Clementine cake!
Dit recept vond ik op een Amerikaanse site. Het leek me een heerlijke taart/cake voor de aankomende Kerstdagen. Het originele recept blijkt achteraf een recept te zijn van Nigella Lawson, maar was door de poster aangepast naar eigen smaak en door mij ook weer aangepast ;-) Maar ik vond het briljant gevonden om mandarijnen zolang te koken, te verwerken tot puree en dan ook nog eens te gebruiken in een cake!
De cake is luchtig en een tikje smeuig/vochtig! De gember maakt 'm een beetje pittig en kruidig, maar dit kun je gerust weglaten (in het recept van Nigella komt namelijk geen gember voor ;-)).
Suiker-, gluten-, en lactosevrije Clementine cake!
Ingredienten:
375 gram biologische mandarijnen (dit zijn 4 a 5 stuks), 250 gram amandelmeel (of gemalen amandelen), 150 gram honing, 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 6 eieren, merg van 1 vanillestokje, snufje zout, 2 tl verse gember
Bereiding:
Was de mandarijnen en doe ze in een pan (met schil en al). Vul de pan met water en breng de mandarijnen aan de kook. Laat ze op zacht vuur 2 uur koken. Giet de mandarijnen af en laat ze uitlekken en helemaal afkoelen.
Verwarm de oven op 190 graden en vet een springvorm in van 20 cm doorsnede.
Snijd de mandarijnen doormidden en verwijder eventuele pitjes. Doe de mandarijnen in de keukenmachine samen met de verse gember en maal tot puree. (je gebruikt dus echt de hele mandarijn, met schil en al!).
Klop de eieren schuimig en voeg de honing toe en het vanillemerg. Voeg het amandelmeel, bakpoeder en het snufje zout toe en meng dit goed met elkaar. Als het goed gemengd is voeg dan de mandarijnenpuree toe en meng tot een mooi beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en schuif in de oven.
De cake heeft ongeveer een uur nodig om te garen. Na een half uur heb ik de oventemperatuur verlaagd naar 170 graden. Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt, anders kun je hem afdekken. Test na 3 kwartier baktijd regelmatig met een sateprikker of de cake al gaar is.
Laat de cake helemaal afkoelen in de springvorm.
Bestuif de cake voor serveren evt. met poedersuiker.
Succes!
Heb vanmiddag deze cake gemaakt en wij vinden hem lekker!
Normaal gesproken gebruik ik maximaal de helft van de suiker die jij in je recept hebt staan en dan vinden we het nog zoet/smaakvol genoeg. Maar ivm de bitterheid van de manderijn toch maar de voorgeschreven hoeveelheid honing genomen. Heb iets minder gember gebruikt en iets meer vanille.
Ik vind het een toprecept, mede omdat er geode voedzame dingen inzitten!
Groetjes Josella
Bedankt! Grtjes Willemijn
Verder vinden we alle recepten altijd top hoor, we hebben al heel veel recepten geprobeerd!
Grtjes Willemijn
Bedankt en succes!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
ik wil je rolade ook proberen, die lijkt me ook heerlijk
groetjes sarina
Groetjes, Williene