Kwarktaart!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
Op mijn blog van de Monchoutaart had ik beloofd om mijn recept voor kwarktaart te delen.
Bij deze :-)
Kwarktaart:
Ingredienten voor de bodem:
200 gram fijngekruimelde biskwie naar keuze, 100 gram roomboter
Smelt de roomboter, doe de kruimels erbij en meng dit mengsel goed door elkaar. Verdeel dit over een bakvorm waarvan de bodem is bekleed met bakpapier. Laat de bodem koud worden in de koelkast.
Ingredienten voor de kwarkvulling:
300 gram fruit naar keuze*, 1 persinaasappel, 10 blaadjes gelatine, 500 gram kwark, 200 gram witte basterdsuiker, 250 ml slagroom (bio van de AH)
Pureer het fruit, pers de sinaasappel uit, week de blaadjes gelatine in koud water en klop de slagroom stijf.
Verwarm het sinaasappelsap, en laat de gelatine in het sap oplossen. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
Meng de kwark, de suiker, de vruchtenpuree en het sinaasappel/gelatinemengsel met elkaar.
Spatel dit door de geklopte slagroom en verdeel dit kwarkmengsel over de biskwiebodem. Laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
*Niet alle fruitsoorten zijn geschikt om te gebruiken in kwarktaart. Exotische fruitsoorten bijv. zorgen ervoor dat je taart niet goed opstijft. Dit zijn bijv. kiwi, ananas etc. Bovendien geeft kiwi een bittere smaak als het wordt gecombineerd met zuivel.
Fruit wat erg geschikt is zijn aardbeien, frambozen, bosbessen etc.
En nog een toevoeging: op de foto zie je mijn kwarktaart, maar ik heb hem nog bewerkt met een geleispiegel. Dat is dus nog een dunne topping die over de kwarktaart komt. Dat je niet denkt: 'wat een rare kleur voor een kwarktaart'... Als je goed kijkt zie ja daaronder nog een randje echte kwark op de foto :-)
Al is dit recept heel lang geleden geplaatst, toch hoop ik dat je reageert op mijn vraag.
Waardoor kan ik de suiker in dit recept vervangen? Is dat überhaupt mogelijk, zonder te voorkomen dat de taart niet opstijft? Is honing of agavesiroop een idee?
Ik hoor graag van je!
Groetjes, Gerjanne
Het is gelukt! Het was héérlijk! Ik heb voor de zekerheid 1/3 suiker en 2/3 honing gedaan, gelatine en vocht ongewijzigd gelaten. Geen probleem, zelfs na 24 uur bleef de taart goed stijf.
Kortom: prima te doen met honing!
Groetjes, Gerjanne
Bedankt voor je reactie! Ik wil dit altijd nog een keer testen, maar ben er nog niet aan toegekomen! Ik zou het proberen met honing. Dat lijkt me de beste optie.
Succes!
Maar voor vegetariërs is agar meer geschikt daar gelatine gemaakt is uit botten (slachtafval) en agar uit zeewier. (deze taart maak ik al jaren, maar vergeet steeds de verhoudingen) groet, Marina
Wat voor kwark moet er door deze taart? Gewone naturel?!
Bedankt vast!
Ja hoor, gewone naturel kwark! Succes!
Alvast bedankt.
Ik ben bang dat je hem te lang hebt laten staan. Op zich moet dat niet uitmaken, maar er zit best veel tijd tussen. Op een gegeven moment verliest gelatine z'n werking. Anders zou ik niet weten wat er mis is gegaan. Fijn dat de smaak wel goed was, dan heb je nog wat ;-)
Groetjes, Williene
We hebben veel complimenten gehad over hoe lekker de taart was!
Fijne dag!
Kan je ook een kwarktaart maken met mango? Of gaat dat niet met gelantine?
En met wat voor vruchten zou je dat bijv. combineren?
Ik hoor het graag, zomaar is zin in een mangotaart:)
Groetjes Marion
Ja hoor, dat moet volgens mij geen probleem zijn! Ik wilde nog een keer een yoghurt mango taart maken, dus als ik daar aan toe kom dan zal ik die eens bloggen ;-)
Groetjes, Williene
Ik ben net begonnen met e-nummer vrij eten, maar wel met verjaardagen voor de deur, dus mag meteen aan de bak...
Had ergens anders een ingewikkeld recept gevonden voor een bodem, maar als het ook gewoon met biscuit kan, dat is wel een stuk makkelijker natuurlijk.
Ja inderdaad, een heel aantal dingen is niet te verkrijgen in een supermarkt zonder E-nummers. Dat is soms wel eens lastig, vooral als je geen natuurwinkel in de buurt hebt!
Bedankt voor je compliment, fijn dat je er wat aan hebt!
Groetjes, Williene
Bedankt voor tips en je mooie site, dit helpt echt voor starters zoals ik.
Groetjes, Nelleke
Ik gebruik altijd biscuitjes of koekjes van de natuurwinkel.
Succes ermee ;-)
Groetjes, Williene
groetjes
Succes!
ik las dat je zei dat gelatine vrij is van e-nummers.. nu heb ik gelezen dat gelatine op zichzelf een e-nummer is.. en een rode! andere mensen zeiden weer dat het geen e-nummer meer is omdat het nu wordt gezien als een voedingsmiddel. Maar dat verandert natuurlijk niet hoe het gemaakt wordt.. ik heb er mijn twijfels over in ieder geval!
groetjes Michelle
Ik twijfel ook altijd over gelatine. Over gelatine gaan verschillende verhalen. Corinne heeft 'm aangeduid als rood, maar schijnt het daarbij niet bij het rechte eind te hebben gehad. Medica Natura ziet de E-nummers dan ook als groen. Je kunt natuurlijk ook in plaats van Gelatine Agaragar gebruiken. Dit is een natuurlijk middel om op te stijven.
Succes!
Groetjes, Williene
Je kunt inderdaad bevroren aardbeien of frambozen/bosbessen gebruiken, of mandarijnen. Moet je ze wel ontvellen ;-)
Succes!