Hoe vervang ik ...
Dagelijks krijg ik vragen op recepten hoe je een meelsoort vervangt, hoe je een recept zuivelvrij kunt maken of wat je moet gebruiken bij een notenallergie. Daarom leek het mij handig om een lijst te maken hoe je zelf een recept kunt omzetten naar je wensen of bij een allergie of intolerantie. In mijn nieuwe kookboek Puur Hollands heb ik al een pagina opgenomen hoe je recepten kunt omzetten, hier een wat meer uitgebreide versie.
Glutenvrij
Om een recept glutenvrij te maken moet je erop letten dat je de ingrediënten gecertificeerd glutenvrij koopt. Zoals bijvoorbeeld havermout of andere meelsoorten en producten. In het geval van bloem of meel kun je deze in het recept vervangen door glutenvrije melen. Meestal is een combinatie van 2 soorten glutenvrij meel het lekkerst en geeft het beste resultaat. Alleen met kokosmeel moet je oppassen. Dit meelsoort heeft veel vocht nodig en als je dit 1 op 1 vervangt, wordt het al snel kurkdroog. Je kunt het wel gebruiken, maar dan als vervanger van max 10-20 % van het totaal aantal gram aan meel en voeg dan ook wat extra vocht of ei toe aan je beslag.
Voorbeeld:
Wordt er in een recept 200 gram speltmeel gebruikt, zet dit dan over in bijvoorbeeld 150 gram glutenvrij boekweit- of havermeel in combinatie met 50 gram amandelmeel of ander notenmeel. Let op dat de andere ingrediënten in het recept ook glutenvrij zijn.
Zuivelvrij
Wil je een recept zuivelvrij maken? Kies dan in plaats van gewone melk voor een plantaardige melk. Dit kan havermelk zijn maar er zijn ook andere varianten zoals amandelmelk of kokosmelk. Let op dat je voor een variant kiest waar geen suiker aan is toegevoegd. Je kunt plantaardige melk ook gemakkelijk zelf maken. De verhoudingen blijven gewoon hetzelfde. In plaats van roomboter kun je ghee, geitenghee of kokosolie gebruiken. Ghee is in principe vrij van koemelk. Elke persoon is echter anders, dus het blijft oppassen en uitproberen. Room en yoghurt kunnen vervangen worden door plantaardige varianten zoals haverroom, kokosroom, kokosyoghurt, amandelyoghurt. Bij de natuurwinkel vind je veel alternatieven voor zuivel.
Voorbeeld:
Gebruik je in een soep normaal 100 milliliter slagroom? Vervang dit dan door 100 milliliter haverroom of speltroom. Wordt er karnemelk gebruikt? Neem dan amandelmelk met een lepel citroensap. Bij het gebruik van opgeklopte slagroom voor bijvoorbeeld een taart kun je lactosevrije room gebruiken, omdat de plantaardige roomsoorten niet geschikt zijn om op te kloppen. Dit kan wel bij vette soorten kokosroom. Lactosevrije producten zoals de room kun je echter enkel gebruiken bij een lactoseintolerantie en niet als je koemelkvrij eet. Je kunt dan beter voor een andere soort vulling kiezen voor je taart zoals suikervrije jam, banketbakkersroom die je zuivelvrij maakt, kokosroom etc.
Eivrij
Een ei vervangen kun je als volgt doen: Meng 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water. Mix dit tot het romig en stevig is. Dit mengsel vervangt 1 ei. Je kunt ei ook vervangen met appelmoes. 50 gram appelmoes vervangt 1 ei. Hetzelfde kan met een geprakte banaan. Bedenk wel dat je met deze vervangers geen eieren uit een biscuitbodem kunt vervangen. Maar een ei in bijvoorbeeld appeltaartdeeg op deze manier vervangen gaat prima. Wil je eiwit vervangen? Gebruik dan aquafaba (het vocht uit een potje kikkererwten).
Notenvrij
In plaats van noten kun je heel goed pitten en/of zaden gebruiken. Een notenmeel kun je bijvoorbeeld vervangen door gemalen zonnebloempitten. Dit maakt het gerecht ook gelijk een stuk goedkoper, dus ook een leuke budgettip!
Suikervrij
In plaats van gewone witte suiker kun je ook suikervervangers gebruiken. Zoals bijvoorbeeld imkerhoning, kokosbloesemsuiker of yaconsiroop. Ook kun je het vervangen door fruit zoals banaan, dadels of (ongezoete) abrikozen(jam). Let op dat suikervervangers ook suiker zijn, alleen minder geraffineerd en ze hebben minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Dit soort recepten kun je dus het beste enkel in het weekend of op een feestdag gebruiken.
Suiker kun je gewoon 1 op 1 vervangen, maar als je het minder zoet wilt dan kun je ook gerust ¾ of de helft gebruiken. Dit is een beetje aftasten en uitproberen, want suiker heeft ook invloed op baksels waardoor dit niet altijd goed uitpakt.
En kom je er met deze tips nog steeds niet uit, dan kun je het natuurlijk altijd vragen of mailen.
Fijne dag!
Liefs, Williene