Kurkuma!
Even geleden hebben we je het één en ander verteld over kaneel, nu wil ik een ander specerij de aandacht geven: kurkuma.
Weten jullie trouwens het verschil tussen kruiden en specerijen? Kruiden en specerijen hebben de overeenkomst dat ze beide worden gebruikt om de geur en smaak van een gerecht te verbeteren. Kruiden en specerijen worden in zinnen vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk verschil tussen deze twee.
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen komen vaak uit landen een met subtropisch of tropisch klimaat en bestaan uit andere plantendelen zoals knoppen, peulen of wortels.
Kurkuma is de wortel van de plant Curcuma Longa, en wordt meestal vermalen verkocht als smaakmaker in Indische gerechten.
Ander namen zijn: koenjit, curcuma, geelwortel. Kurkuma is het voornaamste bestanddeel van kerriekruiden of currykruiden, waardoor het de felle geel/oranje kleur heeft.
In Oosterse landen (Azië/Indië) waar de plant groeit, is kurkuma al eeuwen geroemd om zijn geneeskrachtige werking. De laatste jaren komt er ook in onze westerse wereld steeds meer belangstelling voor, vooral vanwege de vermeende werking tegen verschillende kankersoorten. Het is best bijzonder dat Indiërs van gelijke leeftijd vele malen minder longkanker, darmkanker, borstkanker en nierkanker hebben dan westerlingen, terwijl het milieu daar meer kankerverwekkende stoffen bevat dan hier in het Westen.
Geen ander ingrediënt in de keuken is zo sterk ontstekingsremmend als de wortel van deze plant. De voornaamste stof die hiervoor verantwoordelijk is, is curcumine. Onderzoekers probeerden kwaadaardige tumoren te behandelen met kurkumacapsules, maar merkten dat de stof erg slecht door het lichaam opgenomen werd in de darmen.
Hoe dan wel? Uit onderzoek blijkt dat kurkuma in combinatie met gember, peper en olie het beste opgenomen wordt in het lichaam. Peper verhoogt de opname van kurkuma in de ingewanden met een factor van 2000!
Dit kan je prima zelf doen in de keuken! De meest gebruikte vorm is een mengeling die je in de winkel koopt, en die kerrie heet. Lees op de verpakking of er gember en peper aan de kurkuma toegevoegd zijn, dit is namelijk niet altijd het geval. Ook is de Bio-versie beter dan de niet-bio, omdat het bekend is dat specerijen bespoten worden en in de Oosterse landen zijn de regels hiervoor vaak minder streng dan in de Europese landen.
Indiërs gebruiken gemiddeld een kwart tot een half theelepeltje per dag. Kerrie bewaar je in het donker en niet in de vensterbank omdat dat zo gezellig staat of handig is. Dan gaat de werking ervan achteruit.
Niet alleen de positieve werking tegen kanker geldt voor kurkuma, ook de remmende werking voor ontstekingen, Alzheimer, artritis en diabetes zijn bekend. De ORAC-waarde (het aantal antioxidanten in een voedingsmiddel) van kurkuma bedraagt 159.277, dit is de 6e plaats van kruiden met de meeste antioxidanten.
Geniet van deze bijzondere specerij en gebruik royaal in de keuken! Genoeg informatie om mee aan de slag te gaan!
ORAC Waarde lijstje nr 1 tm 10:
1 |
Kruidnagel, gemalen |
314.446 |
2 |
Sumac zemelen |
312.400 |
3 |
Kaneel |
267.536 |
4 |
Sorghum, zemelen, rauwe |
240.000 |
5 |
Oregano, gedroogd |
200.129 |
6 |
Kurkuma, gemalen |
159.277 |
7 |
Acai bessen, gevriesdroogd |
102.700 |
8 |
Sorghum, zemelen, zwart |
100.800 |
9 |
Sumak, graan, ruwe |
86.800 |
10 |
Cacaopoeder, zonder suiker |
80.933 |
Met pure groetjes, Christine van doemaarpuur.nl