08-09-2016

Blauwe bessenjam!

Jam is een populair broodbeleg. Maar het is ook erg lekker in een taartvulling of op een plakje vijgenbrood. In dit recept gebruik ik chiazaad als natuurlijk verstevigingsmiddel. Als chiazaad in aanraking komt met vocht gaat het geleren. In een normaal jam-recept gaat veel suiker én geleermiddel. Door de grote hoeveelheden suiker die in gewone jam gaat, is dit tegelijkertijd ook een goed conserveermiddel waardoor de jam lang houdbaar blijft. Zelfgemaakte jam volgens bovenstaand recept, wat officieel helemaal geen jam mag heten omdat het niet voldoende suiker bevat, is niet lang houdbaar. In de koelkast blijft het zo’n 2-3 weken goed. Zelf maak ik dus geen potten jam meer op voorraad voor de winter, maar ik vries héél veel zomerfruit in, zodat ik de hele winter kleine beetjes jam kan maken van het bevroren zomerfruit.  

Blauwe bessenjam met chiazaad  

Ingrediënten voor 1 grote pot jam: 

400 gram blauwe bessen, 2 eetlepels chiazaad, 2 eetlepels biologische honing 

Bereiding: 

Was de blauwe bessen en doe deze in een pan. Breng de bessen voorzichtig op laag vuur aan de kook en laat even 5 minuten pruttelen en kapot koken. Voeg het chiazaad toe. Zet het vuur laag en laat even 15 minuten op laag vuur indikken. Roer af en toe door. Zet het vuur uit, roer de honing door de jam en laat afkoelen. Schep de jam in een schone pot en bewaar in de koelkast.  

Tip:

Uiteraard kunnen de blauwe bessen in dit recept vervangen worden door ander zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of pruimen.  

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Annemieke
    Annemieke woensdag 14 sep 2016 om 19:30
    Kun je ipv chiazaad ook (gebroken) lijnzaad gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 15 sep 2016 om 12:40
      Chia bindt de jam. Ik denk niet dat lijnzaad hetzelfde resultaat geeft.
  • Teuny
    Teuny woensdag 07 jun 2017 om 14:33
    Moet je chiazaad eerst wassen of weken?
    • Smakelijck donderdag 08 jun 2017 om 14:42
      Nee hoor!
    • Paulien
      Paulien maandag 25 jan 2021 om 09:46
      Ha Williene, ik heb zojuist geprobeerd om deze jam te maken. Ik heb het recept opgevolgd, maar klopt het dat je de chiazaadjes blijf zien als de jam klaar is? Groetjes Paulien
      • Smakelijck maandag 25 jan 2021 om 10:25
        Ja, die blijf je inderdaad zien :-) Afhankelijk van het fruitsoort wat je gebruikt. Bij blauwe bessen zie je ze bijna niet, bij frambozen of peer zie je ze goed.
        • Paulien
          Paulien maandag 25 jan 2021 om 12:58
          Oké, ik heb aardbeien gebruikt. Dus dan klopt dat wel. Bedankt!
    • Lutine
      Lutine maandag 30 aug 2021 om 16:24
      Ha Williene, Bij mij wil de jam niet echt dik worden, klopt dat? Het blijft meer een soort saus. Heb je een tip hoe ik dat op kan lossen? Groet, Lutine
      • Smakelijck dinsdag 31 aug 2021 om 14:37
        Meer Chiazaad toevoegen?
    • Sucilla Kroesen
      Sucilla Kroesen zondag 03 apr 2022 om 10:37
      Dadels ipv honing is ook heerlijk!
    • Patricia
      Patricia donderdag 19 jan 2023 om 12:21
      Hoe lang kan je de jam bewaren groetjes Patricia
      • Smakelijck donderdag 19 jan 2023 om 14:42
        Zie introtekst :-)
    • Marieke
      Marieke woensdag 20 mrt 2024 om 13:50
      De jam kun je gewoon op voorraad maken en invriezen. Doe ik met allerlei soorten fruit. Ook de tapenade en humus vries ik in. Gaat erg goed!
      • Smakelijck donderdag 21 mrt 2024 om 09:46
        Klopt, invriezen werkt altijd goed. En als je die ruimte hebt is dat ideaal!
Laat een bericht achter!
257