Eet meer fruit!
Logisch dat ieder mens fruit lust.
Mensen weten niet hoe ze fruit moeten eten. Ik bedoel niet dat ze niet weten dat ze het in hun mond moeten stoppen en er op kauwen, ik bedoel dat men niet weet wanneer en hoe ze het moeten eten.
Er zijn weinig mensen die geen fruit lusten, de meeste mensen vinden het echt lekker. Logisch eigenlijk, ik denk dat iedereen er eigenlijk instinctief naar verlangt, omdat fruit van het begin af bij de schepping al aan de mens gegeven is als voedsel.
Naast de heerlijke zoete mengeling van exotische smaken, verrukkelijke aroma’s en de fantastische kleuren is fruit het meest weldadige, energie verschaffende levensversterkende voedsel wat er is. Mits het op de juiste manier gegeten wordt!
Het meest reinigende voedsel dat er bestaat.
We hebben al eerder aangegeven dat het van groot belang is dat het lichaam constant gereinigd wordt van de giftige afvalstoffen die zich daarin ophopen. De meest effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen is voedsel eten met een hoog watergehalte. FRUIT HEEFT (samen met groente) HET HOOGSTE WATERGEHALTE VAN AL HET VOEDSEL! Het meeste fruit bestaat 80 tot 90% uit zuiverend water. Bovendien bevat fruit veel vitaminen, mineralen, koolhydraten, aminozuren en zelfs vetzuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Als fruit correct wordt gegeten is het profijt ervan niet te overtreffen. Fruit helpt dus enorm mee om het lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen. Een gereinigd lichaam is voor alles beter, je lichaam kan dan optimaal functioneren.
Wanneer fruit eten?
In eerdere blogs hebben we het al eens gehad over voedselvertering en de energie die dat kost. Hier speelt fruit een veelbetekenende rol. De vertering van fruit kost het minste energie van enig ander voedsel! Praktisch niets! Kijk maar naar een geschilde appel, hoe snel die bruin wordt en gaat rotten.
Ander voedsel brengt één tot vier uur in de maag door (mits de maaltijd goed samengesteld was; zie andere blog). Neem een lap vlees dat niet goed vermalen (gekauwd) is, dat red je niet met vier uur: dat gaat richting 8 uur! Pfff.
Fruit blijft maar heel kort in de maag, het passeert in 20 à 30 minuten de maag, alsof het door een tunnel gaat. Het is zo afgebroken en laat zijn levensbelangrijke stoffen vrij in de ingewanden. De energie die de vertering van fruit vraagt is dus nihil, dus kan de energie die over is gebruikt worden voor het reinigen van het lichaam.
Maar….. dit alles geldt alleen als je fruit eet op de juiste manier!!
Omdat fruit niet lang in de maag blijft, is het niet slim om je fruit onmiddellijk na de maaltijd te eten. Al het voedsel wat geen fruit is blijft langer in de maag dan fruit. Het fruit wil als het ware door je maag maar kan niet, het gevolg is dat het begint te bederven in je maag. Er ontstaan allerlei processen zoals gisting e.d.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer appeltaart of iets dergelijks kunt eten. Of havermout met een stuk fruit erdoor. Maar het is wel handig om te weten, zodat je als je erg moe bent, grieperig bent, of graag wilt detoxen, je hier rekening mee kunt houden.
Fruitontbijt
Fruit geeft het lichaam perfect wat het nodig heeft, naast het hoge watergehalte voor het reinigen, laat het fruit geen giftige sporen achter in het lichaam (mits het onbespoten is), kost het weinig energie om te verteren en bevat het heel veel stoffen die we keihard nodig hebben om gezond te blijven. Let dus op wanneer je het tot je neemt, zodat de kostbare voordelen van fruit niet verloren gaan.
Begin de dag eens met een glas zuiverwater om je spijsvertering op gang te brengen. Eet daarna eens een bord met allerlei soorten fruit als ontbijt. Dat hou ik nooit vol, hoor ik je zeggen, om 9 uur val ik flauw van de honger. Probeer het maar eens, je zult zien dat het meevalt. Drink in de ochtendpauze nou eens geen koffie (koffie is vocht afdrijvend), maar eet eens twee tot drie stuks fruit. Je zult zien dat je het gemakkelijk redt tot de lunch. Je zult wel wat vaker moeten plassen omdat het fruit lekker veel vocht bevat wat de afvalstoffen gaat afvoeren.
Als je nu ook nog eens een pure onbewerkte lunch eet die goed gecombineerd is, dan kun je ’s middags, als je maag weer leeg is van de lunch, fruit eten als tussendoortje en je hebt een top dag waarbij je energie overhoud!
Als je nog een stapje verder wil gaan, las dan eens een fruitdag in, eet gewoon eens een keer een hele dag alleen maar fruit en drink water en vers geperst vruchtensap. Op die manier krijgt je lichaam de kans om zich eens flink te ontdoen van alle afvalstoffen die zich in het lichaam bevinden.
En pesticiden dan?
Je zult misschien denken: hoe meer fruit ik eet hoe meer bestrijdingsmiddelen ik binnen krijg. Tuurlijk kun je beter biologisch fruit eten, maar helaas hangt daar een prijskaartje aan….. voor ons en voor velen is dat helaas niet weggelegd. We waren des te meer verheugd dat we weer een heel goed fruitjaar hadden en zodoende veel appels en peren van eigen bomen konden eten. Als je dan je appels ziet van je eigen boom, snap je niet dat de appels uit de winkel allemaal dezelfde grote, afmeting en kleur hebben. Ook zie je geen wormsteek of plekje… hoe krijgen ze dit voor elkaar?? Toch, als ik bedenk dat een menselijk lichaam constant bezig is om zichzelf gezond te houden, dan denk ik dat ook een appel zo geschapen is dat hij een optimale bescherming heeft tegen invloeden van buitenaf.
Dat er minder goede stoffen in fruit zitten dan vroeger, dat geloof ik zeker, daarom neem niet zoals het voedingscentrum zegt 2 stuks maar meer. Tja, en die pesticiden die je dan binnen krijgt, die worden waarschijnlijk door het hoge vochtgehalte van het fruit, en de energie die overblijft zo snel als mogelijk weer het lichaam uitgewerkt. Ook is het goed om te weten dat fruit met schil minder belastend is omdat je het kunt schillen. Dus een aardbei bevat meer bestrijdingsmiddelen dan een geschilde sinaasappel. Eet alleen de schillen/buitenkant op, als je de biologische variant hebt. De voordelen van het fruit zijn groter dan de nadelen van de eventuele resten van pesticiden. Als je geen portemonnee hebt voor biologisch fruit, eet dan zoveel mogelijk fruit dat je kunt schillen. Zo beperk je de hoeveelheid pesticiden die je eventueel nog binnenkrijgt tot een minimum.
Sapjes en smoothies
Eerder hadden we het over smoothies en sapjes, op die manier krijg je een heerlijk mengsel van vruchten binnen. Vaak ook meer stuks dan dat je het fruit zelf zou moeten malen met je kiezen. Prima!! Maar…. Giet het niet achterelkaar naar binnen! Hou de smoothie of het sap enige tijd in je mond en probeer er op te kauwen, zodoende kunnen de spijsverteringssappen die anders ook in de mond aangemaakt zouden worden nu ook hun werk doen.
Teveel fruitsuikers?
Ja, zegt iemand, da’s mooi zeg, dan krijg ik veel te veel suikers binnen en dan stijgt mijn bloedsuikerspiegel veel te veel. We moeten juist meer eiwitten en goede vetten eten.
Wat de rest van de maaltijden betreft ben ik het daar helemaal mee eens, maar voor fruit maken we een uitzondering. Fruit in zijn totaliteit bevat niet alleen vocht, vitaminen, mineralen en fruitsuiker, maar óók flink wat vezels! En die vezels dragen eraan bij dat het vertraagd wordt opgenomen in de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel bij de meeste mensen niet opeens omhoog schiet. Een aardig weetje is dat ook kaneel over je fruit de opname van de fruitsuikers vertraagt. Daar kaneel nog veel meer gezondheid bevorderende eigenschappen heeft is dat sowieso een aanrader. En het is nog erg lekker ook!
Bij ziek zijn…….
Als je eens een keer grieperig bent of ziek, neem dan eens alleen fruit en water, zodoende krijg je alles binnen wat nodig is, het verteren kost minimaal energie zodat er meer energie naar het bestrijden van het virus kan, en het hoge vochtgehalte spoelt het lichaam lekker schoon.
Eerst voedsel dan medicijnen!!
Pure groetjes van Christine van doemaarpuur.nl