Appelcake!
Al een tijdje wilde ik graag een 'gewone' cake proberen te maken, alleen dan met verantwoorde ingrediënten. Een cake zoals we cake gewend zijn, dat lukt niet, als je overgaat op gezonde voeding. Zo mooi goudgeel, wordt het niet met speltmeel/bloem en natuurlijke suikers. Daarom had ik cake eigenlijk gewoon van m'n lijstje geschrapt. Er is nog zoveel ander lekkers wat je kunt maken en bakken! Toch wilde ik graag eens appelcake proberen, en dat was zeker de moeite waard! Een snel, eenvoudig baksel, wat bijna niet mis kan gaan! Deze gaat nog regelmatig terugkeren!
Appelcake!
Ingrediënten:
135 gram speltbloem of meel, 75 gram kokosbloesemsuiker, 70 gram honing, 3 appels, 1 theelepel kaneel, 3 eieren, 1/2 theelepel baksoda, eventueel rasp van een halve citroen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes, bestrooi met kaneel en verdeel deze over een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede.
Mix de eieren samen met de kokosbloesemsuiker en honing tot een luchtig en licht mengsel. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Spatel het meel en baksoda door het beslag en evt. de citroenrasp. Verdeel het beslag over de appels en schuif de cake in de oven. Bak de cake ongeveer 50-60 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene
Foto volgt ;-)
(met bakpapier bekleed) op een een temperatuur van 175 graden. Zeer voor herhaling vatbaar :)
Als je de oven hoger zet, dan verbrand de bovenkant te snel, omdat de cake ook vrij lang in de oven moet staan. Ik vond 160 graden prima werken, maar ovens verschillen nogal. Ik las pas ergens dat ovens wel 40 graden kunnen verschillen! Je moet dus altijd kijken wat voor jouw oven werkt.
Hij staat af te koelen. Ik was erg benieuwd naar het rijzen met alleen baksoda, maar hij is super gerezen, zakt met afkoelen alleen wel weer wat in. Het heeft wel iets weg van een biscuitbodem, klopt dat? En een vraag over speltbloem; is dat niet net zo 'leeg' als gewone bloem?
Groet,
Jo
Groetjes!
Hij was heerlijk, en lekker hoog, ik had het recept keer 1.5 gedaan omdat mijn springvorm wat groter is, maar hij kwam boven de vorm uit, dus volgende keer kan ik gewoon jou grammen nemen.
lijkt idd op biscuit boden, lkeer zacht.dus ik ga hem maken zonder appel en dan maak ik er een monchoutaart van, ben benieuwd.
ik had hem trouwens met palmsuiker en honing gemaakt, dit ging prima, wel iets bruiner, ja, maar dat geef niet.
ik vroeg me alleen af, waarom de appels onderop en niet gewoon door het beslag, of wordt hij dan niet luchtig genoeg?
Dit is een blijvertje.
groetjes marjan
Hopelijk heeft 'ie gesmaakt ;-) Fijn weekend!
Ik ben zo benieuwd naar hoe hij bij jou geworden is.
Kun je de foto al plaatsen?
Ik moet hem nog gaan maken. Ben eerst opzoek geweest naar baksoda. (gevonden bij DA-drogist TIP ;) )
En nu de ronde taartvorm nog. Bedoel je dan een vlaaivorm of een springvorm waar je ook o.a een appeltaart in maakt??
Ik maak 'm gewoon in sprinvorm, omdat hij vrij hoog wordt.
Succes!
de eerste heb ik wel in een ronde vorm gedaan en die was verrukkelijk!!!
Ken jij de suiker sucanat (oerzoet)? Is ook lichter van uiterlijk en smaakt ook heel goed. Het is de meest pure en ongeraffineerde rietsuikervorm. Ik bak er weleens mee...
Grt!
Groeten Anne Marie
Groetjes Annieke
Succes!
Succes!
Succes met het recept!