15-10-2020

Verzorgingsproducten: Wat gebruik je?

Een hele tijd geleden heb ik twee blogs geschreven over verzorgingsproducten. Deze kun je hier en hier lezen.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en er is veel veranderd. Er zijn inmiddels heel veel ‘natuurlijke’ producten bijgekomen. In de supermarkt, in de drogist, via verkoopparty’s, tegenwoordig prijken op veel etiketten labels met: 100% natural, 100% puur, etc. Maar hoe puur en natuurlijk is het eigenlijk echt?

Net als bij voeding vaak het geval is, als dit soort termen op het etiket staan moet je dubbel alert zijn. Negen van de tien keer klopt dit niet. Er zijn echt maar héél weinig merken en producten 100% natuurlijk. En het kan ook nog zijn dat het ene product van een merk wél goed is en een ander product weer niet. Je moet dus héél alert zijn en producten kopen met ingrediënten die je kent en waarvan je weet dat ze oké zijn.

Je kunt heel veel producten zelf maken, zoals deodorant. Recepten hiervoor kun je o.a. vinden in de bovenstaande blog. Gebruik voor het zelf maken van verzorgingsproducten zo puur mogelijke ingrediënten, het liefst biologisch.

Vind je zelf maken echt teveel gedoe en koop je liever kant-en-klaar, in de webshop van Smakelijck heb ik alleen producten opgenomen die echt 100% natuurlijk zijn, zonder twijfelachtige ingrediënten. En dan kan het dus zijn dat ik van een bepaald merk niet het hele assortiment heb, omdat deze dus niet overeenkomen met wat ik natuurlijk vind en stoffen die niet op je huid (en dus ook niet in je lichaam) thuishoren.

Welke stoffen moet je absoluut vermijden en horen NIET in natuurlijke verzorging thuis?

SLS - SODIUM LAURETH SULFATE


SLS of Sodium Laureth Sulfate is een lekker schuimend ingrediënt wat je vooral tegenkomt in shampoos, douchegels, handzepen etc. Steeds meer verzorgingsproducten zijn vrij van SLS, maar vaak zit er dan een milder sulfaat in verwerkt. Ook deze sulfaten kun je beter vermijden. Sulfaten zijn agressieve reinigers die de beschermlaag van je huid kunnen aantasten. Huidirritatie, allergieën en haaruitval kunnen gevolgen zijn van het gebruik van SLS. 

Let op ingrediënten als: sodium lauryl sulfate, SLS, sodium laureth sulfate, SLES, natriumlaurylethersulfaat.

TRICLOSAN (of triclocarban)

Deze stof is antibacterieel en vind je veel in tandpasta’s, deodorant, handreinigers, zepen en cosmetica. Deze stof kan allergieën veroorzaken (vooral bij jonge kinderen), vruchtbaarheidsproblemen en werkt hormoon verstorend.

Triclosan is ooit op de markt gebracht als bestrijdingsmiddel. Absoluut vermijden deze stof.

MINERALE OLIEN

Deze stof wordt onder andere veel gebruikt in lippenbalsems (vaseline en labello o.a.) en babyproducten. Het sluit de huid af en brengt daardoor het vochtregulerend vermogen van de huid in de war. De huid kan haar afvalstoffen niet meer kwijt en het laat zuurstof niet meer door.

Na langdurig gebruik kan het leiden tot een uitgedroogde huid, waardoor je nog meer gaat smeren en de vochtbalans van slag raakt en je huid dus nog droger wordt. Het bekende, verslavende ‘labello-effect’.

Deze stof vind je onder diverse namen op het etiket: petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, vaseline, paraffine, paraffube, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil.

SILICONEN

Siliconen zijn synthetisch en huidonvriendelijk. Ze laten een laagje achter op je huid wat de huid afsluit, net als minerale olien. Het zit in veel huid en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta.

Op het etiket: Alle ingrediënten die eindigen op -cone zoals dimethicone, cyclomethicone, simethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone

BENZYL BENZOATE

Dit is een oplos- en conserveringsmiddel. In heel veel (ook zgn. natuurlijke) huidverzorgingsproducten te vinden. Het is een irriterend middel dat het bovenste gedeelte van de luchtwegen kan irriteren, maar het kan ook hoofdpijn, duizeligheid en bloeddrukdaling veroorzaken. Het onderdrukt de functie van het centrale zenuwstelsel.

TRIETHANOLAMINE (TEA)

Deze stof wordt gebruikt in make-up producten als eyeliner, mascara, oogschaduw, blusher en foundation, maar ook in parfums, haarverzorgingsproducten, haarverf en scheerproducten.

Het wordt toegepast als emulgator, maar ook om de pH waarde van producten aan te passen. Het is giftig en kan irritatie aan ogen, huid en longen en allergieën veroorzaken. Ook kan de stof vervuild zijn met nitrosaminen, waarvan vaststaat dat ze kankerverwekkend zijn.

PARABENEN

Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen die de hormoonhuishouding negatief kunnen beïnvloeden. Ook zijn parabenen één van de hoofdoorzaken van allergische reacties op een product. Een heel groot gedeelte van de verzorgingsproducten bevatten parabenen.

Op het etiket: Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben,  bethylparabenen, BHA, BHT

ALUMINIUM

Aluminium wordt voornamelijk in deodorant gebruikt. Aluminium werkt als een tijdelijke kurk of stop op je poriën. Hierdoor kan het zweet er niet uit. Helaas wordt aluminium gemakkelijk door de huid opgenomen. Aluminium is in verband gebracht met een verhoogde kans op alzheimer en het is kankerverwekkend. Er zijn ook natuurlijke mineralen die aluminium bevatten. Deze producten worden niet door de huid opgenomen en weerhouden je niet van zweten. Toch zijn sommige onderzoekers niet helemaal zeker van de veiligheid van deze stoffen. Met deze reden is het aan te raden dagelijks gebruik van alum houdende producten te vermijden.   

Op het etiket te herkennen aan: Aluminium, aluminum chlorohydrate, Alum, aluin of potassium alum, ammonium alum

PROPYLENE GLYCOL

Dit ingrediënt vind je vaak in make-up, shampoos, deodorant, zeep, crèmes, douchegels, babydoekjes, haarmousse etc. Het werkt echter zeer uitdrogend en ontvettend. Bovendien kan het irriterend zijn voor de huid, ogen en longen. Langdurig gebruik kan allergieën veroorzaken. Het inslikken van deze stof kan van invloed zijn op de hersenen, ademhaling, en kan lever en nierschade veroorzaken. Via de huid dringt deze stof ook ons lichaam binnen en is vermijden dus aan te raden.

PEG’S

Dit product is een synthetisch ontvettingsmiddel, het zit o.a. ook in ovenreinigers. PEG verwijdert de beschermende laag van je huid. Daardoor wordt je huid kwetsbaar en veroudert je huid sneller. PEG kan verontreinigd zijn met een kankerverwekkende stof, namelijk dioxaan. Ook kan het hoge hoeveelheden zware metalen (zoals arsenicum, lood, cadmium) bevatten die je huid kunnen binnendringen. Deze kunnen auto-immuunziekten, neurologische en leverproblemen veroorzaken

Te herkennen onder de namen: Polyethenol Glycol, afkorting PEG gevolgd door een nummer zoals PEG2, PEG40 etc. polyethylene glycol, polyether glycol

Zie je hierboven een stof staan die ook in jouw zogenaamd natuurlijke verzorgingsproduct zit? Dan wordt er zoiets verteld als: ‘Ja, maar deze stof vind je ook terug in de natuur… In een bepaalde bes of plant.’ Maar als een dergelijke stof synthetisch gefabriceerd wordt, is het natuurlijk iets totaal anders dan wanneer je de stof uit de natuur neemt. E621 vind je ook in de natuur: champignons, kaas en tomaten bevatten óók mononatriumglutamaat, maar je weet inmiddels wel dat het nagebootste stofje in onze voeding in de vorm van MSG/E621 veel vervelende klachten kan geven.

Een fabrikant die zijn product een natuurlijk verzorgingsproduct noemt is dus NIET altijd natuurlijk. Het effect van een ingrediënt kan per persoon verschillen. De een heeft een veel gevoeliger huid dan de ander. Vooral baby's en kleine kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen. Baby's en kinderen tot 3 jaar zijn gevoeliger voor alles wat hun hormoonhuishouding kan beïnvloeden, omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn. Verzorg daarom je kinderen zo puur mogelijk. Liefst met zo min mogelijk verzorgingsproducten en blijf weg van lekker geurende zalfjes en babyshampoos.

Wil je weten wat ik zelf gebruik aan natuurlijke verzorging? 

Gezichtsverzorging: Voor het slapen gaan gebruik ik het liefst de Castorolie van More Natural. Deze fijne olie wordt ook wel wonderolie genoemd en is zeer bekend in heel veel landen. Het is een hele dikke olie, dus niet zo fijn om overdag te gebruiken. Het maakt je huid mooi egaal en glad.

Voor overdag gebruik ik het liefst een pure olie. Bijvoorbeeld Jojoba-olie, arganolie of pure amandelolie. Ook de face-oil van Loveli vind ik fijn voor overdag. Veel mensen vinden een olie te vet, maar dan gebruik je teveel. Je hoeft echt maar een paar druppels te gebruiken en je wrijft dit goed in. Dan is het niet vet, maar wel heel verzorgend. 

Mondverzorging: Ik poets mijn tanden met een plasticvrije tandenborstel en tandpasta van Urtekram. Verder gebruik ik flosdraad en ragers van Next Brush.

Haarverzorging: Mijn haar was ik met de haarzepen van Helemaal Shea. Daarna gebruik ik de Conditioner om het wat soepeler en zachter te maken. Als mijn haar erg droog is dan kneed ik er wat Jojoba-olie doorheen die ik vaak ook voor mijn gezicht gebruik.

Lichaam: Mijn lijf was ik met de zepen van Helemaal Shea of Werfzeep. Hier gebruik ik ook gerust de haarzeep voor waar ik op dat moment mijn haar mee was. Scheren doe ik ook met behulp van één van de zepen die ik op dat moment gebruik. De shampoozepen gebruik ik dus gewoon overal voor :-) 

En ik probeer elke keer weer een ander geurtje uit. Overigens zijn er ook speciale scheer en bodyzepen. Mocht je dat fijn vinden.

Mijn lichaam smeer ik in met een pure olie. Dit kan één van de bovenstaande oliën zijn die ik ook voor mijn gezicht gebruik: Argan, Jojoba, Amandel, kokosolie o.i.d. De mangoboter of sheaboter vind ik hier ook héél fijn voor.

In de wintermaanden houd ik mijn lippen zacht met de lippenbalsem van Loveli. Sommige balsems hebben een heel licht kleurtje en als je dat niet wilt is er ook een naturelversie.

Deodorant: Ik ben nog steeds fan van de deodorantpoeder van Ohm, vooral de kokosgeur. Maar sinds Loveli haar deo’s heeft verbeterd gebruik ik hiervan de Power of Zen en de Limeted edition Coconut. Die laatste is veruit favoriet, maar niet altijd verkrijgbaar.

Voor wondjes, plekjes, pukkeltjes, oneffenheden e.d. ben ik al jaren fan van de Calendulazalf van Weleda. Dit verzacht direct en hiervan zorg ik altijd dat ik een tube in huis heb. Droge, ruwe huid is hiermee ook zo verdwenen. Ik smeer dit overal op, ook bij de kinderen. Er is nu ook een Eerste Hulp spray van Calendula.

En natuurlijk ben je nu ook benieuwd wat mijn kinderen gebruiken…


Mijn 10plussers gebruiken veel zoals bovenstaande. Dezelfde tandpasta, deo, haarzeep, etc,

Voor m’n kleine kuiken gebruik ik zo min mogelijk.

Wil je kant-en-klare billendoekjes dan zijn Water-Wipes de enige die zo min mogelijk ingrediënten bevat. Beter is zelf een sprayflesje maken met water en bijv. amandelolie en dan wasbare zachte doekjes gebruiken of tissues.

Voor het wassen van het haar, het lichaam, etc. is water meer dan voldoende. Wil je toch zeep dan is calendulazeep of Baby&kidszeep heel fijn en zacht voor de huid. Deze kun je voor alles gebruiken.

Voor kinderen zijn er speciale kindertandpasta’s en kindertandenborstels.

Er zijn speciale babyproducten zonder schadelijke stoffen. Zoals de babybalsems van Oh lief of Weleda. Deze kun je hier allemaal vinden.

Hopelijk kun je hier weer wat mee en als je vragen hebt, stel ze gerust!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

44 Reacties

  • Santine
    Santine vrijdag 16 okt 2020 om 11:00
    Hoi williene,. Isde face cream van loveli dus niet helemaal natuurlijk??
    • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 11:08
      Dat klopt, ik vind deze te bewerkt.
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 11:10
        Deze bevat o.a. de benzyl alcohol/benzoate.
    • Joanne
      Joanne vrijdag 16 okt 2020 om 11:18
      Hi Williene, wat een fijne tips! Ben heel benieuwd welke producten je man vooral ook gebruikt!
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 11:30
        Hetzelfde als mij en de kinderen :-) Hij gebruikt al jaren de scheerzeep van Werfzeep, een milde olie om daarna zijn gezicht te verzorgen. Shampoo hetzelfde als wij, dus een haarzeep met evt. de Conditioner. Tandpasta e.d. is gewoon hetzelfde en gebruiken we met het hele gezin. Deodorant: Loveli, er zijn ook speciale mannengeuren in de webshop. Hij gebruikt ook vaak de Magnesium Creme deo van Ohm.
    • Gerrie Schinkel
      Gerrie Schinkel vrijdag 16 okt 2020 om 11:59
      Hoi Williene. Wat fijn dat je dit met ons wil delen. ❤️
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 12:06
        Graag gedaan!
    • Lydia
      Lydia vrijdag 16 okt 2020 om 14:09
      Hallo Williene, Zijn de producten van Naïf ook natuurlijke producten? Dat dacht ik namelijk, maar jij hebt ze er niet tussen staan.. Gr. Lydia
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 15:16
        De oude lijn van Naif niet. De nieuwe heb ik me nog niet goed genoeg in verdiept.
    • Petra
      Petra vrijdag 16 okt 2020 om 19:04
      Hoi Williene, dank voor deze heldere uitleg! Hoe denk je over het merk HappySoaps? Ik kan in hun deodorant geen stoffen vinden die jij in deze blog noemt.
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 19:34
        De deo ziet er prima uit, de shampoo bars bevat echter sulfaten en heel veel kleurstoffen.
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 19:35
        Overigens zijn er nog tientallen andere stoffen die ik niet heb genoemd die óók schadelijk zijn. Ik heb een lijstje gemaakt van de 10 meest voorkomende. Dus denk niet automatisch dat als ze niet in deze blog staan dat het dan wel oké is.
    • Heidi
      Heidi zaterdag 17 okt 2020 om 22:33
      Ik gebruik alle gezichtprodukten van WAAR Staat 100% natuurlijk maar is dat ook zo Ingrediënten: Aqua, Glycerin, Helianthus Annuus Hybrid Oil*, Alcohol, Pentylene Glycol, Distarch Phosphate, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Squalane, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Polyglyceryl-3 Stearate Acacia De-currens/Jojoba/Sunflower Seed Wax/Polyglyceryl-3 Esters, Cetyl Palmitate, Butyrospermum
      • Smakelijck dinsdag 20 okt 2020 om 19:10
        Hier zitten wel een aantal stoffen in die ik niet zo natuurlijk vindt. Ze zijn niet direct heel schadelijk, maar er zijn betere en natuurlijke middelen te koop :-)
        • Heidi
          Heidi donderdag 22 okt 2020 om 14:27
          Bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik maar eens iets van olie ga proberen. Zag op je site jojobaolie maar die word dikker als het koud is las ik. Weet niet of ik dat handig vind. Misschien dat de loveli olie dan handiger is.
        • Heidi
          Heidi zaterdag 24 okt 2020 om 20:45
          Hoi Williene, vandaag het pakketje ontvangen wat een heerlijke olie van loveli. Ook de deo besteld , nu gebruikt mijn zoon altijd zilver deo Aqua, Potassium Alum, Squalane, Glycerin, Triethyl Citrate, C14-22 Alcohol, Silver, Silver Citrate, Citric Acid, Sklerotium Gum, C12-20 Alkyl Glucoside, Parfum*, Limonene, Linalool, Citra Wat vind jij van de ingrediënten? Hij is niet zo van de veranderinge
    • Rianda
      Rianda maandag 19 okt 2020 om 13:09
      Ha Williene, Super de super bedankt!!! Ik word helemaal blij van je blog!!;) Helder en duidelijk!! Echt fijn!! Enne... als ik dan nog iets mag vragen: Afwasmiddel en wasmiddel? Hoe doe jij dat? Ik kreeg van iemand Amway als tip aangereikt... is dat een goed alternatief voor bijv. Robijn enzo? Ik heb al geprobeerd me in de stoffen te verdiepen, maar wat een namen!:) Heel erg bedankt voor dit!!
      • Smakelijck dinsdag 20 okt 2020 om 19:12
        Wasmiddel e.d. is inderdaad nog een stuk apart. Zelf let ik vooral dat het ecologisch is, zoals bijv. Ecover en Klok, maar het beste is zo natuurlijk mogelijk met bijv. baking soda, azijn, wasnoten e.d. Ik heb daar zelf geen tijd voor, dus neem ik genoegen met de ecologische middelen.
    • Mirjam
      Mirjam dinsdag 20 okt 2020 om 22:10
      Bedankt voor deze info!! Ik heb wel een vraagje over de deo. Ik heb de deo van Lovelli een keer gehad in de geur van fresh cotton, maar ik kreeg er hele geirriteerde oksels van met rode bultjes. Waar ligt dit aan en wat kan ik evt dan gebruiken? Als ik een deo gebruik van bijvoorbeeld Dove dan heb ik nergens last van. Gr. Mirjam
      • Smakelijck donderdag 22 okt 2020 om 14:52
        Dat kan inderdaad, sommigen reageren sterk op de baking soda. Daarvoor zijn de speciale versies, de sensitive skin. De Coconut is zonder Bakingsoda en de deodorant cremes Orange Blossom en Magnesium bevatten ook geen baking soda.
      • Smakelijck donderdag 22 okt 2020 om 14:52
        Dat kan inderdaad, sommigen reageren sterk op de baking soda. Daarvoor zijn de speciale versies, de sensitive skin. De Coconut is zonder Bakingsoda en de deodorant cremes Orange Blossom en Magnesium bevatten ook geen baking soda.
        • Mirjam
          Mirjam zaterdag 24 okt 2020 om 21:12
          Bedankt voor je reactie! Dan ga ik die eens proberen. Ik schrik altijd weer als ik lees hoe slecht de ‘gewone’ deo’s zijn.
    • Andrea
      Andrea vrijdag 23 okt 2020 om 17:47
      Hoi, Leuke blog weer! Ik krijg standaard, bij wat voor olie ik ook gebruik op mijn gezicht, hartnekkige uitslag rond mijn ogen. Heb kokosolie, arganolie, jojoba, amandelolie enz allemaal geprobeerd. Als ik stop dan trekt het weer weg. Ik gebruik nu de seabutter van Natural Heroes. Deze gebruik ik voor lichaam, gezicht en als wax voor mijn haar. Dit werkt perfect. Gr. Andrea
      • Smakelijck maandag 26 okt 2020 om 10:02
        Fijn dat je iets hebt gevonden wat voor jou werkt. Iedereen is anders en iedere huid reageert ook anders. Je moet inderdaad vinden wat jouw huid nodig heeft.
    • Engelina
      Engelina zondag 25 okt 2020 om 19:02
      Hallo Allemaal, ik heb tot op heden nog niet De ideale shampoo gevonden. Ik wissel af met plantaardige brahmi en shampoo van Urtekram. No-shampoo en zeepbars werkten bij mij niet. Met tandpasta heb ik eindelijk een fijn product gevonden: HealThy Mouth Blend met goede tandenborstels. Ook maak mijn eigen crème, deodorant (ook zonder bakpoeder) die recepten zijn te vinden op Aromalifestyle.
      • Smakelijck maandag 26 okt 2020 om 10:03
        https://www.smakelijck.nl/webshop/haarverzorging/ Hier vind je diverse soorten shampoos. Heel veel andere natuurlijke haarverzorging heb ik nog niet gevonden.
    • Smakelijck maandag 26 okt 2020 om 10:00
      @Heidi, ik reageer even hier op je, de deo die je zoon gebruikt bevat o.a. aluminium.
      • Heidi
        Heidi dinsdag 27 okt 2020 om 16:51
        Oja idd had ik overheen gekeken. Ga ik maar opzoek naar een andere voor hem. Denk dat hij die van loveli niet fijn vind want die is best droog om te smeren en hij heeft nu een roller. Bedankt weer voor je reactie.
        • Smakelijck woensdag 28 okt 2020 om 15:14
          Graag gedaan!
      • Heidi
        Heidi donderdag 29 okt 2020 om 11:48
        Sorry dat ik je weer lastig val Maar toch even een vraagje potassium alum is toch niet zo schadelijk als gewone aluminium? Is echt een doolhof om een goede deo voor hem te vinden
        • Smakelijck maandag 02 nov 2020 om 14:21
          Het blijft een vorm van aluminium, dus daar ben ik niet zo weg van. Uiteindelijk kies je natuurlijk zelf hoe ver je wilt gaan.
    • Susanne
      Susanne zondag 25 apr 2021 om 23:47
      Dag Williene, bedankt! Twee van mijn zoons (8 en 1 jaar) hebben eczeem. Om niet aan de hormoonzalf te hoeven, smeren we op advies van de dermatoloog dagelijks vaseline-cetomacrogol crème. We hebben jojobaolie, kokosolie en schapenzalf geprobeert. Helaas werkt dit onvoldoende. Ik zie dat in de crème petrolatum, alcohol, paraffinum en propylene glycol zit. Heb je advies voor een alternatief? Bedankt
      • Smakelijck maandag 26 apr 2021 om 10:44
        De Calendulazalf van Weleda is zeer geschikt en verzachtend voor de huid: https://www.smakelijck.nl/webshop/lichaam/weleda-calendulazalf/ Er zit oa vitamine E in wat de huid herstelt. En uiteindelijk op zoek gaan naar de oorzaak van de eczeem. Deze komt bijna altijd vanuit de darmen. Een probiotica kuur kan al wonderen doen. Succes!
        • Susanne Broekroelofs
          Susanne Broekroelofs maandag 26 apr 2021 om 13:59
          Dank je wel voor je snelle en heldere antwoord! Die gaan we maar eens uitproberen. Vind je een probioticakuur ook geschikt voor een 1 jarige, welke zou je dan evt aanraden? Bedankt!
    • Smakelijck maandag 26 apr 2021 om 14:13
      De microbiol van bijv. Vitals is in druppelvorm en te gebruiken vanaf de geboorte. Hetzelfde geldt voor de Metagenics. Ook in druppelvorm, dus ook heel gemakkelijk te gebruiken voor kinderen tot 12 jaar.
    • Susanne Broekroelofs
      Susanne Broekroelofs maandag 26 apr 2021 om 16:01
      Heel erg bedankt voor je reacties! Ik ga het uitproberen. Hartelijke groet, Susanne
    • Hilly
      Hilly zaterdag 11 sep 2021 om 14:04
      Wat een duidelijke blog! Ik vroeg me nog even af wat voor handzeep u gebruikt in wc/keuken? Gewoon een blok zeep of ...?
    • Hilly
      Hilly zaterdag 11 sep 2021 om 14:04
      Wat een duidelijke blog! Ik vroeg me nog even af wat voor handzeep u gebruikt in wc/keuken? Gewoon een blok zeep of ...?
      • Smakelijck maandag 13 sep 2021 om 09:36
        Dankjewel! Voor handzeep gebruik ik inderdaad gewoon een blok zeep bijvoorbeeld van Helemaal Shea, Werfzeep of Nature bar, zie hier: https://www.smakelijck.nl/webshop/handverzorging/ Je kunt er ook zelf vloeibare zeep van maken.
        • Smakelijck maandag 13 sep 2021 om 09:37
          Zie hiervoor het recept: https://www.smakelijck.nl/recepten/natuurlijke-verzorging/zelf-handzeep-maken-/
    • Karin
      Karin woensdag 13 apr 2022 om 09:59
      Ha Williene, een vraagje over deodorant. In de webshop kan ik de Ohm varianten niet vinden. Is de reden dat je ze niet verkoopt omdat je er niet meer achter kan staan? Is de samenstelling veranderd of ben jij tot andere inzichten gekomen? Je hoeft mij natuurlijk geen uitleg te geven waarom ze niet meer in je webshop staan, alleen het feit of ze nog verantwoord zijn is mijn vraag. Mvg Karin
      • Smakelijck woensdag 13 apr 2022 om 10:07
        De Ohm deo is nog steeds verantwoord, maar erg in prijs gestegen. Ze waren al erg prijzig, maar nu kost een poeder deo 28,00 en dat vind ik gewoon te duur voor de webshop, daarom heb ik besloten om dit merk niet meer te verkopen.
    • Antoinet
      Antoinet donderdag 25 apr 2024 om 17:30
      Ha Williene, Wat heb jij je erin verdiept zeg. Wat kan je gebruiken als zonnebrandcrème? Ik lees wisselende reacties overhet gebruik van kokosolie. Mijn huid is best gevoelig en wil er dus een goede bescherming voor. Ik heb snel pigmentvlekken. Heb jij een tip? Groetjes Antoinet
      • Smakelijck maandag 29 apr 2024 om 11:10
        Zeker, kijk hier eens: https://www.smakelijck.nl/webshop/zonnebrand/ Succes!
Laat een bericht achter!
277