Zomerse Citroen - Yoghurttaart!
Deze heerlijke taart is een variatie op de populaire Sinaasappel-mascarponetaart en de limoentaart. Wellicht denk je bij citroen gelijk aan een zure taart, maar dat valt heel erg mee, hij is heerlijk fris. Je kunt altijd proeven en extra bijzoeten mocht je bang zijn voor zure gezichten aan tafel :-)
Zomerse Citroen-yoghurttaart
Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:
Voor de bodem: 180 gram (suikervrije en/of zelfgebakken) speltkoekjes, 70 gram roomboter of suikervrije abrikozenjam
Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 80 gram imkerhoning (of een ander zoetmiddel naar keuze), 2 biologische citroenen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes of agar agar)
Voor de geleispiegel: Gezeefd sap van 1 citroen en een halve perssinaasappel (ongeveer 200 milliliter), ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes of agar agar)
Bereiding:
Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.Als je abrikozenjam gebruikt dan meng je deze met de kruimels.
Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.
Rasp de schil van één citroen. Pers het sap uit de citroenen tot 80 milliliter sap.
Klop de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en het citroenrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het citroensap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.
Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 2 uur opstijven.
Als de mascarponetaart goed is opgesteven, verwarm dan het sap voor de geleispiegel. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend wat afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.
Serveer de taart met toeven slagroom.
Tips:
Eet je zuivelvrij? Vervang de yoghurt dan door bijvoorbeeld kokosyoghurt en de mascarpone door het harde gedeelte van kokosroom. De bodem maak je dan met abrikozenjam.
Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije koekjes.
Fijn weekend!
Liefs, Williene