11-03-2011

Cake!

Op dit moment staat er weer een heerlijke cake in de oven. Het huis ruikt er altijd zo heerlijk van :-)

Cake

Ingredienten:

250 gram speltbloem, 150 gram kokosbloesemsuiker, 250 gram roomboter, 5 eieren, snufje Keltisch zout, vanillemerg uit een kwart vanillestokje of een beetje vanillepoeder

Bereiding:

Vet een cakevorm goed in met boter en leg op de bodem een stukje bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de kokosbloesemsuiker met de roomboter en de vanillemerg in een kom en mix deze goed door elkaar. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren erdoor. Klop het mengsel goed luchtig. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Dit laatste is erg belangrijk voor een mooie, goed gerezen cake!
Voeg vervolgens de bloem en het zout toe te voegen. Meng het goed door het luchtige beslag. 

Doe het beslag in de ingevette cakevorm en zet minimaal een uur in de oven op 160 graden. Test met een sateprikker of de cake gaar is. Als de prikker droog uit de cake komt is de cake gaar.

Tips:
*Voor appelcake: Meng stukjes appel met kaneel door het beslag.
*Wil je een frisse cake? Meng dan de geraspte schil van een biologische (op niet biologische citroenen zit een waslaag. Dat wil je niet eten... echt niet :-) dus gebruik in recepten altijd biologische citroenen als je de schil moet gebruiken) citroen (of sinaasappel) door het beslag.
*Kokoscake maak je door een handje geraspte kokos aan je beslag toe te voegen.

Edit: Doordat je geen bakpoeder toevoegt moet je de suiker en de eieren goed luchtig kloppen. Lukt het niet om de cake zonder bakpoeder te laten rijzen, voeg dan een theelepel wijnsteenbakpoeder toe.

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

38 Reacties

  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke donderdag 16 mei 2013 om 22:23
    Dankjewel voor al je antwoorden, wist al bijna niet meer waar ik allemaal had gevraagd;)
    Kan je mij dat recept geven?
    Het is allemaal voor 20 juni, maar dan kan ik lekker rustig voorbereiden en misschien wel voorproberen.

    Maar ik zal zeker reageren hoe het uiteindelijk is gelukt.

    Groetjes thamar
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 23:09
    Hoi Williene,

    Voor vanavond de laatste reactie:)
    Heb je toevallig een recept van suikervrije cake?
    En als je het over bakpoeder hebt, bedoel je dan wijnsteenzuurbakpoeder?
    Geen baksoda toch?
    groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 16:12
      Ja, die heb ik wel, maar dan is het meer een kruidcake. Als ik bakpoeder gebruik is dit altijd wijnsteenzuurbakpoeder inderdaad.

      Succes met je baksels ;-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 31 jan 2013 om 20:38
    Bedankt voor je snelle reactie1 Dan doe ik maar niet!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 31 jan 2013 om 16:02
    Ha Williene,

    Kan ik voor de suiker ook agavesap gebruiken en hoeveek heb ik dan nodig?

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 jan 2013 om 20:23
      Ha,

      Ik zou niet weten of dit kan met cake. Agave is zoeter dan suiker, dus ik zou 175 gram nemen. Maar ik weet echt niet of dat gaat werken.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 30 jan 2013 om 11:24
    Hoi Williene,
    Heb je rietsuiker gebruikt of kan palmsuiker ook? En gewone vanillesuiker of heeft de reformwinkel gezondere vanillesuiker?
    Groetjes, Deborah
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 jan 2013 om 16:23
      Ha,

      Ik gebruikte voor mijn cake altijd witte basterdsuiker. Dat maakt de cake het mooist qua structuur en smaak. Helaas is dat wat minder gezond en sindsdien heb ik eigenlijk geen cake meer gemaakt. Rietsuiker is net zo slecht als witte basterd e.d. dus voor mij ook geen optie. Palmsuiker is heel donkerbruin dus krijg je hele donkere cake van, dus heb ik nog nooit geprobeerd.

      Vanillesuiker maakte ik altijd zelf door vanillestokjes in witte basterd te zetten, maar ook dat gebruik ik niet meer. Je hebt wel natuurlijke vanille essence in de natuurwinkel en dat kun je gebruiken ter vervanging van vanillesuiker. Of je gebruikt vanillemerg uit een stokje.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad maandag 24 dec 2012 om 22:04
    Vond de cake echt lekker,als je nu wel die bakpoeder erin doet, wordt die dan iets minder compact?
    WE vonden de smaak super, en het was ook verder goed, maar van ons mocht het iets luchtiger, lekker zacht zeg maar.
    Maar nogmals een super cake , die gaan we zeker vaker maken.
    Nu zijn we even bezig met de monchou taart, voor mijn verjaardag morgen.

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 dec 2012 om 13:38
      Fijn! Met bakpoeder zal hij iets beter rijzen, maar als je de boter/suiker en eieren goed mixt met een goede mixer zal hij ook heel luchtig worden. Maar hier heb je wel een goede mixer voor nodig, een handmixer klopt hem niet luchtig genoeg.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Janneke
    Janneke vrijdag 02 mrt 2012 om 14:21
    Deze reactie is verwijderd door de auteur.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 28 feb 2012 om 19:00
    Hoi Williene,
    De cake was wel eetbaar, maar heb hem gisteravond weer gebakken en een theelepel bakpoeder toegevoegd en nu was ie echt mooi en ook heel lekker.
    Groetjes, Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 28 feb 2012 om 23:31
      Hoi Henriette,

      Fijn dat het zo goed is gelukt! Eet smakelijk :-)

      Groetjes, Williene
  • Janneke
    Janneke maandag 20 feb 2012 om 10:10
    Ik heb deze tip via via van een banketbakker gekregen..
    eerst je cake 10 min. op 150 C ,de resterende baktijd gewoon op 160 C.
    Bij mij werkt dat prima!
    Groetjes Janneke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 20 feb 2012 om 13:50
      Hoi Janneke,

      Bedankt voor je tip! Dat in temperatuur verhogen doe ik wel bij taartbiscuits, maar niet bij cake. Ga ik zeker eens proberen! Dank je!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 18 feb 2012 om 14:59
    Hoi Williene,
    De cake gisteren en vandaag geprobeerd om te maken, maar op een een of andere manier lijkt hij gaar te zijn, baktijd heb ik zelfs iets verlengd, dat moet altijd met mijn oven, maar als ik hem aan snij dan ie ie niet gaar. Heb je er nog tips voor.
    Groetjes, Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 18 feb 2012 om 15:42
      Hoi Henriette,

      Dat is vreemd. Heb je geprikt met een sateprikker? Ook op verschillende plekken? Was hij nog wel eetbaar, of echt helemaal niet gaar?

      Groet, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 11 feb 2012 om 18:33
    Ik ga 'm binnenkort ook proberen. Er staan zoveel leuke recepten op je site, dat ik niet weet waar ik moet beginnen met bakken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 feb 2012 om 19:29
      Succes met het uitproberen :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 jan 2012 om 21:08
    Haha, ik had net gereageerd! Zie dat je 'm hebt gevonden! Succes ermee!

    Groetjes, Williene
  • Klaasje
    Klaasje dinsdag 24 jan 2012 om 21:05
    Sorry, heb hem hier gevonden, had eerst moeten kijken.
    Ik ga dit eens proberen, misschien dat deze beter bevalt. je hoort het nog wel!
    Gr, Klazina
  • grietje
    grietje woensdag 25 feb 2015 om 14:00
    Kun je ook banaan gebruiken ipv suikers?
    • Smakelijck woensdag 25 feb 2015 om 19:11
      Op zich kan dat wel, maar dan wordt het meer bananenbrood. Daar komt binnenkort ook een leuk recept van op de site.
  • Els van der Vegte
    Els van der Vegte maandag 16 nov 2015 om 20:20
    Waarom leg je een stukje bakpapier onderin de cakeblik?
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 20:42
      Dan komt de cake veel mooier uit de vorm ;-)
  • Leona Janse
    Leona Janse dinsdag 02 feb 2016 om 15:15
    Het verbaast me hoe lang deze cake lekker blijft! Ik heb er wel wat minder boter ingedaan en voeg er meestal nog een goudreinet aan toe, maar zelfs na vier dagen smaakt deze cake nog heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 03 feb 2016 om 10:36
      Ja, fijn hé! Daar heb je dus helemaal geen E-nummertjes voor nodig ;-)
  • CKB
    CKB woensdag 25 okt 2017 om 08:38
    De cake was rechtstreeks uit de oven heerlijk, maar werd al snel vrij droog. Hoe zou ik het iets 'vochtiger' kunnen krijgen, zodat het wat langer lekker blijft? Heb voorgesteld om er stukjes appel door te doen, maar daar was mijn man niet zo fan van.. ;)
    • Smakelijck woensdag 25 okt 2017 om 14:01
      Zelfgebakken lekkers is maar kort houdbaar. Wellicht een paar plakjes invriezen? Of ander fruit erdoor? Zoals bessen of rozijntjes?
  • Jos
    Jos vrijdag 30 mrt 2018 om 11:14
    Ha Williene, kan ik deze cake ook bakken met speltmeel i.p.v. speltbloem?
    • Smakelijck vrijdag 30 mrt 2018 om 14:09
      Dat kan, maar dan wordt hij wel minder luchtig en compacter.
    • Maaike
      Maaike woensdag 21 okt 2020 om 23:08
      Williene, Algemene vraag: wat denk je van speltbloem van de Lidl ? Is dat goed ?
      • Smakelijck donderdag 22 okt 2020 om 14:45
        Persoonlijk zou ik liever kiezen voor bijv. spelt van de molen, verser krijg je het niet. De vraag is of het echt 100% spelt is.
    • Kim
      Kim maandag 17 mei 2021 om 15:05
      Zou ik deze ook glutenvrij kunne n maken? Wat voor meel zou jij adviseren? Zonder dat de cake uit elkaar valt?? (Net als met bananenbrood) Gr Kim
    • Kim
      Kim maandag 17 mei 2021 om 15:05
      Zou ik deze ook glutenvrij kunne n maken? Wat voor meel zou jij adviseren? Zonder dat de cake uit elkaar valt?? (Net als met bananenbrood) Gr Kim
      • Smakelijck woensdag 19 mei 2021 om 08:49
        Dan kun je bijv. amandelmeel in combinatie met havermeel gebruiken.
    • Marieke
      Marieke dinsdag 24 aug 2021 om 17:00
      Kan ik er cacao aan toevoegen voor een chocolade cake en weet je dan hoeveel?
      • Smakelijck vrijdag 27 aug 2021 om 12:55
        Dat kan zeker. Ik zou ongeveer 50 gram toevoegen.
Laat een bericht achter!
255