Ghee!
Ghee (Ghi of smen) is een boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Maar ook hier wordt het steeds meer verkocht (Toko, natuurwinkel of supermarkt). Ghee is een geklaarde boter en deze spat niet bij het bakken. Uit de boter worden de (melk)eiwitten gehaald waardoor de boter hoog verhit kan worden. Het zelf klaren van boter is erg gemakkelijk (het kost wel wat tijd) en is veel voordeliger.
Als je ghee goed maakt en alle melkeiwitten eruit zeeft, heb je pure boterolie en maakt het ghee ook lactosevrij.
Ghee!
Ingrediƫnten voor 1 pot ghee:
2 pakjes biologische (ongezouten) roomboter
Bereiding:
Doe de roomboter in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur tot het gesmolten is. Laat de boter niet bruin worden. Laat de gesmolten boter zachtjes pruttelen op heel laag vuur. Na een tijdje komt er een wit laagje op de boter drijven. Schep dit voorzichtig van de boter en gooi weg. Als er geen nieuw laagje meer bovenkomt (na ongeveer een half uur tot 3 kwartier) is je Ghee klaar. Giet de iets afgekoelde Ghee door een schone doek (of fijne zeef) en bewaar de Ghee in een schone pot. Bewaar de ghee buiten de koelkast.
Fijne dag!
Liefs, Williene
Nee hoor, niet langer doorgaan. Je hebt het goed opgelost door het door een doek te zeven, dan blijven de resten wel achter. Je kunt hier alles in bakken, wat je maar wilt, groenten, vlees etc. Google maar eens op wat ze in India met Ghee doen! Daar smeren ze het ook op hun huid/wondjes e.d.
Succes!
Vanmorgen heb ik 'geprobeerd' dit te maken. Na ongeveer 40 minuten leek het of er niks meer naar boven kwam (geen wit schuim) maar onderin zat nog wel een soort witte klontjes. maar ook na roeren kwamen die niet boven drijven. Ik heb het door een doek gezeefd, maar nu lijkt het toch niet zo helder als op de foto en is de onderste laag ook veel troebeler. Had ik nu toch langer door moeten gaan of klopt het wel dat het niet helemaal helder wordt? Omdat jij aangaf dat het na ongeveer 30 minuten klaar zou moeten zijn, vond ik 40 minuten al veel, dus wilde eigenlijk niet nog langer door gaan.
En kun je dit ook goed gebruiken om vlees in te bakken of eigenlijk alleen voor roerbakken van groenten?
Groetjes, Nelleke
Wat een mooie site!
... wil niet zeurderig overkomen MAAR: de "indische" keuken is de keuken uit Indonesiƫ (Indische mensen komen uit de voormalige kolonie van Nederland, niet uit India).
Groetjes Martin.
Groetjes, Williene
vraagje: kan je ghee voor allerlei roerbakgerechten gebruiken?
Hoe lang is het houdbaar buiten de koelkast?
Ik geniet van je site!
groetjes Yvonne
Groetjes, Williene
Voor roerbakken is het zeker uitstekend geschikt!
Groeten en smakelijk!
Marcel
Succes! En bedankt voor je compliment!
Groetjes, Williene