21-12-2016

Soezenkrans! #Kerst2016

Soezen zijn erg leuk om te maken. Het is erg makkelijk en de ingredienten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast. Natuurlijk kun je de vulling lekker aanpassen op je eigen smaak en wensen, maar ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen. Succes!

Soezenkrans!

Ingredienten voor 15 soezen of 2 soezenkransen:

Voor het soezendeeg:100 milliliter (rauwe) melk, 100 milliliter water, 100 gram roomboter, 100 gram speltbloem, snufje zout, 4 eieren

Voor de vulling: 4 bananen, 250 millilter biologische slagroom (AH), 250 gram mascarpone, 4 eetlepels biologische honing, merg van een half vanillestokje

Voor de topping: 80 gram pure chocolade (92% Vivani of Bjornsted), kokosrasp

Bereiding:

Breng het water, melk, boter en het snufje zout voorzichtig aan de kook. Draai het vuur laag en voeg het bloem toe, blijf roeren op laag vuur. Verwarm het deeg ongeveer 5 minuten, terwijl je blijft roeren. Het zal nu een plakkerige deegbal worden in de pan.

Laat het soezenbeslag wat afkoelen. Doe het over in de kom van de mixer. Voeg 1 ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen in het beslag. Voeg zo nogmaals 3 eieren toe, één voor één en wacht steeds tot een ei volledig is opgenomen in het beslag voordat je de volgende toevoegt.

Verwarm de oven voor op 180-190 graden. Doe het beslag in een spuitzak en spuit een mooie ronde krans uit op het bakpapier. Wil je soezen dan spuit je hoopjes op een vel bakpapier en wil je langwerpige eclairs dan spuit je strepen op het bakpapier. Zorg voor voldoende afstand, soezen zetten erg uit tijdens het bakken. Een ruimte van ongeveer 5 cm is voldoende.

Schuif de soezenkrans in de oven en bak in 25 minuten mooi bruin en luchtig. Zet de laatste 10 minuten de ovendeur op een kier, zo word je soes lekker knapperig.

Laat de soezenkrans of soezen uit de oven rustig afkoelen.

Mix voor de vulling de slagroom met mascarpone, honing en vanille stevig. Snijd de soezenkrans voorzichtig met een scherp mes open. Snijd de bananen in plakjes en verdeel over de bodem van de soezenkrans. Doe het room in een spuitzak en spuit deze op de bananen. Sluit de soezenkrans af met de bovenkant van de krans.  Voor de vulling kun je ook enkel slagroom gebruiken. Ik meng het echter met mascarpone zodat de vulling wat steviger wordt zodat de krans gerust een dag in de koelkast kan staan zonder dat de slagroom eruit loopt.

Smelt de chocolade au bain marie. Besprenkel wat van de chocolade over de soezenkrans en strooi wat geraspte kokos over de krans. Serveer de krans op een mooi bord!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

18 Reacties

 • rita
  rita woensdag 21 dec 2016 om 14:49
  MMM. dit komt van pas, leuk zo als krans. Zou je het in kunnen vriezen en dan later de vulling erin doen? bedankt voor je recept..
  • Smakelijck donderdag 22 dec 2016 om 11:10
   Ik heb geen idee of een soes goed blijft bij invriezen. Je kunt hem wel 1 of 2 dagen van tevoren maken. Succes!
 • Gerlinde
  Gerlinde woensdag 21 dec 2016 om 15:27
  Dag Williene, wat een prachtige krans, ziet er heerlijk uit! Je beschrijft dat je voor de vulling de slagroom, mascarpone en vanille stevig moet mixen. Bedoel je daarmee dat je de slagroom in vloeibare vorm gebruikt en door de mascarpone roert? Of moet de slagroom eerst apart worden stijf geklopt en vervolgens met de mascarpone gemengd?
  • Smakelijck donderdag 22 dec 2016 om 11:13
   De slagroom voeg ik vloeibaar toe en klop dan samen met de mascarpone romig. Dat gaat heel goed. Succes!
 • Annemarie
  Annemarie woensdag 21 dec 2016 om 19:54
  Dat is grappig, ik zat deze week wat recepten op je site te zoeken. En zocht nog een klein hapje voor bij de koffie. Helemaal top. Ik ga ze proberen. Ik laat weten of het is gelukt.
  • Smakelijck donderdag 22 dec 2016 om 11:14
   Leuk! Succes met de krans, hopelijk valt hij in de smaak.
 • Eveline
  Eveline vrijdag 23 dec 2016 om 11:09
  Lekker als dessert! Mijn oven kan niet op een kiertje, moet ik dan de oven op een lagere temp zetten de laatste 10 minuten?
  • Smakelijck vrijdag 23 dec 2016 om 12:44
   Dat is belangrijk om het vocht te laten ontsnappen zodat ze wat knapperiger worden. Lukt het ook niet met een pollepel oid ertussen? Anders inderdaad iets lager zetten. Of laten afkoelen met de oven open. Succes!
 • Anne-Wieke
  Anne-Wieke vrijdag 23 dec 2016 om 15:07
  Kun je de soezenkrans ook met geaone bloem maken? Het ziet er erg lekker uit. Groetjes, Anne-Wieke
  • Smakelijck vrijdag 23 dec 2016 om 15:39
   Natuurlijk. Dat kan altijd.
 • Bertha
  Bertha maandag 26 dec 2016 om 10:40
  Ik durfde het eerst niet aan om deze te maken vanwege een naar mijn idee 'hoog misluk gehalte'..Mijn oven kan ook niet open want dan stopt hij met verwarmen. Toch geprobeerd en niet ontevreden..Smaak is echt top!De soes was iets gerezen maar zakte daarna behoorlijk in.En was ook niet knapperig/krokant.Ondanks dat was het dus heerliik..
  • Smakelijck dinsdag 27 dec 2016 om 12:41
   Fijn dat het is gelukt! Door de oven open te zetten wordt de soes wel knapperig, maar dat gaat niet met alle ovens, helaas. Fijn dat het wel lekker was!
 • Arjanne Maassen
  Arjanne Maassen dinsdag 27 dec 2016 om 19:41
  Het is gelukt! Heerlijk waren ze en we hebben gesmuld! De krans had wel een afwijkende vorm gekregen maar de smaak was top :-)
  • Smakelijck dinsdag 27 dec 2016 om 21:22
   Wat goed om te lezen. Top!
 • Helen
  Helen zaterdag 31 dec 2016 om 14:41
  Ik heb de krans ook geprobeerd, maar zakte totaal in na het bakken. Hij was ook wat klef, helaas ik heb alles maar weggegooid. Volgende keer last ik de ovendeur dus toch maar dicht.
  • Smakelijck zaterdag 31 dec 2016 om 15:17
   Jammer! Heb je 1 krans gespoten of meerdere lagen op elkaar? Dat laatste is namelijk niet goed. 1 ronde cirkel spuiten is voldoende dan rijst hij mooi en wordt hij goed droog. Als je meerdere lagen gaat spuiten dan moet hij ook langer in de oven. Juist door de ovendeur open te zetten wordt hij droger en knapperiger, want anders blijft het te vochtig en wordt hij slap. Het is wellicht beter om 'm wat langer in de oven te laten. Succes voor een volgende keer!
 • rita
  rita dinsdag 03 jan 2017 om 15:18
  Heerlijk was de krans... Bij mij was hij ook mooi hoog en zakte later in, jammer. Maar omdat je hem open snijd was het geen probleem, je legt de krans gewoon op de vulling. Als je soesen inzakken wordt het lastiger. heerlijk die vulling, Veel lekkerder dan alleen slagroom
  • Smakelijck dinsdag 03 jan 2017 om 17:21
   Fijn dat het goed gelukt was en in de smaak viel!
Laat een bericht achter!
255