Plastic!
Plastic!
Waar je ook bent of waar je ook komt, overal zie of kom je in contact met plastic. Plastic is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar zijn steeds meer aanwijzingen dat dit plastic ons niet veel goeds brengt en erg schadelijk is voor onze gezondheid maar zeker ook voor het milieu!
Plastic bevat helaas hormoon verstorende en giftige stoffen. In steeds meer landen komt een verbod op BPA oftewel bisfenol-A. Gelukkig is deze hormoon verstorende stof in babyflesjes al verboden, maar het zit nog steeds in héél veel meer plastic artikelen.
Een overzicht:
Bisfenol zit in veel plastic artikelen. Denk aan verpakkingsmateriaal, speelgoed, flesjes, bekers, trommeltjes en de coating in conservenblikken.
Wat is BPA of Bisfenol A?
BPA is een chemische stof die wereldwijd het meest wordt gebruikt in kunststoffen. BPA wordt vooral veel gebruikt in de productie van polycarbonaat. Een hard, transparant plastic dat wordt gebruikt voor cd-hoesjes, flesjes, verpakkingsmaterialen, keukenapparaten en nog veel meer.
Helaas lekt het BPA of bisfenol vanuit de verpakking in onze voeding waardoor we gemakkelijk BPA via onze voeding binnenkrijgen. Vooral bij verhitting (denk aan kant en klare maaltijden in de verpakking in de magnetron, flesjes in de magnetron, hete koffie in een plastic bekertje etc.) lekt er heel gemakkelijk BPA in ons voedsel.
Het risico van BPA:
Volgens wetenschappers kan BPA veel schade aanrichten. Er wordt volop onderzoek gedaan naar BPA maar er zijn al diverse onderzoeken die er niet om liegen. Hormonale problemen, vruchtbaarheidsproblemen, gedragsstoornissen en vervroegde puberteit worden onder andere geweten aan het lekken van BPA in ons voedsel.
BPA in voeding:
BPA zit in de coating van conservenblikken, plastic bekertjes, verpakkingsmaterialen, fopspenen, babyflesjes, kant en klare maaltijden in plastic verpakkingen, blikjes frisdrank, maar ook kassabonnetjes bevatten BPA.
BPA mijden is vrijwel onmogelijk. Toch een aantal tips:
*Kies plastic verpakkingen met de codes: 1, 2, 4 of 5 (Zie hieronder voor uitleg van de codes).
*Neem zelf een papieren of rieten boodschappentas mee naar de markt of de supermarkt en neem zo min mogelijk plastic tassen aan.
*Vermijd het gebruik van conservenblikken vanwege de coating in het blik.
*Gebruik glas, rvs en porselein voor voeding en drinken.
*Ook bij speelgoed en andere producten kun je op de codes letten, zodat je een veilig keuze kunt maken.
*Op internet zijn in diverse webshops producten verkrijgbaar om broodtrommels en drinkbekers van RVS te bestellen. Ze zijn weliswaar duurder dan de plastic varianten, maar gaan een leven lang mee. Je hoeft ze dus niet meer te vervangen omdat ze stuk gaan, lelijk of kinderachtig worden. Denk bijvoorbeeld aan de LunchBots en de Klean Kanteen, ook zijn er handige broodzakjes (bijv. Keep Leaf) ter vervanging van het boterhamzakje. In allerlei leuke dessins en je brood blijft er heerlijk vers in!
Codes:
Op plastic verpakkingen vind je vaak een code terug. Deze codes staan in een driehoekje van pijltjes. De zogenaamde recycle code. Er zijn 7 codes. De nummers 1, 2, 4 en 5 zijn veilig. De codes 3, 6 en 7 moeten zoveel mogelijk worden vermeden omdat deze BPA en andere schadelijke stoffen bevatten.
Code 1; PET – dit zijn vaak de plastic waterflesjes. Voor eenmalig gebruik prima, bij beschadiging of meermalig gebruik kunnen deze flesjes giftige stoffen lekken die hormoon verstorend werken.
Code 2; HDPE – Een dik, ondoorzichtig plastic zoals de shampoofles, emmers of speelgoed. Deze plasticsoort is veilig.
Code 3; PVC – Deze (goedkope) plasticsoort heeft een onaangename geur. Denk aan zwembandjes, zwembadjes, schoonmaakflessen. PVC is een kankerverwekkende stof en moet zoveel mogelijk worden vermeden.
Code 4; LDPE – Een zachte plasticsoort, bijvoorbeeld vershoudfolie, die veilig gebruikt kan worden.
Code 5; Polypropeen – Een harde plasticsoort die veilig is in gebruik.
Code 6; Polystyreen – Wegwerpbekertjes, vleesbakjes uit de supermarkt, wegwerpbestek worden gemaakt van deze stof. Er is discussie over de veiligheid van deze soort plastic, hij is in ieder geval erg slecht voor het milieu.
Code 7; Overige – Code 7 is een restgroep. Veel plastic met code 7 bevat BPA. Zoveel mogelijk vermijden dus om bovenstaande redenen.
Fijne dag!
Liefs, Williene