Bouillon!
Omdat er in veel recepten bouillon wordt gebruikt, plaats ik ook maar direct mijn bouillonrecepten. Je kunt natuurlijk bouillon maken met behulp van een blokje, maar vers is natuurlijk veel lekkerder. Als je een blokje wilt gebruiken, haal dan bouillonblokjes of een potje bouillonpoeder bij de natuurwinkel. Rapunzel zonder gist is bijvoorbeeld een goed merk, zonder suiker en zonder smaakversterkers.
In sommige bouillons van de natuurwinkel zit gistextract. Dit is een natuurlijk gistextract, zoals bijvoorbeeld glutamaat ook van nature zit in producten als tomaten, champignons en oude kaas. Dit is géén E-621 zoals het boekje van Corine Gouget doet vermoeden. In biologisch gekeurde producten (ECO-keurmerk) mogen geen chemische smaakversterkers worden toegevoegd.
Runderbouillon
Zet een grote pan met ongeveer 6 liter water op het vuur en doe daarbij een mergpijpje of schenkel, en evt. wat runderpoulet. Doe hierbij: grofgesneden: 2 prei, 2 uien, 2 wortels, paar stengels bleekselderij, bos peterselie, bos selderij, takjes tijm, paar laurierblaadjes, flink wat peperkorrels. Dit breng je aan de kook en laat je uren (+- 6-8 uur) pruttelen.Breng op smaak met Keltisch zout (1 á 2 eetlepels). Zeef de bouillon en maak er kleine en grote porties van die je invriest.De kleine porties kun je dan gebruiken voor bijv. sausjes en gerechten de grote porties om soep van te maken.
Kippenbouillon
Zet een grote pan met ongeveer 6 liter water op het vuur en voeg toe een hele kip of kippenbouten, paar stengels bleekselderij, 2 prei, 2 wortels, wat laurier, rozemarijn, bos peterselie, tijmtakjes, flink wat peperkorrels, wat tenen knoflook en een paar stukjes foelie toe. Op het laatst op smaak brengen met Keltisch zout.Ook deze bouillon 6-8 uur laten pruttelen en daarna zeven. Voor het verwerken zie het recept voor runderbouillon.
Liefs, Williene
Dit recept is E-nummervrij, suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij.
Wat doe je met het vlees en de groente na die 6 uur? Of is het zo 'uitgekookt' dat het smakeloos/onbruikbaar geworden is.
Hallo,
Ik heb in het recept gezet dat je de bouillon moet zeven en een verwijzing naar de runderbouillon voor de verdere verwerking. De groenteprut gooi ik weg, dat antwoord staat ook hierboven bij de vorige reactie. Van de botten haal ik het vlees en dat doe ik weer terug. Maar op zich geeft het niets, je hebt nu alleen geen heldere bouillon denk ik? Je kunt het gewoon prima gebruiken. Als je er nu soep van maakt doe je er verse groenten bij. En je kunt het ook in sauzen of andere gerechten gebruiken waar je bouillon in nodig hebt!
Succes!
Groetjes, Williene
ik heb vandaag de bouillon gemaakt, alleen dacht ik na 6 uur wat nu?
met een zeef met draaischijf heb ik alles fijn gemaald. ik heb er kipfilet ingedaan omdat ik geen kippenbouten had liggen. dus groente en vlees, echt alles heb ik fijn gemaald, omdat ik niet wist hoe het moest, nu lees ik dat er nog iemand was met dezelfde vraag. maar ik lees niet wat jij met al die groenten gedaan hebt?
heb ik het nu goed of fout gedaan.
de smaak is overigens prima.
is het de bedoeling dat ik er opnieuw (hele, en geen fijngemalen) groenten bijvoegd als ik de bouillon ga gebruiken?
Succes!