03-07-2020

Zomerse Citroen - Yoghurttaart!

Deze heerlijke taart is een variatie op de populaire Sinaasappel-mascarponetaart en de limoentaart. Wellicht denk je bij citroen gelijk aan een zure taart, maar dat valt heel erg mee, hij is heerlijk fris. Je kunt altijd proeven en extra bijzoeten mocht je bang zijn voor zure gezichten aan tafel :-) 

Zomerse Citroen-yoghurttaart

Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 180 gram (suikervrije en/of zelfgebakken) speltkoekjes, 70 gram roomboter of suikervrije abrikozenjam

Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 80 gram imkerhoning (of een ander zoetmiddel naar keuze), 2 biologische citroenen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes of agar agar)

Voor de geleispiegel: Gezeefd sap van 1 citroen en een halve perssinaasappel (ongeveer 200 milliliter), ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes of agar agar)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.Als je abrikozenjam gebruikt dan meng je deze met de kruimels. 

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.

Rasp de schil van één citroen. Pers het sap uit de citroenen tot 80 milliliter sap.

Klop de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en het citroenrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het citroensap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 2 uur opstijven.

Als de mascarponetaart goed is opgesteven, verwarm dan het sap voor de geleispiegel. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend wat afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.

Serveer de taart met toeven slagroom.

Tips:

Eet je zuivelvrij? Vervang de yoghurt dan door bijvoorbeeld kokosyoghurt en de mascarpone door het harde gedeelte van kokosroom. De bodem maak je dan met abrikozenjam. 

Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije koekjes.

Fijn weekend! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

  • Rieneke de Jong
    Rieneke de Jong vrijdag 03 jul 2020 om 11:51
    Deze taart ziet er weer heel lekker uit. Ik wil hem zeker gaan maken. Voor ons gezin is deze hoeveelheid genoeg. Maar als ik hem voor een verjaardag maak, zou ik graag een vorm van 26 cm willen gebruiken. Is het goed om dan alle ingrediënten dubbel te nemen of is dat te veel?
    • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 11:54
      Dankje! Bij een 26 cm vorm moet je het recept x 1,7 doen. Dus net niet verdubbelen. Succes!
      • Mariska
        Mariska vrijdag 03 jul 2020 om 15:10
        Hoi Williene, welke verhouding heb je nodig voor 24 cm?
        • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 16:22
          Dan mag het recept x 1,44, zeg maar 1,5 om het wat makkelijker te maken :-)
    • Ln
      Ln vrijdag 03 jul 2020 om 20:56
      Kun je voor de bodem ook anandelmeel gebruiken?
      • Smakelijck vrijdag 03 jul 2020 om 22:00
        Dat blijft erg kruimelig, dus dan zou ik met de amandelmeel een koek bakken bijv. die je over de bodem verdeelt.
    • Inge
      Inge zaterdag 04 jul 2020 om 13:41
      Deze taart gemaakt gisteravond, hij is echt heerlijk fris van smaak. De bodem heb ik gemaakt van spelt speculooskoeken, is echt heel lekker.
      • Smakelijck maandag 06 jul 2020 om 09:11
        Wat leuk om te lezen!
    • Henriette van Harn
      Henriette van Harn maandag 06 jul 2020 om 08:52
      Kan het ook met lemoncurd?
      • Smakelijck maandag 06 jul 2020 om 09:10
        Ja hoor, dat zal prima gaan.
    • Judith
      Judith vrijdag 18 sep 2020 om 19:12
      Een vraag over dit recept; bij de vulling staat rundergelatinepoeder of blaadjes of arrowroot. Bij de geleispiegel staat gelatinepoeder of blaadjes of agaragar. Kan ik voor de vulling geen agaragar gebruiken? En zo ja,hoeveel? En hoeveel voor de spiegel? En de spiegel met frambozen uit de vriezer kan ook? Hoeveel frambozen? Dank je wel!
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:44
        Excuus, dat moet inderdaad agar agar zijn. Dat ga ik aanpassen. Verhouding van agar agar vind je op de verpakking.
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:45
        Als je frambozen wilt gebruiken heb je 200 ml frambozensap nodig. Dit kun je maken van diepvriesframbozen.
Laat een bericht achter!
255