25-03-2013

Verzorgingsproducten!

Zoals ik in m'n budget blog al schreef, op verzorgingsproducten valt heel wat te besparen. Zowel voor het milieu, op je eigen lijf, maar ook wat betreft je portemonnee.
Nu vind ik dat er heel veel geweldige blogs en sites zijn waar hier uitgebreid over wordt geschreven en bovendien heb ik me er onvoldoende in verdiept om te weten welke verzorgingsproducten wel en niet goed voor je zijn.

Wat weet ik wel?
Dat in de gewone dagelijkse verzorgingsproducten als tandpasta, shampoo, dag en nachtcreme, make-up, douchegels, deo's, ontzettend veel schadelijke ingredienten zitten. Net als in voeding zeg maar, alleen dan nog wat erger ;-) Mijn eerste reactie was, ach, ik slik het toch niet door, dus het zal wel meevallen. Helaas is dat niet het geval, want het dringt wel degelijk door je huid heen.

Zoals gezegd, ik weet niet welke shampoo's e.d. er oké zijn en welke je moet vermijden. Want dan gaan we het hebben over siliconen, parabenen, sulfaten en weet ik al niet meer. Ik zou zeggen, als je je verveelt terwijl je onder de douche staat of je je tanden poetst, kijk eens op de ingrediënten lijst. Binnen 10 seconden begint het je te duizelen.

Er zijn ook alternatieven. Welke producten je wel kunt gebruiken kan ik je helaas niet vertellen. Want wat de één zegt dat veilig is, schijnt er toch weer iets in te zitten wat bepaald niet door de beugel kan. Bovendien zijn de alternatieven vaak aan de prijs. En dat kan allemaal veel makkelijker en goedkoper.

Je kunt heel veel namelijk zelf maken. Ik was bijvoorbeeld al heel lang van plan om mijn eigen tandpasta te maken. Nu ben ik er dan eindelijk toe gekomen.

Ik heb een recept gebruikt van Julia Kang. Dit recept dwarrelt echter overal op internet als je googled op het zelf maken van tandpasta. Ik heb mijn tanden er 1 keer mee gepoetst, tot een trouwe lezer mij op de gevaren wees van het poetsen met zuiveringszout. Er zijn verschillende verhalen over te vinden, maar voor de zekerheid ben ik er direct weer mee gestopt. Zuiveringszout zou je glazuur van je tanden teveel aantasten. Ik deel het recept, omdat verschillende mensen er naar gevraagd hebben, maar wees voorzichtig!

Tandpasta:

2 eetlepels kokosolie, 1 theelepel zuiveringszout, 10 druppels pepermuntolie

Roeren, in een glazen potje stoppen en poetsen maar ;-)

Kokosolie is bewezen dat het je tanden beschermt tegen bacterien en gaatjes (zie: http://zaplog.nl/zaplog/article/kokosolie_tegen_gaatjes).

Een andere manier is je tanden poetsen met Keltisch zout. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar ben toch erg bang om m'n tandglazuur te beschadigen.

Lees hier meer over tandpasta, het zelf maken en wat er in zit.

Het volgende recept van shampoo komt van Green Evelien. Ik kreeg deze tip van wederom een trouwe lezer van mijn blog.

Shampoo:
1 eetlepel zuiveringszout op 250 ml water. Hiermee was je je haren. Uitspoelen met een scheutje appelazijn, verdunt in water. Je kunt het zuiveringszout langzaam afbouwen, tot je je haren alleen nog maar met water hoeft te wassen. Het is ook zeker niet nodig om je haar vaak te wassen, hiermee stimuleer je alleen maar dat je haar vetter wordt.

Je kunt ook je haar wassen met Aleppozeep. Dit is een natuurlijke zeep uit Syrie. Ik heb hier heel lang m'n haar mee gewassen, jaren geleden. Tot de zeep op was, en ben toen weer overgegaan op shampoo. Dit is wel een ideale manier als je niet teveel gedoe wilt en toch je haar natuurlijk wilt wassen. Aleppozeep vind je vaak in de natuurwinkel of op internet.

En nog veel meer manieren om je haar natuurlijk te wassen.

Let op: Je haar zal wel even door een wenningsfase moeten gaan. Dit kan resulteren in roos/droog haar of juist vet. Na een aantal weken zal je haar vanzelf herstellen. In shampoo zitten namelijk siliconen (sls) deze zorgen voor een laagje om je haren. Deze worden geleidelijk afgebroken, wat zorgt voor een reactie op je haar. Na een paar weken is je haar hersteld en zal het alleen maar mooier, zachter worden en meer gaan glanzen.

Douchegel:
Heb je helemaal niet nodig, want het droogt je huid enorm uit. Alleen wassen met water is voldoende. Vind je dit toch echt geen fris idee, je kunt etherische olie kopen die je in je bad druppelt. Een paar druppels en je hebt een heerlijk lavendel-rozen-eucalyptus-of-wat-je-maar-lekker-vindt-bad. Deze olie is wel aan de prijs (rond de 7,50 euro) maar je hebt maar een paar druppels nodig, dus je doet er heel erg lang mee. Kijk voor (natuurlijke) etherische olie op bijv. Gekruid.nl maar ze zijn ook te koop bij de natuurwinkel, drogist, de Tuinen etc.

Crèmes, bodylotion:
Er zijn zoveel dure creme's op de markt waarvan geen enkel bewijs is dat ze werken. Maar we smeren er lustig op los.
Dat kan beter: Mijn gezicht en handen smeer ik dagelijks in met kokosolie. En zo'n 1 keer per week mijn lichaam met kokosolie. Het resultaat is een heerlijk zachte huid en zeker niet vet. Na even doorsmeren trekt het heel goed in.

Scrub:
Dit recept gebruik ik al jaren heb ik ooit eens ergens gelezen. Ik doe het veel te weinig, maar als ik het doe, dan zo:
Paar eetlepels olijfolie (of kokosolie), theelepel zuiveringszout of gewone zout, evt. paar druppels citroensap.

Door elkaar roeren en lekker mee scrubben!

Deodorant:
Je kunt jezelf 2x per dag wassen met koud water, of je oksels met zuiveringszout. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, ik gebruik nog m'n oude vertrouwde deo, (die niet helemaal zuiver is maar wel zonder aluminium chlorohydrate).

Gezichtmasker:
Op Miss Natural vind je leuke tips voor natuurlijke maskers!

Verdere tips, bijvoorbeeld het zelf maken van wasmiddel en afwasmiddel kun je op Bespaar energie vinden.
Met deze tips help je het milieu, maar je merkt het ook zeker in je portemonnee. 45 cent voor 5 liter witte wasmiddel vind je niet in de supermarkt, toch?

En als je het allemaal teveel gedoe vindt om zelf te maken en gewoon een potje of tube wilt gebruiken kun je in de Smakelijck webshop alle producten kant en klaar bestellen met 100% natuurlijke ingredienten.



En wie weet hebben jullie nog veel meer tips, recepten en ideeën, deel ze hier!

Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

36 Reacties

  • Marjan
    Marjan dinsdag 31 dec 2013 om 16:37
    Voor douchegel gebruik ik wat water, marseillezeep, olijfolie, kokosolie en een beetje baksoda.

    Zeep oplossen in het water (aan de kook brengen) de olijf en kokosolie toevoegen als het mengsel iets is afgekoeld (om schiften te voorkomen) dan de baksoda erbij en een nachtje laten indikken.

    Ik voeg er daarna vaak een paar druppels geur aan toe alleen omdat ik bepaalde geurtjes gewoon heerlijk vind.
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 08 jan 2014 om 22:31
      Ben wel heel benieuwd naar de verhoudingen van deze douchegel, kan het niet vinden op internet. Hoop dat Marjan dit eens leest....
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 31 dec 2013 om 19:13
      Klinkt goed! Bedankt voor het doorgeven van je 'recept'! Fijne avond!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zaterdag 13 apr 2013 om 04:34
    Hallo Michelle,

    Dat ziet er echt super uit, en ik zag dat een gedeelte te bestellen is bij Bewustwinkelen.nl, dat betekend dat je het daar kunt bestellen, en bij de dichtsbijzinde drogist, of natuurwinkel kunt ophalen.
    Ik ben er erg benieuwd naar, had het zelf net gevonden, en zag toen jouw berichtje, het lijkt me een super product.

    groetjes Gerdien
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zaterdag 13 apr 2013 om 03:19
    http://www.girlscene.nl/p/2452/de_magische_producten_van_dr._bronner

    Vind deze wel heel super klinken, denk dat ik daar maar eens deo van probeer te maken:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 apr 2013 om 22:31
      Leuk! Dan ga ik het zeker proberen!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 17 apr 2013 om 21:43
      Ik heb het vandaag geprobeerd! Het werkt goed :)groetjes Eline
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 apr 2013 om 18:47
      Bedankt voor je tip Eline! Ga ik ook eens proberen!
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 16 apr 2013 om 17:13
      Hallo allemaal,

      Ik zie net op de site voedzo.nl dat alleen kokosolie ook al voldoende is als deo. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ga het zeker doen! Ik krijg namelijk ook uitslag van zuiveringszout.

      Groetjes Eline.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 apr 2013 om 09:53
      Hé, toevallig las ik dit product een tijdje terug in een krantje van de bio-winkel. Ik was het weer helemaal vergeten, en nu zie ik het hier ;-) Wil je het me laten weten als het bevalt?

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 apr 2013 om 20:15
    Bedankt voor je toelichting Gerdien!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zaterdag 06 apr 2013 om 19:13
    Hallo Julia,

    Sorry was hier even niet geweest dus had je reactie niet gezien, in de deo zit Layryl Lactate, en ik kon helaas alleen maar artikelen vinden in het engels, ik bedoel anders had ik even een link neergezet, maar het is een veroorzaker van huidkanker.
    Dus bij nader inzien ook niet een leuke vervanger voor de andere deo's.
    Heb wel 1 gevonden in amerika, maar die is hier niet te koop, vervelend is dat, het is echt een probleem heb ik gemerkt ik heb al gekeken naar dr.hauschka, die is ook niet goed, en soms tussendoor probeer ik er weer wat te bekijken.
    Je hebt bijvoorbeeld ook de kristaldeo's, maar als je goed leest, dan begrijp je dat het wel natuurlijk is, maar wel aluminium bevat, Kalium Aluminium Sulfaat en Ammonium Aluminium Sulfaat. Dus we kunnen ng even verder zoeken helaas.

    groetjes Gerdien


    Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 apr 2013 om 21:50
    Hoi Julia,

    Bedankt voor je leuke reactie en je complimenten! Leuk om te horen dat mensen er ook echt wat aan hebben! Heel fijn!

    Dankjewel!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 04 apr 2013 om 09:08
    Ik wilde nog even aan Gerdien vragen; wat schort er dan aan de deospray van Logona? Het leek mij namelijk wel wat, maar als het ook schadelijke spullen bevat dan laat ik 'm aan me voorbijgaan.

    Williene, ik vind dat je een superleuke blog hebt! Ik volg je nu zeker een jaar en heb al veel van je recepten gemaakt. Je doet het erg leuk, en schrijft inderdaad met een positieve inslag ;-) In die omschrijving kan ik me wel vinden. Ook kan ik je kritische blik erg waarderen. Zelfs mijn zusje heb ik kunnen warm maken voor e-nummer vrij eten, die toch echt van de patat e.d. is. Zij gaat nu ook steeds meer eten, grotendeels naar aanleiding van jouw recepten, die herkenbaar zijn, ook voor mensen die niet heel culinair zijn ingesteld. En gemakkelijk klaar te maken. Ook heel fijn!

    Ga zo door!

    groetjes Julia
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 03 apr 2013 om 21:33
    Dankjewel voor je reactie! Zie mijn reactie hierboven, ik doe het nu ook 2 weken en vind het prima werken, maar wel 'gedoe'. Maar ook dat went ;-) Ik weet nog niet of ik helemaal overstap naar alleen water, maar ik ga wel zien hoe ver ik kom!

    Die houtjes ken ik niet. Wat grappig, maar lijkt me ook niet heel fris? Geen idee, heb er geen ervaring mee! Zal eens kijken op de site!

    Bedankt voor het delen van je ervaringen! Interessant!

    Groetjes, Williene
  • Carolien
    Carolien woensdag 03 apr 2013 om 09:45
    Ik heb het een tijdje geprobeerd om m'n haar zonder shampoo te wassen, en dan wel met zuiveringszout, en later ook met alleen water, het duurde best een tijd dat mijn haar minder vet was, later werd het inderdaad wel zacht, maar toch voelde ik mij niet helemaal fris. Ik denk dat ik het met 1 van de natuurlijke zepen uit 1 van de reacties hierboven ga proberen.

    Bij waschbaer hebben ze houtjes waar je aan het uiteinde op moet kauwen, zodat er een borsteltje ontstaat, daar schijnen ze in bijv. Afrika of zo hun tanden mee te poetsen. Daar kan je dan ongeveer twee weken mee doen, dan een stukje afknippen, weer een borsteltje kauwen enz.
    Dat leek me op zich wel wat, maar vind het eigenlijk niet zo hygienisch?

    Deodorant gebruik ik niet meer. Na het wassen gewoon wat zuiveringszout inwrijven, en je zweet nog wel maar het ruikt niet. Maar ik las dat sommigen er uitslag van krijgen, maar bij mij gaat het prima.
    Groetjes Carolien
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 02 apr 2013 om 21:36
    Ja je kan ook niet alles tegelijk doen natuurlijk, ik heb juist eerst de deo gedaan en wil nog graag een keer m'n shampoo veranderen.. Maar dan graag helemaal naar alleen water toe. En daar wacht ik liever even een vakantie voor af, zodat het niet erg is als ik er misschien niet op m'n best uitzie de eerste paar weken ;)
    Graag gedaan hoor! Je hebt een leuke blog trouwens :) Je schrijft altijd zo positief :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 03 apr 2013 om 21:29
      ;-) Ik doe het nu inderdaad met zuiveringszout en dat probeer ik na een paar weken af te bouwen. Ben nu ruim 2 weken bezig, m'n haar zit gewilliger en het is niet erg vet ofzo. Alleen als ik er kokosolie bij doe ;-) dus dat doe ik maar niet meer.
      Ik was het nu wel vaker dan ik met shampoo deed. Ik heb nu ook shampoozeep besteld bij werfzeep, ook helemaal natuurlijk. Ik ga eerst hiermee door, de zeep is bedoeld voor de kinderen. Maar als dit me niet bevalt ga ik het ook daarmee wassen.

      En bedankt voor je complimenten! Leuk om te horen!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 02 apr 2013 om 20:26
    Ja het wordt inderdaad wel hard, maar met warm weer is dat niet meer zo... En ik vind het zelf niet zo'n probleem want het smelt wel makkelijk als je het onder je oksels smeert ;). Wel jammer dat het voor jou niet zo goed werkt. Die hartkloppingen en irritaties lijken me inderdaad niet zo fijn, ik kan me voorstellen dat je dan graag iets anders wilt! Succes ermee :)
    • Gerdien Lindblad
      Gerdien Lindblad zaterdag 06 apr 2013 om 19:15
      O.k, kan gebeuren, ik gebruik het nog wel steeds, maar de klachten die ik ermee heb, maken wel dat ik nog steeds zoek naar wat anders.
      Ben blij voor jullie dat het wel goed gaat, en het werkt zeker tegen de nare luchtjes:-)

      Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 02 apr 2013 om 21:04
      Bedankt voor de reacties! Het recept kom je inderdaad overal tegen, fijn dat het helpt! Ik ben nog niet zover met de deo. Eerst maar eens shampoovrij worden, ik doe alles stapje voor stapje ;-)

      Maar heel erg bedankt voor je tips!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad dinsdag 02 apr 2013 om 19:55
    Deze deo maakte ik ook zelf, ik vind wel dat het erg hard wordt, en ik heb last van hartkloppingen erna, maar dat komt misschien omdat er erg veel zout zit in de baking soda.Ook irriteert het de huid bij mij, maar ik ben erg gevoelig wat dat betreft, heb wel gelezen dat sommige mensen ook allergisch zijn voor de mayzena, dus dat zou ook nog kunnen.
    Ik heb trouwens weer verder gekeken, en de deo van Logana, is dus achteraf weer niet goed.
    Ik had het op internet opgezocht en er stond de ingredienten zijn o.a: en daar stond dus niet alles bij, toen ik het in handen kreeg bleek er toch weer wat in te zitten wat niet mocht.
    Ga weer verder zoeken, en ondertussen gebruik ik nog hetgeen de vorige mevrouw heeft gepost.

    groetjes Gerdien
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 02 apr 2013 om 17:05
    Hoi,

    Ik maak zelf ook mijn eigen deo, het werkt echt super goed en is ook nog veel voordeliger! Ik heb hem op een andere blog gevonden (http://www.eetgoedvoeljegoed.com/), maar zal hem hier even delen:

    50 gram baking soda/zuiveringszout
    50 gram maizena
    4 el kokosolie (met of zonder geur, wat jij lekker vindt)
    Essentiële olie naar behoefte (kun je achterwege laten voor een neutrale geur)

    Doe de zuiveringszout en maizena in een kom en roer hier eetlepel voor eetlepel de (gesmolten) kokosolie doorheen. Je moet misschien even een poosje roeren voordat het een mooie massa wordt. Je kunt nu evt. 7-10 druppels olie toevoegen. Doe het nu in een bakje (evt in meerdere bakjes om na een poos weer een 'verse' te hebben) en smeer 's ochtends een heel klein beetje onder je oksels (het smelt vanzelf door je lichaamswarmte), ik heb altijd echt maar een heel klein beetje nodig voor de hele dag.

    Wat ook heel fijn is is dat je kleren minder snel 'stinken' naar deo (en zweetluchtjes). Hierdoor hoef je je kleren voor die reden minder snel in de was te doen en dat scheelt weer was :) Ik ruik hoogstens een geurtje na het sporten, maar dat is zeker niet een onaangenaam geurtje.
    Met deze hoeveelheid doe je echt wel een paar maanden! En wat betreft dat het meer werk zou zijn, dit hoef je maar 1 keer in de paar maanden te maken en dat duurt volgens mij nog niet eens 10 minuten. En voor gewone deo ga je toch ook naar de winkel?
    Ik heb nog geen enkel nadeel ervan ontdekt, behalve dat het de dag na het scheren wel meer prikt... Maar ja daar had ik ook wel last van (al was dat wel iets minder) bij reguliere deo, dus zo bijzonder is dat voor mij niet.

    Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!
  • wahyud
    wahyud zaterdag 30 mrt 2013 om 07:56
    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 09:27
    Tuurlijk, je kunt niet alles weten ;-)
    Maar je kunt ook niet zomaar bakpoeder vervangen door baksoda. Je kunt ze wel samen gebruiken.
  • Rianca
    Rianca donderdag 12 jun 2014 om 13:06
    Ik wilde zelf mijn tandpasta gaan maken..., maar lees hierboven dat 't zout dus niet goed is voor je glazuur... Wat gebruiken jullie dan voor tandpasta?
  • Smakelijck vrijdag 13 jun 2014 om 09:46
    Ik gebruik zelf de tandpasta van Urtekram, maar ik hoor héél veel mensen die poetsen met baksoda en hebben geen klachten. De één zegt dat het slecht is, de ander niet. Maar ik vind Urtekram ook heel fijn.
  • Trudy
    Trudy maandag 19 jan 2015 om 20:18
    Leuke blog :-) Zelf gebruik ik kokosolie als deo, als body oil en een paar druppels als haarconditioner. Mijn zus heeft een herboristen opleiding gevolgd en heeft een paar jaar shampoo voor mij gemaakt. Voorbije zomer heb ik mij zelf voor het eerst aan haar recept gewaagd. De ingredienten zijn niet aggresief (heb ik zelf ook opgezocht) en kan je bij een herborist vinden of online. Zuiveringszout heb ik een paar keer gebruikt maar er mee gestopt omdat mijn haar er enorm droog van werd en na wat opzoekingen bleek dat de PH waarde te hoog is en dus geen aanrader. Op blogs toen ook heel wat comments gelezen van mensen die na een paar jaar kapot haar hadden. Het recept van mijn zus vind ik echt goed en beter dan veel shampoos uit de bio winkel. Mocht je het willen proberen kan je het hieronder vinden. De ingredienten kan je lang in een donkere en droge omgeving bewaren. De prijs per flesje ken ik niet omdat ik de ingredienten van mijn zus heb gekregen. Benodigdheden voor 1 flesje shampoo (type normaal, vet of droog/gekleurd = essentiele olie) : 35g laurylglycoside 15g betaïne 0,5 g laurylalcohol (enkel bij shampoo voor droog/gekleurd haar !!) Mespunt citroenzuur 47,5 g water (geen kraantjeswater) 2 druppels essentiele olie (zie onderaan) PH strookjes (1 doosje gaat heel lang mee) Alle ingredienten zacht mengen zodat het niet te veel schuimt. Met een PH strookje waarde checken die 6 a 6,5 moet zijn. Als de waarde lager is dan 5,5 wat extra laurylglycoside toevoegen en wanneer hoger dan 7 wat citroenzuur. Kenmerken van etherische olie in shampoo: anijs; reinigende shampoo ceder; haar en huidverzorgend citroen; ontvettend kamferspiritus; ontsmettend, schilfers lavendel; huidverzorgend,luizen palmarosa; versterkt huid en haar rozemarijn ct borneon; goede doorbloeding, frisse geur, kleurophalend ylang ylang; balanceert de aanmaak van talg wintergroen; anti jeuk, pijnstillend
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 21:41
      Leuk recept! Bedankt voor 't delen, Trudy!
  • Marieke
    Marieke dinsdag 22 mrt 2016 om 09:44
    Welke kokosolie gebruik je Williene voor je lichaam/gezicht? Groetjes
    • Smakelijck dinsdag 22 mrt 2016 om 15:07
      Gewoon de Extra virgin die ik ook in de keuken gebruik. Dan wel een andere pot natuurlijk hé ;-)
  • Mirjam
    Mirjam zondag 23 okt 2016 om 20:49
    Wat een interessante blog om te lezen! Ik vroeg me af of de producten van Naïf veilig zijn om te gebruiken voor mijn zoontje van 5 maanden? Is een alternatief gewoon baden in water en daarna insmeren met kokosolie? Groetjes Mirjam
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 09:33
      Ik ken deze producten niet, dus als je ingredientenlijstjes voor me hebt, dan mag je dat ook een keer via mail sturen dan kijk ik ernaar. Wij wassen inderdaad met water en daarna lekker in de kokosolie. Een alternatief is de badproducten van Weleda of zeep van werfzeep wat ik ook regelmatig gebruik.
      • Mirjam
        Mirjam maandag 24 okt 2016 om 20:24
        Bedankt voor je reactie! Ik ga een ingrediënten lijstje naar je mailen.
  • Tjitske
    Tjitske dinsdag 23 jan 2018 om 21:39
    Hoi Williene, kan als dag/nacht crème deze kokosolie https://www.bodylab.nl/bodylab24/kokosolie-500-ml-55455?gclid=CjwKCAiA15vTBRAHEiwA7Snfc_N73HVN8eSp1HV-LKEZHMATS-qr0jo09jftc357VW80afGTXYBQ9RoC7voQAvD_BwE gebruiken of mag het niet ontgeurd zijn?
    • Smakelijck woensdag 24 jan 2018 om 10:18
      Voor je huid zou ik inderdaad niet ontgeurde gebruiken, wil je profiteren van de stoffen die in de kokosolie zitten. Zelf gebruik ik hiervoor Aman Prana. Een hele goede kwaliteit kokosolie.
Laat een bericht achter!
277