30-11-2020

Naanbrood!

Naanbrood is brood wat je redelijk snel gebakken hebt en wat heerlijk is bij curry's en maaltijdsauzen. Bij heel veel gerechten heb je dan geen rijst of aardappels nodig, maar volstaat een naanbroodje. Bij deze gerechten bijvoorbeeld is een naanbrood heerlijk: 

Maaltijdsaus Tikka Massala 

Maaltijdsaus Milde Curry

Maaltijdsaus Tandoori 

Penang Curry

Groene Curry

Naanbrood

Ingredienten voor 8 naanbroden:

Voor het naanbrood: 500 gram speltbloem of -meel, 7 gram gedroogde gist of 21 gram verse gist, 1 theelepel Keltisch zout, 50 gram gesmolten ghee, 175 gram dikke yoghurt*, 175 milliliter warm water

Verder nodig: 100 gram gesmolten boter of ghee, 3 tenen fijngehakte knoflook, platte peterselie

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor het naanbrood in een kom en kneed er een deeg van. Kneed tot je een mooi, elastisch deeg hebt, dit duurt zo’n 8 minuten. Het deeg moet goed kneedbaar zijn en een beetje plakkerig. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Verwarm de oven op 200 graden. Leg een pizzasteen of bakplaat in de oven tijdens het voorverwarmen.

Kneed het deeg na het rijzen nog kort door en verdeel in 8 stukken. Rol het deeg uit tot ovaalvormige broodjes van ongeveer ½ - 1 centimeter dik.

Smelt de boter of ghee voor de afwerking. Meng deze met knoflook. Bestrijk de naanbroden met de gesmolten boter en bak vervolgens in zo’n 10 minuten bruin en gaar.

Haal de naanbroodjes uit de oven en bestrijk nogmaals met de boter. Serveer met verse platte peterselie en eet ze zo vers mogelijk.

*je kunt ook plantaardige yoghurt gebruiken.

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Ps: Je vindt dit recept ook in Puur koken zonder Pakjes deel 2 in het hoofdstuk Basis

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Marieke
    Marieke donderdag 21 okt 2021 om 15:45
    Hoi, Bedankt voor je reactie onder een ander recept! Wij zijn echt helemaal om! Alles vervang ik nu door een gezond product. Het enige wat nog niet lukt is brood en dat laten we even zo. Je kunt niet alles tegelijk. Je ziet de laatste tijd nogal reacties van mij. Haha, ik probeer het ene na het andere uit. En we smullen met z'n allen. Echt m'n complimenten hoor!!
    • Marieke
      Marieke donderdag 21 okt 2021 om 15:46
      Nu een vraag over dit naanbrood. Ik wil het graag een dag van tevoren maken en vraag me af. Hoe zorg ik dan dat het zo vers mogelijk is. Op de dag zelf nog even in de oven of helemaal op de dag zelf bakken? Groetjes!
      • Smakelijck vrijdag 22 okt 2021 om 10:55
        Dat kan, bak de broodjes dan 5 minuten en bewaar ze onder een doek. Bak de dag dat je ze eet nog 5-10 minuten verder af. Succes!
    • Smakelijck vrijdag 22 okt 2021 om 10:54
      Superleuk! En inderdaad, je kunt niet alles tegelijk en dat hoeft ook niet. Stapje voor stapje kom je er ook en de kans dat je het dan blijft doen is veel groter dan dat je overhaast alles in één keer aanpast. Heel veel succes, en bij vragen stel gerust!
      • Marieke
        Marieke vrijdag 22 okt 2021 om 12:57
        Dank voor je reactie!
    • Sule
      Sule dinsdag 01 feb 2022 om 12:23
      Dag, ik heb gisteren deze site ontdekt :) vanmorgen al een havermout reep gemaakt met pindakaas rozijnen en cacao poeder.. heerlijk.. ik vroeg me af of en hoe je de gist kan vervangen? Dit geldt ook voor de gist die in brood gebruikt wordt..
      • Smakelijck dinsdag 01 feb 2022 om 20:15
        Welkom :-) Gist kun je vervangen in sommige recepten door baksoda of bakpoeder. Je hebt dan geen rijstijd nodig.
    • Marieke
      Marieke dinsdag 13 jun 2023 om 12:53
      Ha! Vandaag pas de naanbroden gebakken. Wat leuk om te doen en wat makkelijk!! Leuk met mn peuterzoon! Ik snap alleen niet dat je zoveel boter gebruikt om eroverheen te smeren. Heb er veel van weg moeten gooien. Ik ben v plan om ze de volgende keer voor het bakken te beleggen met tomaat, ui en kaas. Neem aan dat dat wel kan. Bedankt hoor!
      • Smakelijck dinsdag 13 jun 2023 om 13:38
        Bij Naan vind ik het lekker om rijkelijk te besmeren met boter, maar dat is een kwestie van smaak. En een teveel aan boter kun je in de koelkast zetten en weer gebruiken als bakvet. Dus je hoeft het gelukkig niet weg te gooien. En zeker kan dat, lijkt me heerlijk :-) Succes!
        • Marieke
          Marieke dinsdag 13 jun 2023 om 18:09
          Haha! Je hebt gelijk. Heb et zo weggekiept. Idd smaken verschillen. Ik gebruik ook altijd veel minder knoflook. Ieder zn ding. Maar tis een blijvertje!!
Laat een bericht achter!
257