dan doe je de natte ingrediënten -inclusief de gesmolten chocolade- bij de droge. Wederom goed roeren en vervolgens giet je het beslag in 2 ronde bakblikken van 23cm. Bak deze ongeveer 10 a 15 minuten in de oven tot ze midden droog zijn. Laat afkoelen op een rooster. Zet oven terug naar 150 graden.
Merinque:
Maal 100 gram hazelnoten en zetmeel in de keukenmachine tot een fijn meel. Doe eiwitten in een vetvrije kom en klop stijf met een mixer. Zodra eiwitten schuimig worden, voeg al kloppend beetje bij beetje het suiker toe. Klop totdat eiwit stijf is. Vouw de fijngemalen hazelnoten door het eiwit. Doe dit voorzichtig om zo min mogelijk lucht uit de eiwitten te slaan. Doe het hazelnotenmengsel in een spuitzak. Spuit twee gelijke taartbodems binnen de cirkels op het bakpapier. Bak ze in de oven in ongeveer dertig minuten droog. Laat goed afkoelen op een rooster. Hoe beter gekoeld hoe gemakkelijker je het bakpapier kan verwijderen zonder de meringue te beschadigen.
Aardbeienbotercreme:
Mix de roomboter luchtig, voeg de jam en kokosbloesemsuiker toe en mix het geheel goed door.
Slagroom/roomkaascreme:
Mix de slagroom tot hij luchtig word, prak de roomkaas tot een egale massa, voeg toe aan de slagroom en klop het geheel nog heel even goed door.
Slagroomroosjes:
Klop de slagroom luchtig, voeg een snuf kokosbloesemsuiker en de cacao toe, en meng het geheel goed door.
Ps. de graden zijn gebaseerd op een elektrische oven |
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene
Bovenstaande foto is van AllesvanPutten.nl