25-11-2020

Zelf handzeep maken!

Afgelopen maanden heb je waarschijnlijk je handen meer gewassen dan je ooit hebt gedaan. De verkoop van anti-bacteriele zepen schoot door het plafond. Helaas zijn deze zepen verre van natuurlijk en helpen ze ook niet tegen het buiten houden van virussen. Een blok natuurlijke handzeep wast net zo goed schoon en is ook hygienisch. Zeep is een vast product, van nature alkalisch en daarom geen vruchtbare bodem voor bacteriën. Het heeft van zichzelf reinigende eigenschappen omdat het zich hecht aan vuil én oplost in water, en zo vuil laat wegspoelen. Zeep is daarbij door haar vettige eigenschappen ook nog eens antiviraal. 

Als je bovendien een échte natuurlijke zeep hebt, zonder synthetische bestanddelen, dan droogt deze ook niet uit maar houdt de handen juist zacht en helpt het zelfs bij een droge huid. Belangrijk is het dan om ingredienten als sulfaten en alcoholen te vermijden. Natuurlijk kun je gewoon een blok zeep in je keuken of badkamer leggen, je kunt er ook zelf vloeibare handzeep van maken. Vloeibare handzeep in kant en klare vorm is niet verkrijgbaar, en zijn altijd conserveringsmiddelen toegevoegd om de vloeibare zeep lang houdbaar te maken. Als je zelf je handzeep vloeibaar maakt is het geen jaren houdbaar. Woon je alleen of gebruik je het niet vaak, maak dan een kleinere hoeveelheid. 

In de webshop vind je heel veel natuurlijke zepen van o.a. Werfzeep en Helemaal Shea. Vooral de Calendulazeep is heel verzorgend en zacht voor de huid. 

Hoe maak je zelf vloeibare handzeep 

Nodig: 1 blok zeep van 100 gram, 1 liter water

Bereiding:

Rasp of snijd het blok zeep in kleine stukjes. Doe dit in een pan met 1 liter water. Breng aan de kook en los al roerend de zeep op in het water. Zet het vuur uit en laat minimaal een dag of nacht helemaal afkoelen. 

Mix het zeepmengsel met een staafmixer tot een glad geheel. Je kunt eventueel wat druppel etherische olie toevoegen. 

Doe de zeep in een handpompje en zet deze in de keuken/wc/badkamer/bijkeuken of waar je maar wilt. Je hbet meer zeep dan in een pompje past, dus je kunt er zeker 3 flesjes mee vullen. Je kunt de rest ook bewaren in een grote fles zodat je het steeds kunt bijvullen. 

Tip: Op deze manier kun je ook zelf wasmiddel maken van Marseillezeep en ook je shampoozeep vloeibaar maken. 

Succes!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

 • Marie-Rose terryn
  Marie-Rose terryn zondag 29 nov 2020 om 16:23
  ik zocht , hoe maak je vaste zeep zelf. dus zelf blok zeep maken
  • Smakelijck maandag 30 nov 2020 om 10:22
   Dat is een ingewikkelder proces, daar heb ik (nog) geen recept voor.
  • petra
   petra zaterdag 26 dec 2020 om 19:38
   http://foodglamour.com/zelf-zeep-maken/ Hier staat een recept.om.zelf een blok zeep te maken Ik vind het super leuk om zelf zeep te maken . Ik gebruik deze zeepjes onder de douche met scheren . En me er gewoon zelf mee te wassen.
  • Emma
   Emma zondag 16 mei 2021 om 15:05
   Bij mij wordt het heel erg dik, dus ik ga er nog meer water bij doen, ik denk dat je de verkeerde verhouding te pakken hebt
   • Smakelijck maandag 17 mei 2021 om 09:41
    Mijn ervaring is inmiddels dat het ook te maken heeft met welke zeep je hebt gebruikt. Als je zeep dus te dik wordt dan inderdaad meer water toevoegen :-)
  • Naomi
   Naomi zondag 27 nov 2022 om 15:41
   Hoi, Hoe lang is zelfgemaakte vloeibare zeep houdbaar? Het lijkt mij toch niet zo lang, omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten zoals in de reguliere vloeibare zeep in de winkel? Groetjes Naomi
   • Smakelijck maandag 28 nov 2022 om 09:56
    Best wel heel lang, op den duur wordt het wat dikker, dus ik zou dan meer water toevoegen bij het maken, als je het echt voor maanden wilt bewaren.
  • Marita
   Marita zaterdag 06 mei 2023 om 17:39
   Je kunt ook wasmiddel maken met 80 gram zeep en 5 liter water en dat ook gelijk als handzeep gebruiken vooral als je een zeep gebruikt die stolt.
Laat een bericht achter!
277