08-10-2014

Plastic!

Plastic!

Waar je ook bent of waar je ook komt, overal zie of kom je in contact met plastic. Plastic is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar zijn steeds meer aanwijzingen dat dit plastic ons niet veel goeds brengt en erg schadelijk is voor onze gezondheid maar zeker ook voor het milieu!

Plastic bevat helaas hormoon verstorende en giftige stoffen. In steeds meer landen komt een verbod op BPA oftewel bisfenol-A. Gelukkig is deze hormoon verstorende stof in babyflesjes al verboden, maar het zit nog steeds in héél veel meer plastic artikelen.

Een overzicht:

Bisfenol zit in veel plastic artikelen. Denk aan verpakkingsmateriaal, speelgoed, flesjes, bekers, trommeltjes en de coating in conservenblikken.

Wat is BPA of Bisfenol A?

BPA is een chemische stof die wereldwijd het meest wordt gebruikt in kunststoffen. BPA wordt vooral veel gebruikt in de productie van polycarbonaat. Een hard, transparant plastic dat wordt gebruikt voor cd-hoesjes, flesjes, verpakkingsmaterialen, keukenapparaten en nog veel meer.

Helaas lekt het BPA of bisfenol vanuit de verpakking in onze voeding waardoor we gemakkelijk BPA via onze voeding binnenkrijgen. Vooral bij verhitting (denk aan kant en klare maaltijden in de verpakking in de magnetron, flesjes in de magnetron, hete koffie in een plastic bekertje etc.) lekt er heel gemakkelijk BPA in ons voedsel.

Het risico van BPA:

Volgens wetenschappers kan BPA veel schade aanrichten. Er wordt volop onderzoek gedaan naar BPA maar er zijn al diverse onderzoeken die er niet om liegen. Hormonale problemen, vruchtbaarheidsproblemen, gedragsstoornissen en vervroegde puberteit worden onder andere geweten aan het lekken van BPA in ons voedsel.

BPA in voeding:

BPA zit in de coating van conservenblikken, plastic bekertjes, verpakkingsmaterialen, fopspenen, babyflesjes, kant en klare maaltijden in plastic verpakkingen, blikjes frisdrank, maar ook kassabonnetjes bevatten BPA.

BPA mijden is vrijwel onmogelijk. Toch een aantal tips:

*Kies plastic verpakkingen met de codes: 1, 2, 4 of 5 (Zie hieronder voor uitleg van de codes).

*Neem zelf een papieren of rieten boodschappentas mee naar de markt of de supermarkt en neem zo min mogelijk plastic tassen aan.

*Vermijd het gebruik van conservenblikken vanwege de coating in het blik.

*Gebruik glas, rvs en porselein voor voeding en drinken.

*Ook bij speelgoed en andere producten kun je op de codes letten, zodat je een veilig keuze kunt maken.

*Op internet zijn in diverse webshops producten verkrijgbaar om broodtrommels en drinkbekers van RVS te bestellen. Ze zijn weliswaar duurder dan de plastic varianten, maar gaan een leven lang mee. Je hoeft ze dus niet meer te vervangen omdat ze stuk gaan, lelijk of kinderachtig worden. Denk bijvoorbeeld aan de LunchBots en de Klean Kanteen, ook zijn er handige broodzakjes (bijv. Keep Leaf) ter vervanging van het boterhamzakje. In allerlei leuke dessins en je brood blijft er heerlijk vers in!

Codes:

Op plastic verpakkingen vind je vaak een code terug. Deze codes staan in een driehoekje van pijltjes. De zogenaamde recycle code. Er zijn 7 codes. De nummers 1, 2, 4 en 5 zijn veilig. De codes 3, 6 en 7 moeten zoveel mogelijk worden vermeden omdat deze BPA en andere schadelijke stoffen bevatten.

Code 1; PET – dit zijn vaak de plastic waterflesjes. Voor eenmalig gebruik prima, bij beschadiging of meermalig gebruik kunnen deze flesjes giftige stoffen lekken die hormoon verstorend werken.

Code 2; HDPE – Een dik, ondoorzichtig plastic zoals de shampoofles, emmers of speelgoed. Deze plasticsoort is veilig.

Code 3; PVC – Deze (goedkope) plasticsoort heeft een onaangename geur. Denk aan zwembandjes, zwembadjes, schoonmaakflessen. PVC is een kankerverwekkende stof en moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Code 4; LDPE – Een zachte plasticsoort, bijvoorbeeld vershoudfolie, die veilig gebruikt kan worden.

Code 5; Polypropeen – Een harde plasticsoort die veilig is in gebruik.

Code 6; Polystyreen – Wegwerpbekertjes, vleesbakjes uit de supermarkt, wegwerpbestek worden gemaakt van deze stof. Er is discussie over de veiligheid van deze soort plastic, hij is in ieder geval erg slecht voor het milieu.

Code 7; Overige – Code 7 is een restgroep. Veel plastic met code 7 bevat BPA. Zoveel mogelijk vermijden dus om bovenstaande redenen.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

  • Marcelle
    Marcelle woensdag 08 okt 2014 om 09:35
    Hallo Williene In jouw trommeltjes zie ik siliconen vormpjes zitten. Zijn deze wel veilig? Daar lees je namelijk ook nog wel het e.e.a. over. Waar komen anders die van jou vadaan. Het kleed wel net even wat leuker aan meer het moet dan wel ook goed zijn natuurlijk..... Ben benieuwd Grts Marcelle
    • Smakelijck woensdag 08 okt 2014 om 16:42
      Siliconen van o.a. tupperware zouden veilig zijn. Siliconen is nog niet heel veel duidelijkheid over en daarom gebruik ik ze enkel koud. Dus ik doe er geen beslag in om ze in de oven af te bakken, want dan wordt het verhit en dan zouden evt. schadelijke stoffen in de voeding komen. Maar voor koud gebruik zie ik er alsnog geen kwaad in. Succes!
  • Mariette
    Mariette woensdag 08 okt 2014 om 10:55
    Interessante info, ik had de onderscheiden codes nog nooit gezien. Dit maakt wel dat ik wat gerichter kan kijken. En nu het onderwerp toch aan de orde komt; hoe zou het zitten met Tupperware? Dat heb ik enorm veel, ik ben wel gestopt met gebruik in de magnetron. Maar toch blijf ik sceptisch ook bijv. over de roerlepels voor in pannen. Datzelfde heb ik ook wel over mijn siliconen bakvormen. Die worden toch behoorlijk heet in de oven! Maar mijn teflon bakvormen gebruik ik liever ook niet meer. Wat is wijsheid soms, he? Ik heb destijds ook mijn waterkoker vervangen voor een rvs fluitketel, maar er zijn intussen ook rvs waterkokers! Maar vooruit, die zijn natuurlijk weer duurder in energieverbruik (denk ik).
    • Smakelijck woensdag 08 okt 2014 om 16:45
      Ha, Het is soms een behoorlijke zoektocht inderdaad ;-) Tupperware heeft gifvrije producten vaak met code 5. Iig met hard plastic. De waterflesjes zijn ook zonder BPA. Heb ook wat tupperware met allemaal de juiste codes. Siliconen gebruik ik zelf ook niet bij verhitting, zie reactie hierboven. Bakvormen heb je bij o.a. Dille & Kamille van RVS. En verder gebruik ik m'n teflon ingepakt met bakpapier. Succes in ieder geval!
  • irma conrad
    irma conrad woensdag 08 okt 2014 om 13:11
    Dank voor deze tips. ik ben er erg mee bezig. de dingen die geen nummer hebben koop ik niet. de nieuwe spullen van Tupperware zijn BPA vrij maar de heel oude niet. dus daar ben ik ook voorzichtig mee. geen warme dingen er in Bv
    • Smakelijck woensdag 08 okt 2014 om 16:46
      Ah, bedankt voor je info, Irma! Dat wist ik niet dat de oude tupperware niet veilig was. Inderdaad goed om deze in ieder geval niet te verhitten! Fijne dag nog!
  • elsadejong
    elsadejong woensdag 08 okt 2014 om 22:22
    ik weet niet of deze nog te zien is! ik was toen aan het eind van mijn zwangerschao en heeft diepe indruk op mij gemaakt! http://zembla.vara.nl/seizoenen/2013/afleveringen/19-12-2013
    • Smakelijck donderdag 09 okt 2014 om 16:39
      Bedankt voor het delen van je link. Ik heb 'm destijds ook gezien en vond 't ook schokkend. Veel wist ik al, maar als je 't zo op een rijtje ziet! Maar voor lezers die 'm nog niet kennen, zeer aan te raden!
  • Willemijn
    Willemijn vrijdag 10 okt 2014 om 15:15
    Bedankt voor de info. In ons huis al maand geen plastic waterflesjes meer, maar de Dopper geintroduceerd. Maar hier kom ik dan weer nieuwe dingen tegen. Zoals de herbruikbare en wasbare boterhamzakjes. Wat een uitvinding. DIe ga ik aanschaffen. Past mooi in het rijtje van wasbaar maandverband wat ik begin deze maand ook heb aangeschaft. Ideaal, maar een beetje off topic van deze site :-)
    • Smakelijck zaterdag 11 okt 2014 om 17:37
      Goed om te lezen, Willemijn! De boterhamzakjes zijn echt handig en zien er ook leuk uit! Succes!
  • Jannie
    Jannie woensdag 22 okt 2014 om 09:44
    Hoe zit het eigenlijk met pvc vloeren, je stopt het wel niet in je mond maar het wordt wel warm door bijvoorbeeld vloerverwarming?
    • Smakelijck woensdag 22 okt 2014 om 16:06
      Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier geen idee van heb. Wellicht dat je hier iets over kan vinden op Google? Ik weet wel dat veel verfsoorten, meubels e.d. niet zo gezond zijn voor onze gezondheid, maar dan wordt het wel heel ingewikkeld allemaal ;-) Dit staat wel in het boekje Gif in en om uw huis, maar daar wordt niet gesproken over PVC-vloeren. Daar kan ik je dus helaas niet bij helpen.
      • Jannie
        Jannie woensdag 22 okt 2014 om 16:35
        Bedankt voor je reactie in ieder geval. Ons huis ligt er vol mee, dus hoop dat t meevalt. Als ik even snel googelde kwam ik verschillende sites tegen, de verkoopkant geeft natuurlijk aan niks schadelijks ;). Op een forum van Radar wordt er wel over schadelijke stoffen gesproken. Duik er nog wel een keer in.
  • mela
    mela zondag 09 aug 2015 om 10:58
    Bedankt voor al je informatie, he zit het met plastic speelgoed met code 7.? Is dat ook gevaarlijk of geldt het alleen voor bakjes waar je eten in bewaard? Het gaat om bijvoorbeeld meubeltjes voor in het poppenhuis, met code 7. Alvast hartelijk dank,
    • Smakelijck maandag 10 aug 2015 om 13:22
      De plastic codes gelden voor elk plasticsoort, dus ook voor speelgoed. Daarom zou ik zeker bij kinderen die veel speelgoed in de mond stoppen goed opletten. Succes!
  • Mariël
    Mariël maandag 14 mrt 2016 om 12:40
    Bedankt voor de info. Ik ben ook gelijk alles aan het nalopen. Maar kom ook plastic tegen zonde code! Kan ik er dan vanuit gaan dat deze niet in orde zijn. Speelgoed, bordjes enzo. Alvast bedankt.
    • Smakelijck maandag 14 mrt 2016 om 14:28
      Ai, dat is inderdaad lastig. Ik zou ervan uitgaan dat dit in categorie 7 thuishoort. Of kijken of het soort product in één van de categorieën thuishoort. Succes!
  • J meijer
    J meijer woensdag 21 sep 2016 om 11:20
    Hoi ik las net het bpa artikel. Hoe zit het dan met rosti mepal? Bij aanschaf heb ik speciaal gekeken of het bpa vrij was. Dat staat ook op de site. Maar toch staat er nummer 7 op
    • Smakelijck woensdag 21 sep 2016 om 13:47
      Hoi, Zoals je kunt zien is nummer 7 een restgroep. Het kan dus zijn dat hier geen BPA inzit. Ik zou echter liever kiezen voor lunchbakjes van bijv. Lunchbots. Stevig, RVS materiaal, zonder risico op hormoonverstorende stoffen. Succes!
    • rianne
      rianne maandag 01 mrt 2021 om 09:23
      Erg bedankt voor deze info! op dit moment op zoek naar een nieuwe waterfles voor mijn tiener, nu rest mij 1 vraag wat is veiliger een roestvrijstalen dopper of dopper met code 5 of raad je geheel iets anders aan, glas in een schooltas lijkt mij niet handig, maar ik hoor het graag.
      • Smakelijck dinsdag 02 mrt 2021 om 17:13
        Inmiddels heb ik voor mijn kinderen een RVS fles met drinktuit. Deze zijn volop verkrijgbaar en zijn heel duurzaam.
Laat een bericht achter!
251