02-02-2015

Eet meer fruit!

Logisch dat ieder mens fruit lust.
Mensen weten niet hoe ze fruit moeten eten. Ik bedoel niet dat ze niet weten dat ze het in hun mond moeten stoppen en er op kauwen, ik bedoel dat men niet weet wanneer en hoe ze het moeten eten.
Er zijn weinig mensen die geen fruit lusten, de meeste mensen vinden het echt lekker. Logisch eigenlijk, ik denk dat iedereen er eigenlijk instinctief naar verlangt, omdat fruit van het begin af bij de schepping al aan de mens gegeven is als voedsel.
Naast de heerlijke zoete mengeling van exotische smaken, verrukkelijke aroma’s en de fantastische kleuren is fruit het meest weldadige, energie verschaffende levensversterkende voedsel wat er is. Mits het op de juiste manier gegeten wordt!

Het meest reinigende voedsel dat er bestaat.

We hebben al eerder aangegeven dat het van groot belang is dat het lichaam constant gereinigd wordt van de giftige afvalstoffen die zich daarin ophopen. De meest effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen is voedsel eten met een hoog watergehalte. FRUIT HEEFT (samen met groente) HET HOOGSTE WATERGEHALTE VAN AL HET VOEDSEL! Het meeste fruit bestaat 80 tot 90% uit zuiverend water. Bovendien bevat fruit veel vitaminen, mineralen, koolhydraten, aminozuren en zelfs vetzuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Als fruit correct wordt gegeten is het profijt ervan niet te overtreffen. Fruit helpt dus enorm mee om het lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen. Een gereinigd lichaam is voor alles beter, je lichaam kan dan optimaal functioneren.

Wanneer fruit eten?
In eerdere blogs hebben we het al eens gehad over voedselvertering en de energie die dat kost. Hier speelt fruit een veelbetekenende rol. De vertering van fruit kost het minste energie van enig ander voedsel! Praktisch niets! Kijk maar naar een geschilde appel, hoe snel die bruin wordt en gaat rotten.
Ander voedsel brengt één tot vier uur in de maag door (mits de maaltijd goed samengesteld was; zie andere blog). Neem een lap vlees dat niet goed vermalen (gekauwd) is, dat red je niet met vier uur: dat gaat richting 8 uur! Pfff.
Fruit blijft maar heel kort in de maag, het passeert in 20 à 30 minuten de maag, alsof het door een tunnel gaat. Het is zo afgebroken en laat zijn levensbelangrijke stoffen vrij in de ingewanden. De energie die de vertering van fruit vraagt is dus nihil, dus kan de energie die over is gebruikt worden voor het reinigen van het lichaam.
Maar….. dit alles geldt alleen als je fruit eet op de juiste manier!!
Omdat fruit niet lang in de maag blijft, is het niet slim om je fruit onmiddellijk na de maaltijd te eten. Al het voedsel wat geen fruit is blijft langer in de maag dan fruit. Het fruit wil als het ware door je maag maar kan niet, het gevolg is dat het begint te bederven in je maag. Er ontstaan allerlei processen zoals gisting e.d.  

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer appeltaart of iets dergelijks kunt eten. Of havermout met een stuk fruit erdoor. Maar het is wel handig om te weten, zodat je als je erg moe bent, grieperig bent, of graag wilt detoxen, je hier rekening mee kunt houden.

Fruitontbijt
Fruit geeft het lichaam perfect wat het nodig heeft, naast het hoge watergehalte voor het reinigen, laat het fruit geen giftige sporen achter in het lichaam (mits het onbespoten is), kost het weinig energie om te verteren en bevat het heel veel stoffen die we keihard nodig hebben om gezond te blijven. Let dus op wanneer je het tot je neemt, zodat de kostbare voordelen van fruit niet verloren gaan.
Begin de dag eens met een glas zuiverwater om je spijsvertering op gang te brengen. Eet daarna eens een bord met allerlei soorten fruit als ontbijt. Dat hou ik nooit vol, hoor ik je zeggen, om 9 uur val ik flauw van de honger. Probeer het maar eens, je zult zien dat het meevalt. Drink in de ochtendpauze nou eens geen koffie (koffie is vocht afdrijvend), maar eet eens twee tot drie stuks fruit. Je zult zien dat je het gemakkelijk redt tot de lunch. Je zult wel wat vaker moeten plassen omdat het fruit lekker veel vocht bevat wat de afvalstoffen gaat afvoeren.
Als je nu ook nog eens een pure onbewerkte lunch eet die goed gecombineerd is, dan kun je ’s middags, als je maag weer leeg is van de lunch, fruit eten als tussendoortje en je hebt een top dag waarbij je energie overhoud!
Als je nog een stapje verder wil gaan, las dan eens een fruitdag in, eet gewoon eens een keer een hele dag alleen maar fruit en drink water en vers geperst vruchtensap. Op die manier krijgt je lichaam de kans om zich eens flink te ontdoen van alle afvalstoffen die zich in het lichaam bevinden.

En pesticiden dan?
Je zult misschien denken: hoe meer fruit ik eet hoe meer bestrijdingsmiddelen ik binnen krijg. Tuurlijk kun je beter biologisch fruit eten, maar helaas hangt daar een prijskaartje aan….. voor ons en voor velen is dat helaas niet weggelegd. We waren des te meer verheugd dat we weer een heel goed fruitjaar hadden en zodoende veel appels en peren van eigen bomen konden eten. Als je dan je appels ziet van je eigen boom, snap je niet dat de appels uit de winkel allemaal dezelfde grote, afmeting en kleur hebben. Ook zie je geen wormsteek of plekje… hoe krijgen ze dit voor elkaar?? Toch, als ik bedenk dat een menselijk lichaam constant bezig is om zichzelf gezond te houden, dan denk ik dat ook een appel zo geschapen is dat hij een optimale bescherming heeft tegen invloeden van buitenaf.
Dat er minder goede stoffen in fruit zitten dan vroeger, dat geloof ik zeker, daarom neem niet zoals het voedingscentrum zegt 2 stuks maar meer. Tja, en die pesticiden die je dan binnen krijgt, die worden waarschijnlijk door het hoge vochtgehalte van het fruit, en de energie die overblijft zo snel als mogelijk weer het lichaam uitgewerkt. Ook is het goed om te weten dat fruit met schil minder belastend is omdat je het kunt schillen. Dus een aardbei bevat meer bestrijdingsmiddelen dan een geschilde sinaasappel. Eet alleen de schillen/buitenkant op, als je de biologische variant hebt. De voordelen van het fruit zijn groter dan de nadelen van de eventuele resten van pesticiden. Als je geen portemonnee hebt voor biologisch fruit, eet dan zoveel mogelijk fruit dat je kunt schillen. Zo beperk je de hoeveelheid pesticiden die je eventueel nog binnenkrijgt tot een minimum.

Sapjes en smoothies
Eerder hadden we het over smoothies en sapjes, op die manier krijg je een heerlijk mengsel van vruchten binnen. Vaak ook meer stuks dan dat je het fruit zelf zou moeten malen met je kiezen. Prima!! Maar…. Giet het niet achterelkaar naar binnen! Hou de smoothie of het sap enige tijd in je mond en probeer er op te kauwen, zodoende kunnen de spijsverteringssappen die anders ook in de mond aangemaakt zouden worden nu ook hun werk doen.

Teveel fruitsuikers?
Ja, zegt iemand, da’s mooi zeg, dan krijg ik veel te veel suikers binnen en dan stijgt mijn bloedsuikerspiegel veel te veel. We moeten juist meer eiwitten en goede vetten eten.
Wat de rest van de maaltijden betreft ben ik het daar helemaal mee eens, maar voor fruit maken we een uitzondering. Fruit in zijn totaliteit bevat niet alleen vocht, vitaminen, mineralen en fruitsuiker, maar óók flink wat vezels! En die vezels dragen eraan bij dat het vertraagd wordt opgenomen in de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel bij de meeste mensen niet opeens omhoog schiet. Een aardig weetje is dat ook kaneel over je fruit de opname van de fruitsuikers vertraagt. Daar kaneel nog veel meer gezondheid bevorderende eigenschappen heeft is dat sowieso een aanrader. En het is nog erg lekker ook!

Bij ziek zijn…….
Als je eens een keer grieperig bent of ziek, neem dan eens alleen fruit en water, zodoende krijg je alles binnen wat nodig is, het verteren kost minimaal energie zodat er meer energie naar het bestrijden van het virus kan, en het hoge vochtgehalte spoelt het lichaam lekker schoon.
Eerst voedsel dan medicijnen!!

Pure groetjes van Christine van doemaarpuur.nl

Deel via social media

 
Print recept

28 Reacties

 • Sofieke
  Sofieke maandag 02 feb 2015 om 10:16
  Fijn stuk! Bij de meeste supermarkten zijn tegenwoordig biologische appels en bananen goed verkrijgbaar en met een beetje geluk nog wat meer fruit, maar het blijft duur. Daarom ben ik erg blij met mijn fruittas van Vitatas. Ik heb dan voor 7.50 elke week 4 tot 6 verschillende soorten biologisch fruit. Zo is mijn fruit betaalbaar, en gevarieerd.
  • Christine
   Christine maandag 02 feb 2015 om 14:36
   Dank je wel voor het delen, Sofieke, misschien heeft iemand er wat aan!
 • marjan
  marjan maandag 02 feb 2015 om 10:56
  Ha cristine, bedankt voor je info. Weer een bevestiging waarom ik en mijn gezin zoveel fruit eten, de kids zijn er dol op en ik betaal me scheel@@Maar geen snoep en troep, dus dat scheelt weer in mijn portemonnee. Biologisch koop ik niet, gewoon omdat mijn gezin daar te groot voor is, we zijn met zn negenen, en dan gaat het wel heel veel kosten. Het moet wel haalbaar zijn, toch? Heb je nog een tip tegen verkoudheid, hoesten ,keelpijn, ik wil mijn kinds niet allemaal van die drankjes geven met troep, maar ben nog zoekende naar simpele natuurlijke oplossingen Groetjes marjan
 • marjan
  marjan maandag 02 feb 2015 om 10:57
  Ha cristine, bedankt voor je info. Weer een bevestiging waarom ik en mijn gezin zoveel fruit eten, de kids zijn er dol op en ik betaal me scheel@@Maar geen snoep en troep, dus dat scheelt weer in mijn portemonnee. Biologisch koop ik niet, gewoon omdat mijn gezin daar te groot voor is, we zijn met zn negenen, en dan gaat het wel heel veel kosten. Het moet wel haalbaar zijn, toch? Heb je nog een tip tegen verkoudheid, hoesten ,keelpijn, ik wil mijn kinds niet allemaal van die drankjes geven met troep, maar ben nog zoekende naar simpele natuurlijke oplossingen Groetjes marjan
  • Christine
   Christine maandag 02 feb 2015 om 14:42
   Ha Marjan, Mijn kinderen kunnen ook enorm genieten van lekkere bananen of mandarijnen. Soms krijg ik het niet aangesleept! Vooral als ze uit school komen... Waar ik zelf goede ervaringen mee heb tegen verkoudheid is propolis. Ken je dat? Het is een bijenproduct, wat ook wel het natuurlijk antibiotica wordt genoemd. Het pakt alle ontstekingsreacties aan in het lichaam en geeft het eigen immuunsysteem een boost. Verder is een gesneden ui naast het bed 's nachts altijd een beproefd middel bij een verstopte neus. Heel simpel en het werkt! Bij keelpijn kun je een hapje honing geven of tijmthee, eventueel met honing. Ook vitamine C geven is een optie of een tijdje een multivitamine voor kinderen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Groetjes Christine
   • marjan
    marjan woensdag 04 feb 2015 om 21:12
    Hoi Christine, bedankt voor je snelle antwoord. Ik ken het niet, propolis, waar kan ik dat kopen? Dan gaan we dat eens proberen. Ook ga ik thijm thee aanschaffen, goed idee. Bij verkoudheid zeggen ze op het consultatiebureau al gauw dat je moet neus sprayen, om alles open te houden en oorontsteking te voorkomen, wat vind jij daar van, zou een uitje naast het bed dan afdoende zijn of is er soms een neusspray op de markt zonder troep zeg maar. en welk merk vitamine C koop je dan, ik geef nu van vitamine D de Solgar druppels aan ons kindje. Nou ga door met je stukjes, ik lees het graag , ook die van jou hoor, Williene. Groetjes.
    • Christine
     Christine donderdag 05 feb 2015 om 12:52
     Ha Marjan, Fijn dat je wat hebt aan deze blogs! Daar doen Williene en ik het voor! Niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben, hoor, maar als je zo ervaringen met elkaar kunt delen en elkaar helpen, vind ik heel fijn! In plaats van een neusspray kun je ook heel simpel zelf een beetje zout oplossen in water en dat in een leeg spray flesje doen en zo de neusslijmvliezen wat doen laten slinken. Want dat is de werking van de neussprays. Dit is veel goedkoper. Maar je moet het niet te lang achter elkaar doen, dan gaat het weer irriteren. Tja, als je vraagt waar ik propolis en vitamines haal, kan ik je verwijzen naar mijn webwinkel: doemaarpuur.nl Maar ik wil hier niet reclame maken voor mijn producten, je kunt propolis ook in de reformwinkel halen of bij een imker in de buurt. Die halen het van de bijenkasten af. Dit is de meest pure vorm. Bij voedingssupplementen is veel kaf onder het koren. Het is de moeite waard om je daar wat in te verdiepen, let erop of het om synthetische gaat of natuurlijke bv. Succes ermee, groetjes Christine
 • anoniem
  anoniem maandag 02 feb 2015 om 11:16
  Ha Christine, Mijn zoontje van bijna 2 en ik eten altijd 's morgens een stuk fruit. Hier drinken we thee bij. Nu ben ik al een tijdje benieuwd of die combinatie goed kan, of dat de werking van de één de werking van het ander tegengaat. Groetjes,
 • Christine
  Christine maandag 02 feb 2015 om 14:52
  Hoi, Goed bezig! Thee heeft verder geen invloed op de vertering van het fruit. Het wordt hooguit wat verdund, mocht je het idee hebben dat het wel oprispingen en een opgeblazen gevoel geeft, dan kun je het nog loskoppelen zodat er een kwartiertje tussen zit. groetjes Christine
  • anoniem
   anoniem maandag 02 feb 2015 om 19:34
   Ha Christine, bedankt voor je snelle reactie! Fijn om te horen, dan gaan we gewoon zo door. Groetjes,
 • Irma
  Irma maandag 02 feb 2015 om 15:24
  Een waardevolle blog. dank je
 • Marieke
  Marieke maandag 02 feb 2015 om 20:18
  Verhelderend stuk! Dankjewel! Nog wel een vraag: als je eerst je fruit eet en daarna nog iets anders, zou dat een optie zijn of kan dan het fruit je maag dan ook niet verlaten? (zoals je schreef als je fruit direct na het eten neemt)
  • Christine
   Christine maandag 02 feb 2015 om 22:04
   Hoi Marieke, Als je fruit op een lege maag neemt, is het na een kwartier of twintig minuten weer uit je maag, dan is het geen probleem om daarna ander eten te nemen.
   • Marieke
    Marieke dinsdag 03 feb 2015 om 20:03
    Bedankt voor je reactie, Christine!
 • Anoniem
  Anoniem maandag 02 feb 2015 om 20:28
  Alleen fruit bij het ontbijt nemen, zou je daar ook van afvallen? Mijn gewicht is namelijk te laag en het kost me erg veel moeite om dat omhoog te krijgen. Ik ben nog erg aan het zoeken wat een goed ontbijt is voor mij. Ik eet nu speltbrood (wel met tarwe enzymen) maar heb het idee dat ik niet goed tegen gluten kan. Ik heb naar mate de dag vordert altijd een opgeblazen buik en veel last van gasvorming. Terwijl een glutentest van het ziekenhuis uitwees dat ik geen glutenallergie heb. Heb je (of iemand anders) tips of ideeën? Alvast bedankt!
  • Christine
   Christine maandag 02 feb 2015 om 22:11
   Hoi, als je bang bent om te veel af te vallen, zou ik het niet elke dag doen, maar gewoon eens voorzichtig proberen. Je kunt natuurlijk wel altijd fruit als tussendoortje nemen en niet als maaltijdvervanger. Het zou zeker een aanrader zijn om tarwe een poos te vermijden i.v.m. darmklachten. Is een havermoutontbijt een optie? Of yoghurt met noten? Probeer er achter te komen waar jouw lichaam zich goed bij voelt, dat is echt niet voor iedereen hetzelfde! Dat kost tijd, maar het is de moeite waard. groetjes
 • hanneke
  hanneke maandag 02 feb 2015 om 20:41
  hallo, mooi stuk,maar........... wat als je echt geen fruit lust of je er allergisch voor ben?? mijn kinders lusten het echt niet, en zelf krijg ik vaak ontzettende jeuk van fruit. in mn mond maar ook op de handen. daar kun je dan nog handschoenen voor aan trekken, maar door de mond wordt het toch lastiger.
  • Mieke
   Mieke maandag 02 feb 2015 om 21:07
   Heb je last van alle soorten fruit? Of zijn er bepaalde soorten waar je wel tegen kunt? Misschien kan je het laten testen! Vervelend zeg! Zelf ben ik bijv. allergisch voor sharonfruit en appelschillen maar verder gaat het wel. Succes!
  • Christine
   Christine maandag 02 feb 2015 om 22:17
   Dat is idd heel vervelend! Zijn er echt geen fruitsoorten die je wel verdraagt? Sommigen zijn alleen allergisch voor citrusvruchten of kiwi's bv. Zou het nog verschil maken of je biologisch of niet-biologisch eet? Wat lusten van je kinderen betreft: kindersmaken veranderen nog voortdurend, ik zou zeggen, blijf het geven. Probeer telkens weer iets anders. Breng het positief, benoem de mooie kleuren, het sappige enz. Leg uit waarom het zo goed voor ze is. Maak eens een fruitsalade, dat is al aantrekkelijk van zichzelf. Kun je hier wat mee? Succes
  • Sofieke
   Sofieke maandag 02 feb 2015 om 22:28
   Ik kreeg altijd veel last van mijn keel als ik meloen at, maar sinds ik biologische meloen eet nergens last meer van. Het is het proberen waard misschien? En er zijn 2 appelrassen die geschikt zijn voor mensen met een appelallergie: De Santana en Elise appel, misschien krijg je daar geen of minder last van?
   • Lisa
    Lisa dinsdag 03 feb 2015 om 10:25
    Ik heb ook een tijd last gehad van bovenstaande klachten. Had het niet bij alle soorten fruit. Wel bij appels, peren, kersen en bij een aantal soorten noten. Ik kreeg het advies van iemand om elke ochtend een glas water met daarin een half theelepeltje zuiveringszout te drinken op de nuchtere maag. Dit hersteld de slijmvliezen in keel, darmen enz. Ook heeft het nog veel meer positieve effecten! Op internet kun je er veel informatie over vinden. Ik doe dit nu een aantal maanden. Ik kan nu weer gewoon een appeltje en peertje eten. De nootjes geven nog wel wat klachten, maar niet meer zoveel als eerder. Ook voel ik me een stuk vitter!
 • hanneke
  hanneke dinsdag 03 feb 2015 om 12:51
  bedankt voor jullie tips! dat zuiveringszout doe ik al heel lang. het werkt wel, maar blijf er toch last van hebben. heb al van alles geprobeerd. nu maak ik bv smoothie's met veel fruit. ik heb dan echt minder last, maar mn kids doen het echt niet, ik krijg het er niet in, ze hebben een hekel aan velletjes/dingetjes enz. en wat de boer niet kent, proberen ze ook echt niet. pas had ik een cake gebakken met een HALVE banaan. en ze proven het, en eten het echt niet. alles wat anders smaakt of er uit ziet als normaal, weigeren ze te eten. enorm frusterend. weet ook echt niet hoe ik het kan doorbreken.
 • Margriet
  Margriet dinsdag 03 feb 2015 om 13:26
  Een glas vers geperst sinaasappelsap bij het (brood)ontbijt is dus niet echt een goede optie.... Jammer genoeg is er 's morgens geen tijd om een kwartier te wachten. Ik vraag me af wat dan beter is: sinaasappelsap opdrinken en daarna brood eten óf gewoon zonder fruit vertrekken? Dan wordt het eten van fruit alleen uitgesteld naar het einde van de middag en moet je lichaam het doen zonder al die goede fruitbestanddelen.
 • Christine
  Christine woensdag 04 feb 2015 om 08:23
  Hoi Margriet, Inderdaad zou ik geen sinaasappelsap bij een boterham nemen. Mijn advies zou dan zijn om bijvoorbeeld om de dag of om de twee dagen een fruitontbijt te eten, dus zonder brood. Of anders fruit alleen als tussendoortjes te eten, dat kan ook al halverwege de morgen, toch? je kunt ook een smoothie meenemen naar je werk. Probeer te variëren. Succes!
 • Sonja
  Sonja dinsdag 10 feb 2015 om 13:46
  Hier een aanvulling op onderstaand bericht. In het boek 100% gifvrij van Julia Kang las ik dat je bij je fruitontbijt beter geen thee of koffie kan drinken omdat de cafeïne de vitamine C in het fruit kapot zou maken. Kruidenthee of cafeïne vrije thee lijkt me geen probleem. Ze bijten elkaar dus niet maar het kan wel de opnamen van vitamine C verminderen. anoniem anoniem maandag 02 feb 2015 om 11:16 Ha Christine, Mijn zoontje van bijna 2 en ik eten altijd 's morgens een stuk fruit. Hier drinken we thee bij. Nu ben ik al een tijdje benieuwd of die combinatie goed kan, of dat de werking van de één de werking van het ander tegengaat. Groetjes, Beantwoorden anoniem anoniem maandag 02 feb 2015 om 19:34 Ha Christine, bedankt voor je snelle reactie! Fijn om te horen, dan gaan we gewoon zo door. Groetjes, Beantwoorden
  • Marieke
   Marieke donderdag 09 feb 2023 om 11:49
   Hoi, Tot twee keer toe geprobeerd te starten met een flink bord fruit. Maar ik heb echt na twee uur flink trek en kan dan alleen maar aan lekkere dingen denken. Kun je misschien wat duidelijker vertellen hoeveel jij eet dan? Ik at twee kiwis, anderhalve banaan, anderhalve sinaasappel en een schaaltje blauwe druiven.
   • Smakelijck donderdag 09 feb 2023 om 19:54
    Christine schrijft hier al heel lang niet meer, dus je moet het met mij doen :-) Wellicht wat noten toevoegen aan je fruitmaaltijd.
    • Marieke
     Marieke donderdag 09 feb 2023 om 22:28
     Dankjewel! Ja, ik dacht later inderdaad al dat ik beter niet had kunnen reageren omdat het al lang geleden was. Maar, een goede tip!
Laat een bericht achter!
251