Plastic in mijn haar?!
Al eerder heb ik geschreven over verzorgingsproducten, o.a. hier en hier. Maar wat is er nu eigenlijk mis met deze gewone producten uit de supermarkt of van de drogist? Wat zit er in gewone verzorgingsproducten en waarom vermijden?
Veel verzorgingsproducten zijn overbodige luxe en kunnen eigenlijk best geschrapt worden. Kijk om te beginnen eens kritisch naar alles wat je in huis hebt en bedenk of je het écht op je huid moet en wilt smeren.
Tegenwoordig zie je veel kreten op voedingsetiketten, maar je komt deze ook tegen op cosmetica en creme's; '100% Natuurlijk', 'Eerlijk' en 'Homemade'. Bedenk echter dat dit vaak bedoeld is om je over te halen om hun product te kopen, en zijn dit vaak loze kreten en pure marketing. In een reguliere drogist vind je vaak niet wat je zoekt, al kun je best een keertje mazzel hebben. Maar over het algemeen moet je voor natuurlijke verzorgingsproducten naar een specifieke webwinkel of natuurwinkel.
Veel natuurlijke cosmetica is gekeurd met een onafhankelijk keurmerk. Deze keurmerken zijn bijvoorbeeld Natrue, BDiH, Ecocert en Cosmos-standaard.
Ingrediënten lezen op voedingswaren is vaak al onmogelijk om te ontcijferen, laat staan op verzorgingsproducten. Dit is vaak écht abacadabra. Toch is het nuttig om een paar ingrediënten op te schrijven of te onthouden die je écht niet wilt. Bijvoorbeeld hormoonverstorende stoffen:
butylparabenen, propylparabenen, bezofenon, DEP(diethylftalaat), kunstmatige geurstoffen, PEG(polyethyleenglycol en polyetherglycol), parrafine en siliconen, sodium lauryl sulphate of sodium laureth sulfate, tricolsan.
Er zijn verschillende artsen die hun zorgen uiten over de toegenomen hormoongerelateerde ziekten zoals borstkanker, schildklierkanker, vruchtbaarheidsproblemen e.d. (Zie uitzending Zembla). Er zijn steeds meer bewijzen die de relatie leggen met hormoonverstorende stoffen (zowel in voedings- als in verzorgingsproducten) en deze ziekten. In verschillende landen geldt al een verbod op o.a. bisfenol A en producten met propylparabenen en butylparabenen in producten voor baby's en kinderen jonger dan 3 jaar.
Naast hormoonverstorende stoffen zitten er in veel verzorgingsproducten ook microbeads: Plastic. En zeg nu zelf, wie wil er nu plastic in je haren en op je gezicht? Uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld in het haar van een vrouw 21 hormoonverstorende chemicaliën zitten. Check deze site eens of jouw shampoo vrij is van microbeads: http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics/
Plastic in je verzorgingsproducten kun je herkennen aan de volgende namen:
Polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat(PMMA), en nylon-12.
Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten bereid om deze stoffen uit hun producten te weren, maar beter is het om helemaal over te stappen op natuurlijke verzorgingsproducten.
Zelf gebruik ik al een aantal jaar natuurlijke verzorgingsproducten, ik zal ze even voor je op een rijtje zetten:
Shampoo: Ik heb een hele tijd gewassen met aleppozeep, maar was het nu al weer een hele tijd met shampoo van Urtekram.
Badschuim/handzeep/scheerzeep: Gezicht e.d. was ik altijd met water en verder met een stukje pure handzeep maar ook vaak gewoon met water. Pure zepen in verschillende geuren zijn o.a. te koop bij bijvoorbeeld werfzeep.nl
Tandpasta: Hiervoor gebruik ik Urtekram, zij hebben ook een variant voor kinderen. Deze zijn bovendien vrij van fluoride. Weleda heeft ook goede tandpasta en Paradontax heeft ook een tandpasta zonder fluoride.
Handzeep: Pure handzeep is te koop bij o.a. Werfzeep, maar ook bij bijvoorbeeld een natuurwinkel.
Deodorant: The Ohm collection is fijne deodorant, maar zelfmaken of met enkel kokosolie werkt ook.
Dagcreme/nachtcreme/bodylotion/massageolie: pure extra vierge kokosolie, maar een andere goede plantaardige olie zoals amandelolie kan ook.
Gezichtsmasker: biologische honing of geprakte avocado.
Srubzout: Fijn keltisch zeezout gemengd met een goede olijfolie en een kneepje citroensap.
Eeltverwijderaar: een warm badje water met een scheut (appel)azijn met een flinke schep bakingsoda en daarin een half uur je voeten houden, daarna kun je het eelt er zo afschrapen.
Haarmasker: Invetten met kokosolie, goed uitspoelen en nawassen.
Heb jij nog aanvullende tips of info? Deel ze dan hieronder. Alvast bedankt!
Fijne dag!
Liefs, Williene
PS1: Aanstaande vrijdag staat er weer een superleuke actie gepland!! Houd Smakelijck dus zeker in de gaten!
Ps2: In Zembla is een aantal weken geleden een item geweest over hormoonverstorende stoffen o.a. in verzorgingsproducten en in onze voeding. Deze uitzending is hier terug te kijken.
Afbeelding afkomstig van: natuurlijkzuivermagazine.nl